Philips museum in Eindhoven

Philips museum in Eindhoven in Nederland

Afgelopen weekend zijn we met onze peuter van twee en kleuter van vier naar het Philips museum in Eindhoven geweest. Daarom wil ik hier samen met jullie eens op terug kijken. Zo kun je zelf ook besluiten of dit museum iets is voor jullie.

Voordat ik aan mijn review begin wil ik eerst kort wat geschiedenis toelichten.

Historie

In 1891 Sticht werktuigbouwkundig ingenieur Gerard Philips (1858-1942) met hulp van zijn vader Frederik Philips (1830-1900), fabrikant, bankier en handelaar in tabak en koffie een Philips gloeilampen fabriek.

Gerard koos ervoor om een oude textielfabriek in Eindhoven op te kopen als gloeilampen fabriek. In Eindhoven was er namelijk heel wat armoede en een hoop mensen zochten er werk. Daarom vond Gerard het de ideale locatie voor zijn fabriek. Zo kon hij redelijk goedkoop een textielfabriek kopen en had hij gelijk een hoop goedkope arbeiders tot zijn beschikking.

Ze begonnen een proeffabricage om zich te specialiseren in de ontwikkeling van de kooldraadlamp. Meerdere productiemethodes worden geprobeerd. Eenmaal ze een goed productieproces gevonden hadden dat makkelijk op te schalen was groeide de fabriek enorm.

En het zou niet alleen bij lampen blijven, radio\’s televisies, medische apparatuur, … Philips groeide uit tot een van de grootste elektronica bedrijven.

Philips museum

Het Philips museum in Eindhoven wordt ook wel het lichtjes museum genoemd. Als verwijzing naar de gloeilampen waarmee het allemaal begon. En van hieruit wil ik ook starten met mijn review.

Parkeerplaats

Woon je in de buurt van Eindhoven dan is het waarschijnlijk het handigste om het Philips museum per fiets te bezoeken. De parkeerplaatsen in het centrum zijn best prijzig. Wil je een hele dag in Eindhoven spenderen? Dan kun je, je best parkeren uit het centrum en het laatste deel per bus afleggen.

Wij gingen alleen naar het Philips museum en parkeerden daarbij onze auto zo dicht mogelijk. Zo moesten de kinderen niet eerst nog een heel eind lopen. We stonden in de Q- park parking de Witte Dame. Als je hieruit omhoog komt kom je eigenlijk aan de overkant van de straat bij het lichtjes museum uit.

Museumkaart

Wij mochten het museum gratis bezoeken en kinderen zijn tot en met 5 jaar gratis. Dus ook zij mochten gratis binnen. We betaalden 2 euro voor de lampjesspeurtocht. Hebben je kinderen zelf een museumjaarkaart of zijn ze al wat ouder en heb je voor hun betaald? Dan is de speurtocht gratis.

Lampjesspeurtocht

Het licht museum in Eindhoven is kindvriendelijk gemaakt aan de hand van een lampjesspeurtocht. Bij de museumwinkel of het onthaal kunnen de kinderen zich opgeven voor de speurtocht. Hiervoor krijgen ze dan een kaart mee met locaties in het museum, een potlood en een drankbonnetje.

De kinderen moeten nu in het museum de locaties op het bord vinden. Deze staan voor de jonge kinderen gelukkig in volgorde. Eenmaal je de locatie gevonden hebt, begint het echte speurneuzen werk. Dan moeten ze namelijk met hun zaklamp op zoek naar het symbool dat met onzichtbare inkt op die locatie is getekend.

Dat symbool moet dan weer op het tweede blad getekend worden. Dat heb ik zelf gedaan voor mijn kinderen. Ik vreesde dat de kunstzinnige krabbels anders moeilijk te ontrafelen zouden zijn. De zoektocht eindigt in het Museumcafé waar de kinderen voor hun drankbonnetje een glaasje ranja kregen.

Bij het onthaal leveren de kinderen hun lampjes in en dan mogen ze nog een cadeautje kiezen als beloning voor de goed afgewerkte speurtocht. Mijn kinderen zijn op die manier nu trotse eigenaar van een Philips sleutelhanger zaklamp.

Museumcafé

In het café kun je zelf ook iets drinken en er zijn heel wat zoete en hartige lekkernijen. Van appeltaart tot worstenbroodjes. Als lunch kun je er terecht voor vers belegde broodjes en tosti\’s. Eenvoudig maar erg lekker.

Review

Een bezoekje aan het Philips museum is een leerzaam en leuk uitje voor de hele familie. Het bezoek zelf duurt gemiddeld zo\’n 1,5 tot 2 uur.

Ik vind dit een leuk museum om eens te doen met kinderen van 3 jaar en ouder. De leukste en kindvriendelijkste aspecten van dit museum zijn: de lampjesspeurtocht, het springen naar de lampjes, de scanner waarmee ze dieren kunnen onderzoeken, maar ook de kaart waarop je al de Philips locaties ziet in het museum was een ware hit bij mijn kinderen.

Je kunt naar de locaties gaan door je voeten op de metalen cirkels op de map de plaatsen of door op de rode knoppen die ernaast staan te duwen. Mijn jongste van twee gebruikte zijn zaklamp als auto om zo een heel parcour op de kaart van Eindhoven af te leggen.

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van Philips? Dan is dit een interessant museum om heen te gaan. Je kunt je kinderen zonder problemen meenemen dankzij de kindvriendelijke activiteiten die het museum voorziet. Een leuk museum voor als je in de buurt bent.

Kom je van verder dan kan ik je daarna ook het restaurant De Leemer Hoef aanbevelen in Eindhoven.

Veelgestelde vragen

Waar is het Philips museum?

Het lichtjes museum bevind zich op adres:
Emmasingel 31
5611 AZ Eindhoven

Wat is het adres van de Q-park parking de Witte Dame?

Het adres van de Witte Dame parking is:
Emmasingel 2 a,
5611 AZ Eindhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *