Pannenkoeken met appel en kaneel

pannenkoeken met appel en kaneel op twee manieren
Ik laat 2 manieren zien waarop je ze kunt maken.

Pannenkoeken zijn eenvoudig en redelijk snel te maken en eerlijk is eerlijk ze smaken altijd. Een ander voordeel is dat je er bijna eindeloos mee kunt variëren. Zo heb ik al een blog gemaakt met het basisrecept, kokospannenkoeken en nu is het dus tijd voor pannenkoeken met appel en kaneel.

En hier heb ik eigenlijk nog twee versies bij. Namelijk de presentatieversie en een eenvoudige versie.

Presentatie pannenkoeken met appel en kaneel

Wanneer je deze pannenkoeken maakt voor bijvoorbeeld bezoek dan wil je waarschijnlijk deze versie klaarmaken. In dat geval heb je voor dit gerecht, maar 1 tot 1,5 appel nodig die je in dunne schijfjes snijd of in dunne plakjes.

Deze plakjes leg je voorzichtig te karameliseren in je pan en dan giet je er je pannenkoekenbeslag over. Wanneer het pannenkoekenbeslag aan de bovenkant droog is draai je de pannenkoek voorzichtig om.

Nu weer nog even wachten en tada, je hebt een prachtige pannenkoek om te serveren.

Pannenkoek met schijfjes appel en kaneel

Het enige nadeel aan deze manier is dat als je je pannenkoeken erg dun maakt het gewicht van de appel er voor zorgt dat ze er weer uit vallen. En er zit uiteindelijk niet zoveel appel in, als je misschien zou willen.

Eenvoudige pannenkoeken met appel en kaneel

Maar als ik deze nu met of voor mijn kinderen maak dan rasp ik voor dezelfde hoeveelheid pannenkoekendeeg 3 appels. Deze meng ik op het einde door het beslag en dan bak ik ze af zoals gewone pannenkoeken.

Het grote voordeel hiervan is dat ik een extra werkje heb voor mijn kids. Namelijk appels raspen. Wanneer ze de appelstukjes uit de rasp willen halen, raad ik aan om de rasp ondersteboven te houden en dan gewoon de stukjes er af te wrijven. Mijn stukjes appel vallen niet meer uit de pannenkoek en als laatste en zeker niet onbelangrijk, mijn pannenkoeken scheuren ook niet meer onder het gewicht van de appel.

pannenkoek met geraspte appel en kaneel

En doordat er veel meer appel in het beslag zit komt de appelsmaak ook nog eens beter tot zijn recht in het eindresultaat. Wat mij betreft, blijft deze manier een blijvertje. Snel, makkelijk en ook nog eens lekker. Ik zou de eerste manier dan ook alleen willen aanraden als de presentatie erg belangrijk is, niet dat deze pannenkoeken er niet goed uitzien, maar ze ogen minder spectaculair.

Pannenkoeken met appel en kaneel

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 30 min Totale tijd 40 minuten
Porties: 4 Calorieën: 1921
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Bereiding

  1. Voorbereiding van de appels
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis
      Tip: Wil je appelschijfjes in je pannenkoek gebruik dan een appelboor om het klokhuis te verwijderen.
    • Afhankelijk van hoe je de pannenkoek wilt presenteren doe je:
      • Presentatiepannenkoeken - Met appelschijfjes
        • Snij de appels in dunne schijfjes met behulp van een mandoline/groentensnijder.
      • Eenvoudige pannenkoeken met veel appel - Met geraspte appel
        • Snij de appel in 4 en ga deze nu raspen.
        • Deze appelrasp mag straks op het einde door het pannenkoekenbeslag geroerd worden.
  2. Pannenkoekenbeslag maken
    • Doe de bloem, de suiker en de kaneel in een mengkom
    • Meng hier ongeveer de helft van de melk door.
    • Voeg nu een voor een de eieren toe en zorg voor een mooi homogeen mengsel.
    • Voeg nu de rest van de melk toe en roer je deeg goed zodat er geen brokjes inzitten.
    • Heb je appelrasp? Voeg die dan nu toe aan het beslag.
  3. Pannenkoeken met appel en kaneel bakken
    • Vet de pan goed in met roomboter. Overtollige roomboter giet je even in een kopje voor de volgende pannenkoek.
    • Bij de presentatie pannenkoeken leg je nu eerst de schijfjes appel in de pan.
    • Giet nu het pannenkoekenbeslag in de pan met een pollepel. Draai aan de pan om het beslag in de hele pan te laten lopen.
    • Wacht tot het beslag aan de bovenkant droog is en draai dan de pannenkoek in de pan.
    • Even wachten tot de andere kant ook gebakken is en dan is de pannenkoek klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!
Voedingswaarden

Opdieningen 4


Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 480kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 10.67g17%
Verzadigd vet 5.05g26%
Natrium 141.75mg6%
Kalium 546.75mg16%
Totaal koolhydraten 75.4g26%
Voedingsvezel 4.27g18%
Suikers 30.8g

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Notitie

Kindertaken:

De peuter:

  • De suiker en de bloem zeven.
  • Ingrediënten mengen met een vork.
  • Afgemeten hoeveelheden in de kom gieten.
    Ik doe steeds kleine beetjes in een maatbeker gieten ze dan naast dan weet ik wat ik ongeveer moet aanvullen. In dit recept zal een klein beetje meer of minder melk geen grote resultaatverschillen geven.

De kleuter:

  • Eieren bij het deeg breken
  • Appels raspen
  • Deeg voorzichtig met een klopper kloppen

Schoolkind en ouder:

  • Ingrediënten afwegen
  • Oefenen met het bakken van de Pannenkoeken, het draaien van pannenkoeken met een spatel.
Keywords: appel, kaneel, pannenkoeken

Frequently Asked Questions

Alles uitvouwen:
Waarom mislukken mijn pannenkoeken?

Pannenkoeken blijven aan de pan plakken:

  • Waarschijnlijk ben je te snel begonnen met het bakken van pannenkoeken en was je pan nog niet heet genoeg.
    Tip: Laat eens een drupje water in de pan vallen en als het gelijk verdampt of uiteenspat is de pan warm genoeg.
  • Was de pan goed heet? Dan zat er waarschijnlijk te weinig vetstof in de pan. Doe bij de volgende pannenkoek iets meer vetstof in de pan.

Pannenkoeken scheuren:

  • Scheurt je pannenkoek bij het omdraaien? Misschien was de pannenkoek langs de bovenkant nog niet droog. Dan bind het beslag nog onvoldoende en scheurt de pannenkoek dus ook makkelijker.
  • De appelstukjes maken het beslag of de pannenkoek ook zwaarder. Dus misschien heb je pannenkoek iets te dun gemaakt waardoor die nu steeds scheurt. Probeer eens iets meer pannenkoekenbeslag in de pan te doen.

De appelschijfjes vallen er steeds uit:

  • Appelschijfjes zijn ook plaatselijke zwaardere stukken. En deze hebben dus ook voldoende houvast nodig aan het pannenkoekenbeslag. Als je de pannenkoeken te dun maakt van heeft de appel enkel houvast aan de randen. Gebruik dus iets meer pannenkoekenbeslag dan wordt de achterkant ook nog vastgehouden in het deeg.

Hoe lang kun je pannenkoeken bewaren?

Wanneer je pannenkoeken volledig afgekoeld zijn kun je ze in huishoudfolie verpakken. 
Je kunt ze op de volgende plaatsen bewaren:

  • In de koelkast: 2 á 3 dagen
  • In de diepvries (-18C): zo'n 3 maanden.

Laat het restje pannenkoeken na het maken wel niet langer dan 2 uur uit de koelkast staan.

Wat is de beste pan voor pannenkoeken?

Pan met antiaanbaklaag:  
Een pan met antiaanbaklaag is het makkelijkste. Je kunt er direct in bakken, is makkelijk schoon te maken en je hebt er weinig onderhoud aan.
Echter deze pan is wel het minst duurzaam want na verloop van tijd verslijt de antiaanbaklaag.

Geen antiaanbaklaag?
Dan is een gietijzeren koekenpan of een van plaatstaal een goede optie. Deze verdelen de warmte namelijk erg goed over de pan waardoor je mooie pannenkoeken krijgt.
Deze pannen zijn een stuk zwaarder en vergen wat meer onderhoud. Zo moet je gietijzeren na het afwassen even inoliën omdat het anders gaat roesten. Maar met dit extra werk gaat je pan ook weer jaren langer mee.

Maar onthou... het belangrijkste is het pannenkoekenbeslag niet de pan. 

Waarvoor zorgt het ei bij pannenkoeken?

Eieren maken het beslag luchtiger en zorgen voor een betere binding. Mag je nu echter geen ei eten? Dan kun je een ei vervangen door: 3 el bakpoeder vermengen met 1 el zonnebloemolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *