Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doesburg

openbaar vervoer en speelgoed museum in de provincie Gelderland in Nederland

Afgelopen weekend bezocht ik met mijn kinderen het openbaar vervoer en speelgoed museum in Doesburg. Mijn kinderen zijn nu 2 en 4 en het blijft afwachten of de kindvriendelijke museums ook voor hun geschikt zijn. Zo vind ik aan het watermuseum voor mijn kinderen weinig aan. Daar gaan we weer heen als de jongste zes is. Dan is het wel erg leuk en leerzaam.

Maar laat ik nu met jullie even starten met de review van dit museum.

Het openbaar vervoer & speelgoed museum in Doesburg is gelegen in het historische en gezellige Gildehofje. Het is een gebouw wat verder naar achteren aan de linker kant. Van buiten zie je al een treintje staan. En voor de deur staat een oldtimer waar de kinderen in kunnen zitten.

Openbaar vervoer

Het gedeelte van het openbaar vervoer is het grootste in dit relatief kleine museum. Je ziet er het openbaar vervoer echt ontstaan en ontwikkelen van paardentram tot de trams die we nu kennen. Je ziet de ticketautomaten, verschillende wagons, locomotieven, …

Ook zie je hoe zo\’n oud station en een seinhuis juist uit zag. Ik gaf al aan dat dit een vrij klein museum is. De gebouwen en grote voertuigen zijn dan ook vooral op schaal nagemaakte voertuigen.

Maar het aller leukste deel voor jonge kinderen zit achterin het museum. Daar is een grote treinbaan met heel wat treintjes gemaakt. En rond die baan zitten drukknoppen. Wanneer je op een knop duwt dan gebeurt te iets. Je laat een trein rijden of zet er een stop. Of je doet lampjes aan, …

Wat ook erg leuk was is dat in tegenstelling tot heel wat andere museums er nu ook een trapje stond zodat mijn jongste ook effectief kon zien wat er gebeurde. Bij de treinbaan zijn mijn jongens een hele tijd zoet geweest.

Speelgoed

Naast de treinbaan was er ook een speelhoekje waar ze zelf een treinbaan konden maken. Ook stond er een autogarage met heel wat auto\’s in om mee te spelen. En dit brengt me dan ook gelijk tot het tweede deel van het museum. Het openbaar vervoer gedeelte loopt over in het speelgoed gedeelte.

Het openbaar vervoer speelgoed waar ze zelf mee mogen spelen, en de puzzel die ze kunnen maken is een leuke afwisseling op het kijken naar voertuigen die achter glas zijn opgesteld. Het is eveneens een mooie overgang naar het speelgoed gedeelte.

Het speelgoed daar ligt eveneens achter glas. Hier hebben mijn kinderen snelle blik op geworpen. En natuurlijk de actieve knop bij de trammotoren meermaals uitgeprobeerd. Wat een lawaai! 😉

Ook de lichtjes van het poppenhuis kun je aan doen. Maar wat voor speelgoed zie je dan zoal?

Poppen

Het museum heeft een vrij grote collectie poppen. Je ziet de poppen ook steeds gedetailleerder worden. Er zijn porseleinen poppen, houten poppen, … Ze hebben echt prachtige kleren aan. Het zijn echte prinsesjes. Ik denk dat dit vroeger echt heel duur speelgoed geweest moet zijn.

Robots

Daarnaast bezitten ze een collectie robots. Hiervan las ik op de website dat als je je kinderfeestje in het speelgoed museum geeft ze de robots zelf willen demonstreren. Normaal gesproken staan ze gewoon in de kast. 😉

Blokken, ridders, …

Ook heel wat blokkendozen staan ten toon gesteld. Vaak zie je dat er hele dorpen mee nagebouwd zijn. Ook wat eerste speelgoedridders staan er ten toon. En speelgoed dat we eigenlijk niet verwacht hadden. Kleine altaartjes met toebehoren. Op een gegeven moment is Nederland erg katholiek geweest en kregen er dus heel wat jongetjes speelgoed om de scenes uit de kerk te kunnen naspelen.

Ook zagen we dozen met meccano speelgoed staan.

In het museum kun je ook op meerdere plaatsen zitten. Zo heb je vooraan in het museum een levensecht stukje uit een trein. De bankjes om op te zitten met het tafeltje in het midden. In het midden van het museum staat er dan weer een tram waarin je plaats kunt namen. Erg leuk dat er ook aan zitplaatsen in het openbaar vervoer thema is gedacht.

Review

Voor mij is het Openbaar Vervoer en Speelgoed museum een leuk en kindvriendelijk museum om naar toe te gaan als je in de buurt bent. Het museum is redelijk klein waardoor je op een uurtje á twee ook zeker wel weer buiten bent.

De vrijwilligers binnen zijn erg vriendelijk. Mijn kinderen vonden het openbaar vervoer gedeelte erg leuk om te bekijken. Maar het leukste gedeelte was toch het hands-on gedeelte. Treinen laten rijden, lampjes aan en uit doen, … Het bouwen van een eigen treinbaan en het maken van de puzzels waar jammer genoeg een stukje ontbrak. Blijkbaar heeft er eens een kindje een stukje mee genomen zei een van de vrijwilligers.

Terwijl de kinderen aan het spelen waren bekeken mijn echtgenoot en ik het speelgoed. Toen we teug naar huis gingen kregen de kids nog elk drie kleurplaten mee. Dus ben je eens in de buurt? Dan kun je hier met je kids misschien ook even kijken. Veel plezier alvast.

Ik kreeg ook nog een leuk weetje van het museum.

Museum mailde dat:

In maart 2023 worden er in een nieuwe ruimte nog meer speelplekken gebouwd. Daar zullen de kinderen met Kaple, Knex, Meccano en … kunnen spelen.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum (OVSM)?

Dit Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum ligt in Doesburg.

Het adres is:
Meipoortstraat 39
6981 DJ Doesburg


Website: https://www.ovspeelgoedmuseum.nl/

Vanaf welke leeftijd is het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum interessant?

Ik zou zeggen vanaf peuterleeftijd dat ze kunnen rondlopen en ook effectief kunnen spelen.
Dit museum richt zich dus ook op jonge kinderen. Ze mogen zelf doen en ervaren. Altijd leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *