Rupsje Nooitgenoeg groeispel – review

Rupsje nooitgenoeg groeispel

Het rupsje Nooitgenoeg groeispel is de laatste aanwinst in onze spelletjeskast. De kinderen kregen die van moeke voor Kerst en Nieuwjaar.

Mijn kinderen zijn nu twee en bijna vier jaar oud en de tijd dat we eigenlijk zo goed als geen gezelschapsspellen konden spelen ligt gelukkig achter ons. Mijn echtgenoot en ik spelen meermaals per maand gezelschapsspellen met vrienden. Voor onze kids hadden we ook al naar gezelschapsspellen gekeken.

De spelmogelijkheden bleven daar erg beperkt. Bumba verstoppertje spelen was het eerste spel dat lukte. Met een maand of 9 kropen ze al vrolijk achter het geluid aan. Tegen 2 jaar kwam er het Bumba Ding Dong spel bij. Een spel om op tijd het juiste plaatsje te zoeken. Een behendigheidsspel little Action, memorie, Nijntje lotto, …

Steeds meer mogelijkheden kwamen er bij. Onze jongste zoon is nu dus bijna 2,5 en we merken dat er heel wat spelletjes voor 3 jaar al gaan. Ben je op zoek naar een leuk spel om met je peuter of kleuter te gaan spelen? Kijk dan ook eens voor net iets oudere kinderen. Afhankelijk van de interesses van je kind zullen die misschien ook al gaan. Op mijn pagina over gezelschapsspellen heb ik de spellen die ik reviewde opgezet. Neem daar dus vooral een kijkje

Rupsje Nooitgenoeg groeispel

Rupsje Nooitgenoeg is een rups die maar niet genoeg heeft. Hij kan eten, eten en blijven eten. Daarom ook zijn naam: Rupsje Nooitgenoeg. Bij dit Rupsje Nooitgenoeg spel van Just Games kun je, je rups laten groeien.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een rups. De halve maantjes in het spel worden met de kleuren naar beneden op tafel gelegd. Dit zijn straks de uitbreidingen van je rups.

Spel

De jongste speler mag beginnen. Deze draait een van de halve maantjes om. Pas op dat de andere spelers ja maan niet kunnen zien. Komt de binnenste kleur van de maan overeen met de laatste kleur van je rups? Dan mag je deze maan aan je rups leggen. Je rups is nu aan het groeien.

Is de kleur niet goed? Leg het halve maantje dan gedekt terug op tafel. Maar onthoud goed welke kleur die was. Misschien kun je hem laten in het spel alsnog goed gebruiken. De speler links van je is nu aan de beurt.

Winnaar

Wanneer je wint, spreek je best vooraf af. Bij vier spelers is het de speler met de langste rups. Of de speler die als eerste vijf maantjes aan zijn rups hangt.

Wanneer je met minder dan vier spelers speelt kan het zijn dat er stukjes op tafel blijven liggen die bij niemand passen. Dus dan kun je zeggen de eerste speler met:

  • 2 spelers = de eerste met 10 stukjes
  • 3 spelers = de eerste met 7 stukjes

Variatie

Speel je nu ook met jongere kinderen of is de aandachtsboog nog niet lang genoeg? Dan kun je er voor kiezen om de maantjes voor iedereen zichtbaar te draaien. Op deze manier lukt het voor mijn zoontje van twee ook om mee te spelen. De speelduur halveert ook met deze manier. Hierdoor zal het spel nog maar zo\’n 15 minuten duren.

Ik heb zelf de kartonnen houders waar de maantjes inzaten bewaard. Dit zodat mijn kinderen ze weer terug kunnen puzzelen. Ze moeten er dan allen op letten dat de kleuren overeenkomen. De vormen komen namelijk zo goed als allemaal al overeen.

Groeispel review

Het Rupsje Nooitgenoeg groeispel van Just Games is een leuke aanwinst voor de spelletjes kast. Zie het wat als een eenvoudigere versie van memorie. Je moet hier ook onthouden waar de kleur blauw, geel, groen of rood ligt. Alleen liggen er van elke kleur meerdere maantjes op tafel.

Dit maakt ook dat in tegenstelling tot bij memorie dat ik eigenlijk nog steeds niet graag speel je hier ook nog kunt winnen met wat geluk. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat ook mijn jongste van twee al mee kan spelen.

Dit is een leuke variatie voor kinderen met wat concentratieproblemen. Wanneer je helemaal niet oplet, zal het spel niet gaan. Maar is je geheugen niet zo goed als dat van je medespelers, dan maak je met dit spel wel nog een kans. Ik wilde dat ik dit spel in de kast had liggen toen ik klein was. 😉 Had ik ook eens een soort van memorie kunnen winnen.

Ik raad je wel aan dit spel niet te vaak na elkaar te spelen met jonge kinderen. Ik merk dat hoe langer je het spel speelt, hoe meer fouten er gemaakt worden. Dan letten mijn kids niet meer op. Maar ze vinden het een erg leuk spel. Dus we spelen het vaak, maar nooit erg lang.

Je kunt dit spel kopen in speelgoedwinkels of online bij bol.com via deze link bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *