Vliegen met een peuter

Wil je met het gezin ver weg op vakantie of woont de familie in een ander continent? Dan ontkom je er al gauw niet meer aan en zul je waarschijnlijk al vroeg met je kinderen gaan vliegen. Ik vloog afgelopen week met mijn twee peuters van twee en drieënhalf naar Turkije. Samen met mijn zussen, broer, ouders, … want mijn jongste zus ging in Istanboel met haar Turkse echtgenoot trouwen.

Psychologische voorbereiding

Wanneer je met een peuter gaat vliegen is het ook erg belangrijk dat je je peuter ook zo goed mogelijk voorbereid op de vliegreis zelf. Hoe beter je peuter zich de vliegreis kan inbeelden hoe minder (onaangename) verrassingen ze te wachten staan hoe aangenamer de reis zal verlopen.

Deze voorbereiding kun je doen met boekjes. Zodat de kinderen er al wat beeld bij hebben. Mijn ouders vertrokken 2 dagen voor ons en hebben enkele foto\’s gemaakt en korte filmpjes.

Vertel je kinderen dat het druk kan zijn op de luchthaven. Dat er momenten zullen zijn dat ze niet uit de wandelwagen mogen en goed moeten luisteren, Maar ook dat ze er momenten uit zullen mogen om bijvoorbeeld naar vliegtuigen te kijken of om even te spelen. Basis stappen om te vertellen:

 • Hoe jullie naar de luchthaven gaan, wanneer en hoe.
 • Inchecken van de bagage
 • Iets drinken
 • Door de douane het drinken moet nu weg
 • We gaan wat nieuw water kopen
 • Dan mogen jullie even spelen en moeten we wachten
 • Instappen op het vliegtuig. Nu moeten jullie goed bij mama en papa blijven.
 • Jullie moeten de gordel aandoen op het vliegtuig en dan aanhouden tot de lichtjes van de gordel uitgaan.
 • Als we opgestegen zijn krijgen jullie in de lucht nog iets te eten en te drinken.
 • Jullie kunnen filmpjes kijken op de schermpjes op de stoel voor je
 • Als de lichtjes van de gordel terug aangaan moet iedereen terug gaan vastzitten.
 • Als we geland zijn wachten we tot meeste mensen eruit zijn en dan gaan we onze koffers halen.

Op deze manier is je peuter in zijn hoofd ook al wat voorbereid op het vliegen en zijn je verwachtingen naar hun toe ook helder. Wil dat zeggen dat alles nu vanzelf zal gaan? Dat ook niet, maar het zal niet meer de eerste keer zijn dat ze die instructies krijgen. Je peuter heeft al een beeld in zijn hoofd van hoe de vliegreis zal gaan.

Materiële voorbereiding

Zoals wel vaker is een goeie voorbereiding ook hier het halve werk. Aan wat voor voorbereidingen moet je denken.

Kinderwagen of buggy

Bepaal voor jezelf of je je kinderwagen of buggy mee gaat nemen op vakantie. Weet dat je je kinderwagen en buggy tot net voor de gate bij je mag houden. Soms krijg je de buggy terug in de slurf bij het uitladen. Andere keren vind je die terug op de bagageband en zul je dus na het uitstappen alsnog je kindje en handbagage zelf moeten meenemen.

Voordelen

 • Je kunt er je peuter even inzetten als het te druk wordt of je zelf even al je aandacht nodig hebt bij de douane of het inchecken.
 • Je hoeft ze niet te dragen.
 • Kinderen hebben een plekje om te slapen tijdens het lange wachten als ze willen.
 • Extra plek om bagage aan te hangen.

Nadelen

 • Is extra bagage die mee is.
 • Kan zijn dat je hierdoor geen extra handbagage voor je kindje mee mag nemen. (vliegmaatschappij afhankelijk)

Vermaak voor de vliegreis

Wanneer je met je peuter(s) gaat vliegen voorzie je ook best wat speelgoed of … om je kindje even bezig te houden. Dit kan een autootje of pop zijn waar ze thuis veel mee spelen, maar nog beter is eigenlijk iets waar ze thuis nog niet mee gespeeld hebben. Hiervoor is de Action een prima optie. Je vindt hier goedkoop speelgoed voor enkele euro\’s. Dit maakt het ook minder erg moest je peuter het uit de buggy laten vallen en je hebt het toevallig niet door.

De volgende speelgoedjes waren bij ons een echt succes in de roos:

 • Pop it speeltje – bij Bol.com
 • Doktersetje – bij bol.com
 • Dieren
 • Flosje (popponnetje)
 • Spelletje op telefoon (bv baby games 2)

Die spelletjes op de telefoon heb ik voor onze jongste gebruikt tijdens het opstijgen en landen. Anders lukte het erg moeilijk om hem vrolijk in zijn eigen stoel te laten zitten. Hij loopt het liefst rond of staat op zijn stoel rond te kijken.

Hapjes en drankjes

Ik kan zelf een hele dag door eten en drinken als het voor mijn neus staat. Maar ook voor je kinderen is het een prima bezigheid om de tijd te doden. Denk maar aan het lange wachten in de luchthaven, op het vliegtuig, …

Ikzelf maak voor de heenreis pannenkoeken klaar. Dit omdat mijn kleine kinderen dit graag eten en het ook eten zonder alles aan te smeren. De ene keer maak ik kokos pannenkoeken, de andere keer gewone pannenkoeken.

Daarnaast eten mijn kinderen ook erg graag fruit dus we hadden ook wat druiven en banaan mee naar de luchthaven. Ik mocht deze nu meenemen naar Turkije op het vliegtuig, maar dat mag niet altijd. Dit kijk je dus best even na. Over het algemeen is het geen probleem om koekjes en snoepgoed mee te nemen.

Ook chips doet het bijvoorbeeld erg goed bij kinderen op de vlucht. Door te knabbelen en te slikken blijven hun oren ook open en heb je dus ook niet snel met huilende kinderen te maken.

Ik had ook wat babyvoeding mee. Wat pasta in een potje zeg maar. Als de vlucht dan te veel vertraagd was of we zouden eens een maaltijd niet halen dan had ik er alvast een bij.

En tot slot drinken. Hiervan wil je ook voldoende meenemen. Maar je mag er niet teveel bijhebben. Alle vloeistoffen moeten samen in een zakje van 1l passen. Daarnaast moeten ze ook elk per max. 100 ml verpakt zijn. Ik nam voor de kids elk een sapje van 200 ml mee dat ze voor het inchecken leeg moesten drinken. En we kochten in Zaventem net na het inchecken voor iedereen een flesje water.

In Zaventem het vliegveld in Brussel is er een plaats waar je een flesje water voor 1 euro kunt nemen. Dit is minstens 3 keer goedkoper dan water dat je bij een van de winkeltjes of uit een automaat kunt halen. Dus voorzie wat drank voor op het vliegveld en koop strategisch nog wat drank voor op het vliegtuig om ze bijvoorbeeld nog wat te kunnen laten drinken bij het opstijgen.

Ik wens je alvast veel plezier op je vliegreis met je peuter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *