Pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten

pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten
Pannenkoeken met appels en gekarameliseerde walnoten

Pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten, besloot ik dit weekend te maken. Ik heb zowel appels als walnoten liggen uit mijn ouders hun tuin. Als ik niet met de walnoten aan de slag ga dan blijven ze gewoon tot volgend jaar op het aanrecht liggen.

Dit weekend was ik toen de kids in bed lagen, ben ik begonnen om de walnoten een voor een te kraken. En zo had ik al snel een bakje vol walnoten. Ik doe dit omdat ik er in een ochtendspits niet aan toe kom om noten te gaan kraken. Dan moet het snel gaan. We hebben dit in het verleden wel vaker gedaan, maar na een paar dagen gingen de walnoten in hun bakje dan alsnog schimmelen en moesten we ze alsnog weggooien. Erg zonde van het werk.

Nu is er een trucje om de walnoten te kunnen bewaren. Dat is dat je ze nadat je ze gepeld hebt 10 minuten in een voorverwarmde oven op 165 graden laat roosteren. De smaak intensiveert dan, maar als je ze nadat ze afgekoeld zijn in een luchtdicht bakje doet gaan ze niet meer schimmelen.

Gekarameliseerde walnoten

Je kunt je walnoten na het bakken in de oven ook gelijk karameliseren. Dit doe je door ze als ze uit de oven komen in karamel onder te dopen en dan op een bakpapier te laten afkoelen. Zo maak je er als het ware echte snoepjes mee.

Ik gebruikte om 250 g walnoten te karameliseren, zo\’n 175 g suiker die ik eerst natmaakte met 30 ml water. Wanneer de karamel klaar was deed ik hierin de geroosterde walnoten en draaide die er goed door. Zodat alle walnoten helemaal in de karamel gedraaid waren. Daarna stortte ik de walnoten op een bakmatje in mijn ovenplaat om af te koelen.

Voor het recept dat zo volgt, heb ik 100 gram van deze gekarameliseerde walnoten fijn gemalen. Ik had mijn karamel niet te donker gemaakt want dan wordt die straks in de pan bitter bij het afbakken van de pannenkoeken. Zo\’n 172 graden was de karamel.

Pannenkoeken

Ik ben zelf een echte zoetekauw en stond vroeger best vaak zoetigheden te bakken in de keuken. Nu met zelf twee kleine kinderen thuis van twee en drie kom ik er nog niet zo vaak aan toe. Hun aandachtsspanne is nog niet zo groot en echt ingewikkeld moet je het nog niet maken.

Ik ben dus telkens weer aan het zien voor eenvoudige recepten die snel leiden tot een lekker resultaat. En pannenkoeken is een erg leuke om dan te doen. Ze helpen mee om het beslag te maken. Eieren openbreken, beslag mengen, voorproeven, … en het belangrijkste natuurlijk opeten.

Met gisteren dan de walnoten gekarameliseerd te hebben gaf dat met nu de inspiratie om deze te gaan verwerken in een pannenkoek met appel. De karamel zorgde voor een zoete crunch smaak. Het werd een echte herfst pannenkoek. We hebben per slot van rekening zelf de appels en walnoten bij moeke en opa in de tuin geraapt.

En zo zagen mijn kids ook we deze verwerkten in lekkere pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten. Wat hebben ze daar heerlijk van gesmuld. Het recept hieronder is goed voor zo\’n acht pannenkoeken. En dat was genoeg. Ze zijn nu namelijk ook vrij dik belegd. šŸ˜‰

Pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 20 min Totale tijd 30 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Pannenkoeken met appels en gekarameliseerde walnoten zijn heerlijke herfst pannenkoeken die smaken naar meer.

Ingrediƫnten

Bereiding

Voorbereiding

 1. Maak het pannenkoekenbeslag
  • Doe de bloem, het amandelmeel en de vanillesuiker in een mengkom.
  • Doe er een deel van de melk bij al roerend bij.
   Tip: Door de melk voor de eieren (deels) toe te voegen heb je minder snel klonter in je deeg.
  • Voeg nu een voor een de eieren toe.
   Tip: Ik plaats een schone bakplaat onder de mengkom. Dan kunnen mijn kids de eieren zelf in de mengkom doen en gaat er iets fout en morsen ze dan gieten we het er alsnog in. zo oefenen ze hun technieken en verlies ik geen ingrediƫnten. ;)
  • Tot slot voeg je de laatste melk toe als je er nog hebt staan aan de kant.
 2. Maal de gekarameliseerde walnoten fijn.

  Doe de gekarameliseerde walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn.Ā 

 3. Appel voorbereiden
  • Schil de appel
  • Verwijder het klokhuis
  • Snij in dunnen plakjes (met de mandoline of een keukenmes)

Pannenkoeken met appels en gekarameliseerde walnoten bakken

 1. De pan invetten
  • Laat de pan goed heet worden.
  • Smelt wat boter in de pan en zorg dat de boter overal zit giet de overtollige boter in een tas voor de volgende pannenkoek.
 2. Doe appelschijfjes en gekarameliseerde walnoot in de pan
  • Leg hier en daar in de pan wat appelschijfjes.
  • Verdeel met een koffielepel ook wat gekarameliseerde walnoot in de pan
 3. Pannenkoekenbeslag toevoegen en de pannenkoek afbakken
  • Doe nu ook het pannenkoekenbeslag in de pan.
   Tip: Maak de pannenkoek niet te dun of hij zal snel scheuren door gewicht van de appel.
   Draai de pan tijdens het toevoegen van het beslag zodat het deeg mooi verspreid zit.
  • Wacht met het draaien van de pannenkoek tot het beslag mooi droog is aan de bovenkant.
  • Even wachten tot deze kant nu ook goed gebakken is en dan is de pannenkoek klaar om opgegeten te worden.
   Eet smakelijk!
Keywords: pannenkoeken, appel, walnoot, karamel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *