Chocolade lava cake

chocolade moulleux of lava cake
Ijs met chocoladesaus maar toch even anders!

Moelleux, ook wel lava cake genoemd, heb ik leren kennen door mijn nonkel Dirk. Op een gegeven moment waren we daar voor Kerst of de verjaardag van mijn nichtje, dat weet ik niet exact meer. Maar op het einde van de maaltijd serveerde hij ons een chocolade moelleux met een bolletje ijs.

De chocolade lava cake was net iets te lang gebakken waardoor het net niet meer lopend was. Maar het was zo ook heerlijk. Thuis besloot ik het zelf ook te proberen. Eerst een recept opzoeken en dan aan de slag. Ik kwam terecht bij een recept van Jeroen Meus, een Belgische chef-kok van het programma dagelijkse kost.

Hij had namelijk een recept voor lava cake dat niet zou kunnen mislukken. En bij ons heeft het dat dat de dag van vandaag ook niet gedaan. Wanneer ik de moelleux maak dan serveer ik hem meestal met een bolletje ijs en wat verse aardbeien of ander rood fruit uit eigen tuin. Voor wat kleur op je bord kun je het afwerken met een blaadje basilicum of munt.

Dit recept was bij mij thuis een grote hit. Het is mijn jongste zus haar lievelingstoetje geworden. En geef ze eens ongelijk, wie is er nu niet gek op wat warme chocoladesaus bij zijn ijs?

Benodigdheden

Het recept is best eenvoudig te maken, maar je hebt wel wat nodig. Ik gebruik het volgende:

Door op de linkjes hierboven te klikken zie je welke ik gebruik. Mijn zus gebruikt dan weer koffietassen in plaats van siliconen bakvormpjes. Dit kan dus zeker ook. Je krijgt de cakejes daar alleen niet zo makkelijke en goed uit.

Chocolade lava cake

Ik hoef jullie waarschijnlijk er niet op te wijzen dat je kinderen dit toetje waarschijnlijk ook heerlijk gaan vinden. Maar dat is niet het grootste voordeel. Heb je nu een feestje en weet je niet goed wat je als dessert gaat geven?

Denk dan nog eens aan dit recept. Je kunt het deeg voor de lava cakejes van chocolade namelijk prima een dag ervoor maken. En dat zorgt ervoor dat je weer langer bij je gasten kunt zijn en het de dag zelf minder hectisch is. Veel plezier met bakken en laat me even weten wat je er van vond.

Chocolade lava cake

Porties: 4

Beschrijving

Een heerlijk chocoladecakeje met een warme vloeibare kern. Heerlijk met wat ijs en rood fruit.

Ingrediënten

Bereiding

Voorbereiding

  1. Handen wassen

    Voordat we beginnen met koken wassen we onze handen en doen we onze kookschort aan.

  2. Boter met chocolade smelten

    Doe de boter en chocolade in een magnetron bestendige schaal. Zet 30 seconden op 800W en roer dan goed door. Herhaal dit proces tot je een egaal mengsel hebt.

    Heb je geen magnetron die dit dan au bain-marie.

  3. Eieren en suiker kloppen

    We doen de eieren, eidooiers en de suiker in de mengkom en gaan deze kloppen.

  4. Pattiseriebloem toevoegen

    Voeg de gezeefde bloem toe en een snuifje zout.

    Tip: Werk je met jonge kids werk dan bij droge ingrediënten op een heel propere tafel of zo dan kun je wat er naast, valt alsnog bijdoen. Laat je ze eieren aan een kom toevoegen. Leg er dan een schone ovenplaat onder. Ook dan kun je het ei nog recupereren. Het is per slot zonde om het weg te gooien. 

  5. Chocolademengsel toevoegen

    Voeg het chocolademengsel toe en roer of spatel tot een egaal geheel.

  6. Moelleuxbeslag in een spuitzak gieten

    Giet het beslag in een spuitzak en plaats deze een paar uur in de koelkast zodat het deeg kan afkoelen en opstijven.

Afbakken en serveren

  1. afbakken in de oven

    Siliconen vormpjes voor 2/3 vullen met beslag en afbakken in de oven.
    Zo'n 8 á 10 minuten op 210 graden.

  2. uit de oven halen

    Haal de lava cakejes uit de oven wanneer de bovenkant in het midden net niet meer vloeibaar is.

  3. Bord opmaken

    Lava cakejes of moelleux in een diep bord of bakje serveren. Lekkerste met wat ijs en aardbeien.

     

  4. Smakelijk eten

    En dan is het natuurlijk tijd voor het lekkerste gedeelte. De chocolade moelleux of lavacakjes opeten.

    Er zijn heel wat desserts die je met ijs kunt opeten, maar bij lava cakejes vind ik het een must. Het ijs verzacht de smaak van de pure chocolade en maakt het geheel nog lekkerder.

    Veel plezier bij jullie kook avontuur! ;)

    Dat is koken met kleine kinderen altijd. Zo zag je dat het mijn dreumes ook niet gelukt was om alle bloem in de kom te doen van de eerste keer.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Waar komt lava cake of moelleux nu eindelijk vandaan?

Het dessert zou als molten lava in de jaren tachtig zijn bedacht door Jean Georges Vongerichten in New York

Welke bakvorm voor moelleux?

Voor moelleux of lava cake raad ik je aan om siliconen vormen te gebruiken.
Hier kun je de een persoons lava cakejes namelijk ook makkelijk en mooi uithalen.

Je kunt ze echter ook bakken in een stenen tas. Al moet je ze dan ook hierin opdienen.
Want daar krijg je ze niet meer mooi uit na het bakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *