Slot Loevestein

Slot Loevestein een kasteel in Gelderland in Nederland

Afgelopen week bezocht ik Slot Loevestein in Poederoijen. Dit keer met mijn ouders en twee kids van 2 en 4 jaar oud. Ik was nieuwsgierig of het museum nog net zo leuk was als ik het me herinnerde.

Jaren terug ben ik er met mijn schoonouders eens geweest toen mijn vriend aan het werk was. Ik had toen ook het kaartje van 1001 bommen en granaten bewaart omdat ik het toen zo leuk vond. Het leek me een echt kindvriendelijk museum. Tijd om eens te gaan kijken of dit slot nog steeds zo leuk was als ik het me herinnerde.

Historie

Slot Loevestein is kasteel dat ridder Dirc Loef van Horne rond 1361 liet bouwen. Het kasteel Loevestein ligt op het punt waar Maas en Waal samenkomen. Hij gebruikte het als woonhuis, waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen.

De plaats maakte het uiterst geschikt als verdedigingsfort tegen invallers. Bij hoog water waren namelijk alle toegangswegen naar het fort afgesloten. De enige manier om dan het fort te bereiken was per boot.

Tijdens de 80-jarige Oorlog is het Fort een tijdje in Spaanse handen geweest. Waarna het in opdracht van Willem van Oranje veroverd werd. De Spanjaarden zouden het nog een keer veroveren, maar daarna blijft het in handen van de Nederlandse staat.

Begin 17e eeuw werd Fort Loevestein een officiële staatsgevangenis. Hier vond dan ook de beroemde ontsnapping van Hugo De Groot plaats. Hij wist namelijk na twee jaar te ontsnappen in een boekenkist.

In de handen van de staat werd het fort onderdeel van de Hollandse Waterlinie. In 1951 werd de militaire functie van het fort opgegeven.

Vandaag de dag is het een rijksmuseum waarin je in het Nederlandse verleden kunt duiken.
Meer uitleg over de geschiedenis van Slot Loevestein vind je hier op Wikipedia.

Kindvriendelijke uitstap

Slot Loevestein heeft al jaren het label Kidsproof Museum. Dit houdt in dat kinderen tot 12 jaar het museum tenminste vier sterren geven van de vijf. Dat is helaas nog geen garantie voor jonge peuters en kleuters. Dus laat ons eens gaan kijken voor wie dit museum bedoeld is.

Doelgroep

Fort Loevestein is een leuk uitje voor jong en oud. Hierbij wil ik wel aangeven dat het om een kasteel gaat zonder liften. Dus voor kinderen die nog niet goed kunnen lopen of mensen die niet zo mobiel zijn zullen het slot zelf niet kunnen bezoeken. Daarom krijgen rolstoelgebruikers een gereduceerd tarief.

Maar ik zou dus zeggen dat de doelgroep 2 tot 99 is. Het is een erg leuk museum voor jong en oud.

Activiteiten

Slot Loevestein is een hands-on museum. Er is heel wat te doen in het museum. Zo krijg je bij binnenkomst in het museum een sleutel. Dit is je toegangsbewijs, maar het is ook de sleutel waarmee je andere activiteiten kunt starten. Deze start het geluid in de ene kamer, een licht spektakel in een andere., …

  • Kanon laden en afvuren
  • Vijanden neerschieten met een geweer
  • Buskruit maken
  • Spelen in de speeltuin
  • Kinderspeelgoed van vroeger: houten paarden, klossen, hoepels, stelten
  • Bouwen: maak een boog met hout
  • Kruip eens in de boekenkist van Hugo De Groot
  • Varen in een boot (op het droge)

Daarnaast lopen er ook vaak andere tentoonstellingen in het museum. Zo zagen we er een over water. Zo konden we onderzoeken of ons eigen huis onder water zou staan bij een stijging van het waterpeil. Wat je dan moet voorzien of kunt doen, …

En kregen we wat meer uitleg over Hugo De Groot. Dit museum was nog steeds even leuk als ik me herinnerde. Mijn kinderen van 2 en 3 waren ook erg enthousiast. Een deel van de activiteiten gingen al. Voor een ander deel moeten ze nog wat groeien. Dit is een museum dat we in de toekomst zeker nog zullen bezoeken.

Veelgestelde vragen

Waar ligt Slot Loevestein?

Het adres van Slot Loevestein is:
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

0183 – 44 71 71
info@slotloevestein.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *