Pannenkoeken recepten

pannenkoeken recepten

Ik ben nog niet zo lang bezig met deze blog, maar er verschijnen steeds meer pannenkoeken recepten op. Tijd om hier eens wat beter naar te gaan kijken en ze even te groeperen.

Allereerst zijn er eigenlijk twee grote groepen pannenkoeken. Er zijn hartige pannenkoeken en zoete pannenkoeken. Als zoetekauw merk ik dat ik toch het vaakste zoete pannenkoeken op tafel zet. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat we thuis ook altijd zoete pannenkoeken aten.

Het grootste gedeelte van de pannenkoeken recepten op mijn blog zijn voor nu dan ook vooral zoet, maar ik beloof er komt binnenkort ook zeker een hartige versie voorbij. 😉

Historie

Pannenkoeken zijn erg eenvoudig om te maken en smaken meestal ook nog eens heerlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op deze aarde heel wat pannenkoeken gegeten worden. Waar de pannenkoek juist ontstaan is, is erg moeilijk om te zeggen.

Wel horen we ze al terug in verhalen uit de 12de eeuw. Kruisvaarders hadden dit recept toendertijd uit China en Nepal meegenomen naar Nederland. Het eerste recept voor pannenkoeken is dan weer gevonden in een kookboek uit 1439. De pannenkoeken recepten van toen waren vooral met boekweitmeel.

Variaties

Doordat de pannenkoek zo eenvoudig is om te maken zijn er over de hele wereld heel wat pannenkoeken varianten ontstaan.

Flensjes / Franse crêpes

Een flensje is een heel dunne pannenkoek.

Poffertjes

Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar doordat ze rijzen zijn ze dikker. Traditioneel worden poffertjes net als de pannenkoeken van tarwebloem en boekweitmeel gemaakt. In het poffertjes beslag zit een rijsmiddel. Meestal is dit gist maar bakpoeder zie je ook vaak terugkomen in de snelle versies.

Integenstelling tot pannenkoeken die gedraaid worden als de bovenkant gestold is draai je poffertjes sneller. Hierdoor blijven de poffertjes binnenin wat zachter en worden ze mooi rond.

Poffertjes worden vooral in Nederland gegeten. Je vindt ze op braderieën, markten en kermissen. Daar worden ze per tien of per twaalf geserveerd met poedersuiker erover en een klontje boter erbij. En heb je een poffertjesplaat? Dan kun je ze natuurlijk ook zelf maken. 😉 En net als bij pannenkoeken zijn poffertjes ook erg lekker met fruit, ijs en likeur.

Blini’s

Russische pannenkoekjes van boekweitmeel die met een hartige vulling worden gegeten.

Pfannkuchen

De Duitse pannenkoekenvariant.

Pancake

Een pancake is de amerikaanse variant van pannenkoeken. Pancakes zijn luchtige schijfjes van zo\’n vijf a tien cm doorsnede. En deze pannenkoekjes worden dankzij de rijsmiddelen die hierin gebruikt worden zo\’n één á twee cm dik. Vaak maakt men gebruik van karnemelk in plaats van gewone melk.

De Amerikanen eten ze als ontbijt. Vaak worden ze dan op een torentje gestapeld en overgoten met een zoete esdoornsiroop (maple syrop)

Een recept voor pancakes vind je hier op mijn blog.

Okonomiyaki

Een hartige Japanse pannenkoek. Hier vind je een voorbeeld en wat extra info.

Wrap/tortilla

Een wrap is een opgerolde pannenkoek met vulling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *