Pannenkoeken – basisrecept

basisrecept voor pannenkoeken
De meest basic pannenkoek,... om goed mee te kunnen variëren van zoet tot hartig.

Ikzelf ben een echte zoetekauw. Al van kleins af aan in mijn familie staan er na het eten koekjes op tafel bij de koffie of thee die mijn ouders drinken. Een traditie die is doorgezet van vaders kant. Maar ook langs mijn moeders kant zijn er heel veel zoetekauwen. Wanneer er een communiefeest was dan was en steevast een echt groot dessertbuffet.

En afgelopen jaar is mijn zus en nichtje getrouwd en ook bij beide feesten daar was er een echt dessertbuffet. Vanuit de zaal werd er aangegeven dat drie desserts per persoon meer dan genoeg waren en dat dessertbuffetten niet echt meer gedaan werden. Maar bij onze familie was het weer een laaiend succes. Tijdens het buffet hebben ze noch extra taarten en zo moeten halen want ze gingen opeens wel erg snel.

Taart maken kost echter best veel tijd en dat heb ik met mijn twee kids niet altijd. Maar hier bij ons heeft de pannenkoek wel echt zijn intrede gemaakt. Ik denk dat we hier zo een keer in de week pannenkoeken bakken en eten. Wanneer Florian op woensdag opstaat, vraagt hij al: “Mama, koeken bakken?”

Daarom dat ook dit basisrecept voor pannenkoeken op mijn blog voor kinderen niet mag ontbreken. En wil je een andere variant? Kijk dan eens naar een van deze variaties.

Ik vind de kokos niet overdreven doorsmaken in de kokospannenkoeken. Hierdoor kunnen mensen die niet zo graag kokos eten toch mee genieten.

Pannenkoeken – basisrecept

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 30 min Totale tijd 40 minuten
Porties: 4 Calorieën: 1528
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Pannenkoeken wie kent ze niet? Hierbij alvast het basisrecept dat je naar hartenlust kunt aanpassen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Pannenkoekenbeslag maken
    • Doe de bloem in een mengkom
    • Meng hier ongeveer de helft van de melk door.
    • Voeg nu een voor een de eieren toe en zorg voor een mooi homogeen mengsel.
    • Voeg nu de rest van de melk toe en roer je deeg goed zodat er geen brokjes inzitten.
  2. Pannenkoeken bakken
    • Vet de pan goed in met roomboter. Overtollige roomboter giet je even in een kopje voor de volgende pannenkoek.
    • Giet nu het pannenkoekenbeslag in de pan met een pollepel. Draai aan de pan om het beslag in de hele pan te laten lopen.
    • Wacht tot het beslag aan de bovenkant droog is en draai dan de pannenkoek in de pan.
    • Even wachten tot de andere kant ook gebakken is en dan is de pannenkoek klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!
    • Je kunt hem serveren met poedersuiker, stroop, jam, ...
Voedingswaarden

Opdieningen 4


Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 382kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 10.8g17%
Verzadigd vet 5.25g27%
Natrium 151mg7%
Kalium 451mg13%
Totaal koolhydraten 51.5g18%
Voedingsvezel 2g8%
Suikers 9.07g

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Notitie

Kindertaken:

De peuter:

  • De bloem zeven.
  • Ingrediënten mengen met een vork.
  • Afgemeten hoeveelheden in de kom gieten.
    Ik doe steeds kleine beetjes in een maatbeker gieten ze dan naast dan weet ik wat ik ongeveer moet aanvullen. In dit recept zal een klein beetje meer of minder melk geen grote resultaatverschillen geven.

De kleuter:

  • Eieren bij het deeg breken
  • Deeg voorzichtig met een klopper kloppen

Schoolkind en ouder:

  • Ingrediënten afwegen
  • Oefenen met het bakken van de Pannenkoeken, het draaien van pannenkoeken met een spatel.
Keywords: pannenkoeken, basis

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom mislukken mijn pannenkoeken?

Pannenkoeken blijven aan de pan plakken:

  • Waarschijnlijk ben je te snel begonnen met het bakken van pannenkoeken en was je pan nog niet heet genoeg.
    Tip: Laat eens een drupje water in de pan vallen en als het gelijk verdampt of uiteenspat is de pan warm genoeg.
  • Was de pan goed heet? Dan zat er waarschijnlijk te weinig vetstof in de pan. Doe bij de volgende pannenkoek iets meer vetstof in de pan.

Pannenkoeken scheuren:

  • Scheurt je pannenkoek bij het omdraaien? Misschien was de pannenkoek langs de bovenkant nog niet droog. Dan bind het beslag nog onvoldoende en scheurt de pannenkoek dus ook makkelijker.

Hoe lang kun je pannenkoeken bewaren?

Wanneer je pannenkoeken volledig afgekoeld zijn kun je ze in huishoudfolie verpakken. 
Je kunt ze op de volgende plaatsen bewaren:

  • In de koelkast: 2 á 3 dagen
  • In de diepvries (-18C): zo'n 3 maanden.

Laat het restje pannenkoeken na het maken wel niet langer dan 2 uur uit de koelkast staan.

Wat is de beste pan voor pannenkoeken?

Pan met antiaanbaklaag:  
Een pan met antiaanbaklaag is het makkelijkste. Je kunt er direct in bakken, is makkelijk schoon te maken en je hebt er weinig onderhoud aan.
Echter deze pan is wel het minst duurzaam want na verloop van tijd verslijt de antiaanbaklaag.

Geen antiaanbaklaag?
Dan is een gietijzeren koekenpan of een van plaatstaal een goede optie. Deze verdelen de warmte namelijk erg goed over de pan waardoor je mooie pannenkoeken krijgt.
Deze pannen zijn een stuk zwaarder en vergen wat meer onderhoud. Zo moet je gietijzeren na het afwassen even inoliën omdat het anders gaat roesten. Maar met dit extra werk gaat je pan ook weer jaren langer mee.

Maar onthou... het belangrijkste is het pannenkoekenbeslag niet de pan. 

Waarvoor zorgt het ei bij pannenkoeken?

Eieren maken het beslag luchtiger en zorgen voor een betere binding. Mag je nu echter geen ei eten? Dan kun je een ei vervangen door: 3 el bakpoeder vermengen met 1 el zonnebloemolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *