Wentelteefjes of verloren brood

Wentelteefjes of verloren brood ook wel gewonnen brood genoemd
Ideaal op broodkorstjes en wat ouder brood op te maken.

Wentelteefjes, verloren brood of gewonnen brood is een mooie manier om lekker te besparen.

Afgelopen periode heeft iedereen het over de hoge gas en energieprijzen. Die zijn namelijk enorm gestegen het afgelopen jaar. Ook krijgen we te horen dat er steeds meer mensen in de schulden dreigen te komen door de hoge inflatie. En niet alleen de armsten onder ons hebben er nu last van. Iedereen voelt dit in zijn portemonnee.

Steeds meer mensen, waaronder ook wij, gaan kijken naar hoe we nu kunnen besparen. De grootste besparing kun je maken door te isoleren en door de aankoop te gaan minderen. Hierdoor moest ik opeens aan wentelteefjes denken, wat ze in België verloren brood noemen. Het idee is namelijk dat je oud brood dat je anders zou weggooien gaat bereiden en dan alsnog opeet. Je moet dus minder snel nieuw brood kopen.

Ingrediënten voor wentelteefjes, verloren brood of gewonnen brood

Hier bij mij thuis eten de kinderen niet graag korstjes en mijn echtgenoot en ik eten de korstjes van het brood eigenlijk alleen graag als het brood echt net ver gebakken is en nog lekker krokant. Dus nu ga ik deze korstjes en al wat ouder brood omtoveren in lekkere wentelteefjes samen met mijn peuters.

Want het fijne aan dit gerecht is naast dat je er weinig voor nodig hebt ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. En mijn kids die ze eigenlijk nog niet gegeten hadden vonden ze heerlijk! Tijd om te beginnen.

Benodigdheden

Wanneer ik verloren brood of wentelteefjes ga maken gebruik ik hiervoor:

  • soepbord
  • pan – Ik gebruik mijn pannenkoekenpan
  • spatel

Geschiedenis

Een wentelteefje wordt ook wel verloren brood of gewonnen brood genoemd. Het is een zoet broodgerecht dat erg populair is voor het ontbijt in zowel Europa als Noord-Amerika. Het brood wordt kort geweekt in een mengsel van ei en melk en dan gebakken.

Over deze boterhammen wordt dan vaak nog suiker gestrooid en soms ook kaneel.

Waar het woord wentelteefje vandaan komt, is onduidelijk. Teef zou een oude gebaksvorm kunnen zijn of wentel zou ook kunnen slaan op het draaien van de boterham. (wentel-\’t-eventjes)

De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met hoe dit recept ontstaan is. vroeger werd er zelden voedsel weggegooid. Daarom was het ook een gewoonte om oud brood dat niet beschimmeld was weer eetbaar te maken met dit recept.

Hierom vond ik ook dat dit recept niet op mijn blog kon ontbreken. Het past mooi weer in deze tijd waarin heel wat mensen besparen om de hoge inflatie de baas te blijven.

Wentelteefjes of verloren brood

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 5 min Kooktijd 10 min Totale tijd 15 minuten
Porties: 3
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Wentelteefjes of verloren brood de manier om oud brood te veranderen in een nieuwe lekkernij.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Beslag maken
    • doe de eieren in het bord
    • kluts de eieren 
    • voeg er de melk en de vanillesuiker aan toe.
    • roer tot een homogeen beslag
  2. Wentel het brood inhet beslag
    • leg het brood eens langs elke zijde in het beslag
    • vet de pan in met boter
    • leg de boterham nu in de pan
    • bad de boterham langs twee kanten lichtbruin.

Notitie

Variatie

verlorenbrood beleggen

Je kan experimenteren met allerlei soorten brood. Elke soort brood heeft weer zijn eigen unieke smaak aan het wentelteefje. Maar ook de toppings kun je variëren: suiker, jam, stroop, ...

Ook kun je eens wat andere specerijen aan je melk-ei mengsel toevoegen. Denk maar aan kaneel of speculaaskruiden.

Keywords: wentelteefjes, verloren brood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *