Kokos pannenkoeken

kokospannenkoeken bakken
Pannenkoeken die smaken naar meer!

Dit kokos pannenkoeken recept is min of meer toevallig ontstaan. Ieder van jullie heeft vast al eens pannenkoeken gemaakt. Laatst merkte ik dat ik nog wat restjes had staan in mijn bak kast. Dit is de kast die ik in de keuken gekregen heb voor typische verse bakproducten. Denk maar aan bloem, suiker, gelatine, vanille, … In die kast had ik een restje bruine suiker staan die stond hard te worden en wat kokosrasp.

Vrienden van ons waren dat weekend aan het klussen. Joren mijn echtgenoot was daar om te helpen en ik zou in de namiddag na het middagslaapje van de kids dan even pannenkoeken gaan langsbrengen. Ik besloot mijn standaard pannenkoeken recept wat aan te passen om zo ook wat restjes op te maken.

Mijn jongste zoon die anders maar een pannenkoek of twee eet at er nu 8. Ook bij het verhuis en klusteam vielen de kokos pannenkoeken goed in de smaak. Hoe heb je die gemaakt? Wat deed je erin? Dus hier het recept voor kokos pannenkoeken.

Kokos pannenkoeken

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 5 min Kooktijd 30 min Totale tijd 35 minuten
Calorieën: 1506
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit pannenkoeken die gemaakt zijn met kokosmeel. Een echte aanrader voor jong en oud en zelf voor mensen die niet echt gek zijn op kokos.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak het pannenkoekenbeslag
    • Doe de bloem, suiker en kokosrasp in een mengkom
    • Meng hier de helft van de melk door
    • Voeg een voor een de eieren toe en roer goed door
    • Voeg de rest van de melk toe en zorg dat er geen grote brokken inzitten.
      Er zullen wel kokosvlokken inzitten, dit is normaal.
  2. Kokos pannenkoeken bakken
    • Vet de pan in met roomboter en wacht tot de pan goed heet is.
    • Schep een pollepel beslag in de pannenkoekenpan terwijl je deze soepel rond draait. 
      Zo krijg je mooie dunnen pannenkoeken.
    • Wanneer het deeg aan de bovenkant droog is, mag je de pannenkoek in de pan omdraaien.
    • Nu even wachten tot de onderkant goed is en dan is de pannenkoek klaar om opgegeten te worden.
Voedingswaarden

Opdieningen 3


Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 502kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 21.57g34%
Verzadigd vet 16.4g82%
Natrium 151mg7%
Kalium 506.33mg15%
Totaal koolhydraten 58.97g20%
Voedingsvezel 4.9g20%
Suikers 21.8g

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Notitie

Hoe laat je je kids helpen?

Peuter

Peuters zijn wat mij betreft de jongste groep bakkers. Ze doen hun eerste kookervaringen op.
De taken die je aan deze kinderen mee kunt geven bij dit gerecht zijn:

  • Ingrediënten door elkaar roeren.
  • De suiker en de bloem zeven.
  • Kleine hoeveelheden melk toevoegen. Ik doe steeds kleine hoeveelheden melk in een maatbeker. Als ze de melk er dan naast gieten dat weet ik ongeveer hoeveel melk er ontbreekt. Dat voegen we dan terug toe.

Kleuter

De eerste ervaringen hebben ze opgedaan en ook hun motoriek is steeds beter. Hierdoor kunnen er weer iets moeilijkere taken aan de lijst toegevoegd.

  • De eieren breken en bij het beslag doen. Dit kan mijn oudste sinds hij 3 is en zullen voorzichtige oudere peuters dus ook kunnen.
    Je kunt de mengkom ook bovenop een bakplaat zetten. Knoeit het ei er dan naast dan kun je het er alsnog ingieten ;)
  • Het beslag met een klopper kloppen

Schoolkind en ouder

  • Deze kunnen oefenen om de pannenkoek te bakken en om te draaien met een spatel.

 

Tip: Heb je thuis ook een moeilijke eter? Mijn ervaring bij mijn kinderen is dat ze sneller bereid zijn te proeven, als ze ze zelf mee gemaakt hebben.

Hopelijk vallen ze bij jullie net zo in de smaak als hier. Smakelijk eten alvast!

 

Keywords: bloem, melk, roomboter, kokosrasp, bruine suiker

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waarom mislukken mijn kokos pannenkoeken?

Pannenkoeken blijven aan de pan plakken:

  • Waarschijnlijk ben je te snel begonnen met het bakken van pannenkoeken en was je pan nog niet heet genoeg.
    Tip: Laat eens een drupje water in de pan vallen en als het gelijk verdampt of uiteenspat is de pan warm genoeg.
  • Was de pan goed heet? Dan zat er waarschijnlijk te weinig vetstof in de pan. Doe bij de volgende pannenkoek iets meer vetstof in de pan.

Pannenkoeken scheuren:

  • Scheurt je pannenkoek bij het omdraaien? Misschien was de pannenkoek langs de bovenkant nog niet droog. Dan bind het beslag nog onvoldoende en scheurt de pannenkoek dus ook makkelijker.

Hoe lang kan ik de kokos pannenkoeken bewaren?

Wanneer je pannenkoeken volledig afgekoeld zijn kun je ze in huishoudfolie verpakken. 
Je kunt ze op de volgende plaatsen bewaren:

  • In de koelkast: 2 á 3 dagen
  • In de diepvries (-18C): zo'n 3 maanden.

Laat het restje pannenkoeken na het maken wel niet langer dan 2 uur uit de koelkast staan.

Wat is de beste pan voor pannenkoeken?

Pan met antiaanbaklaag:  
Een pan met antiaanbaklaag is het makkelijkste. Je kunt er direct in bakken, is makkelijk schoon te maken en je hebt er weinig onderhoud aan.
Echter deze pan is wel het minst duurzaam want na verloop van tijd verslijt de antiaanbaklaag.

Geen antiaanbaklaag?
Dan is een gietijzeren koekenpan of een van plaatstaal een goede optie. Deze verdelen de warmte namelijk erg goed over de pan waardoor je mooie pannenkoeken krijgt.
Deze pannen zijn een stuk zwaarder en vergen wat meer onderhoud. Zo moet je gietijzeren na het afwassen even inoliën omdat het anders gaat roesten. Maar met dit extra werk gaat je pan ook weer jaren langer mee.

Maar onthou... het belangrijkste is het pannenkoekenbeslag niet de pan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *