Zonbescherming bij kinderen

Zonnebescherming

Steeds meer mensen beschermen hun kinderen tegen de zon. En dat is niet onterecht. Wist je dat de huid van je kindje kwetsbaarder is voor de zon dan je eigen huid? Of dat wanneer je kindje verbrand de kans op huidkanker verdubbeld wanneer die ouder wordt?

Dit zijn voor mij wel voldoende redenen om mijn kinderen wat beter tegen de zon te beschermen. Maar op welke manieren kun je je kindje nu beschermen tegen de zon?

Waarom beschermen we ons tegen de zon?

De meeste mensen beschermen zich tegen de zon om niet te verbranden. Maar ook zonder echt verbrand te zijn kan je huid schade opgelopen hebben door de zon. De huidschade ontstaat namelijk door blootstelling aan het Ultraviolet licht (UV) die de zon uitstraalt.

Ultraviolet licht – UV stralen

De zon straalt 3 soorten Uv-straling uit.

Uv a-stralen

Dit type straling komt het meest voor. Deze straling zorgt voor een snelle, maar kortstondige bruine tint.

Andere mogelijke gevolgen zijn:

 • dringen diep door in de huid en lagere huidlagen beschadigen
 • zonnebrand
 • rimpels
 • huidvlekjes
 • huidkanker
 • huidbeschadigingen die later kanker kunnen worden.

Uv b-stralen

Uv b-straling is een kleiner deel van de ultraviolette straling. Deze straling bereikt echter zijn hoogtepunt tussen 12 en 15u zomertijd. Dit is eveneens te reden dat aangeraden wordt tijdens deze tijden uit de zon te blijven. Deze straling zorgt voor een tragere, maar langer blijvende bruine tint.

Andere mogelijke gevolgen van deze straling zijn:

 • beschadigen buitenste laag van de huid
 • zonnebrand
 • huidkanker

Uv c-stralen

De c-stralen die de zon uitstraalt worden gelukkig tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. En dat is goed want ook deze straling is bijzonder gevaarlijk voor de huid en ogen.

Nu we naar de verschillende soorten straling gekeken hebben weten we dat we ons moeten beschermen tegen de UV-a en Uv b stralen.

Hoe bescherm je je tegen de zon?

Er zijn drie manieren waarop je jezelf en je kinderen kunt beschermen tegen de zon. Deze zijn: insmeren, kleden en weren. Ik bekijk met jullie even de mogelijkheden.

Insmeren met zonnebrand

De eerste manier om je tegen de zon te beschermen die ik met jullie ga bespreken is de zonnecrème. Je smeert je kindje het beste in met een zonnecrème met factor 30(97% bescherming) of 50 (98% bescherming). Dit doe je ook om de kans te verkleinen dat je kindje later huidkanker krijgt.

Je kindje heeft namelijk een grotere kans op huidkanker als die op jonge leeftijd verbrand. Door de extra gevoelige huid van kleine kinderen is de schade namelijk ook een stuk groter.

Ikzelf gebruik voor mijn eigen kinderen NIVEA Sun Babies & Kids Sensitive Protect Zonnebrand spray met een zonnefactor van SPF50+ dit omdat deze bij de consument als beste uit de test kwam. Dit wat prijs-kwaliteit betreft en ook de kwaliteit of werking bijna niets scheelde met de winnaar.

Deze kun je hier online kopen.

Deze is bij bijna elke drogisterij te verkrijgen, maar het is interessant om de prijs in de gaten te houden want die loopt sterk uiteen.

Kleren met UV-protector

Daarnaast is het zo dat gewone kleding dezelfde bescherming bied als een zonnebrandfactor 10. Maar er is ook kleding op de markt met een hogere UV-bescherming.

Ikzelf vind dit een erg groot voordeel bij mijn kinderen. Ze hebben namelijk een erg gevoelige huid. Wanneer we op stap gaan naar het strand dan schiet het er nog wel eens bij in om ze elke 2 uur en als ze uit het water komen opnieuw in te smeren. Ik ben dan ook blij dat ze Uv-werende kleren aan hebben met een zonnebeschermingsfactor van 50+.

Mijn kids dragen de UV-kleding van Decathlon. Dit omdat die ook goed betaalbaar is. Ik heb mijn kinderen wel elk één grotere maat besteld dan wat Decathlon voorschrijft. De pakjes hebben namelijk korte mouwen en broekspijpen.

Door een maat groter te nemen zijn de pijpen en mouwen langer en een extra voordeel is ook dat ze ze dan lager aan kunnen doen.

Kleding die beschermt tegen de zon zijn:

 • kleding (bij Decathlon, bij Bol)
 • zonnehoedjes ( bij decathlon, bij Bol)
 • zonnebrillen ( bij Decathlon, bij Bol)

Zon vermijden

Daarnaast wordt je ook aangeraden op de tijdstippen dat de zonnestraling het hoogste is uit de zon te blijven. Dit is tussen 12 en 15 uur zomertijd. Zie dat je dan binnen of in de schaduw bent.

We kunnen dus kort stellen dat we onszelf en onze kinderen op drie manieren kunnen beschermen tegen de zon. Dit is door ons te kleden tegen zonnestraling, zonnebrandcrème te smeren en door de zon te vermijden wanneer de UV straling het hoogste is.

Bronnen:
kanker.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *