Consultatiebureau bezoek met 2 jaar

naar het consultatiebureau voor het 2 jaar consult

Wanneer je kindje 2 jaar geworden is krijg je weer een uitnodiging voor een bezoekje aan het consultatiebureau. En we hebben geluk bij dit bezoek aan het consultatiebureau worden er geen inentingen gegeven.

Maar wat wordt er dan wel gecontroleerd tijdens dit bezoek.

Meten en wegen

Elk bezoek aan het consultatiebezoek wordt gestart met een weeg en meet moment. Bij het consultatiebureau in Velp waar ik met mijn kinderen heen ga, wordt er verwacht dat je 10 minuten voor je bezoek aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts aanwezig bent. Zodat er voldoende tijd is om je kindje eerst te meten en te wegen.

Tijdens het 2 jaar consult op het consultatiebureau wordt je kindje voor het laatst gemeten op de weeg- en meetschaal waar ze ook als baby op gemeten en gewogen worden. Vanaf bet volgende 3 jaar consult mogen ze op de grote weegschaal gaan staan en meten we hun lengte met een meetlat aan de muur.

Tijdens een groot deel van de coronapandemie hebben ze al het speelgoed dat er voor de kinderen aanwezig was weggehaald. Maar ik was aangenaam verrast dat ze nu weer wat speelgoed in de meet en weegruimte hebben. Dit maakt het wachten tot ze bij de verpleegster of arts kunnen gaan toch iets aangenamer.

Je kunt wat eigen speelgoed meenemen, maar iets nieuws is toch altijd leuker.

Bezoek aan arts of verpleegster

Op een gegeven moment ga je met je kindje(s) naar de arts of verpleegkundige. Ze zullen wat testjes doen om eventuele ontwikkelingsachterstanden in kaart te brengen. Ook het gewicht en de lengte wordt besproken. Daarnaast is er hier ook telkens voldoende tijd en ruimte om al je twijfels en vragen op tafel te leggen over de opvoeding van je kindje.

Op het consultatiebureau kijken ze naar de volgende ontwikkelingen van je 2-jarige

Woordenschat en spraakontwikkeling

\"woordenschat

Tijdens de afspraak zal de verpleegkundige kijken hoe de spraakontwikkeling van je kindje evolueert. De meeste tweejarigen maken op de leeftijd van 2 jaar twee á drie woordzinnen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Mama weg?’ om te vragen of je weg gaat of ‘Mama weg.’ om aan te geven dat mama er niet is.

Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de actieve en passieve woordenschat van je kindje. Denk maar aan een bal, een bloem, … Kan hij die benoemen (actief) of alleen aanduiden (passief).

Als je kindje op dit gebied nog niet zover is als zijn leeftijdgenootjes is dit geen reden tot paniek. Misschien wacht je kindje wel tot het moment dat het hele zinnen kan maken. Mijn oudste zei met 2 maar enkele woorden: mama, papa, nee, … Woorden in boekjes benoemen kon hij niet. Wanneer we gingen kijken naar zijn passieve woordenschat was er geen probleem. Hij kon echt alles aanwijzen.

Een paar maanden later is hij echt begonnen met spreken en deed hij dat gelijk met hele zinnen.

Weet dat wanneer je kindje niet goed spreek met 2 jaar de verpleegkundige je kindje kan doorsturen naar de peuterspeelzaal. Dit had voor ons ingehouden dat we twee ochtenden zouden betalen en dat de gemeente de andere twee ochtenden zou vergoeden om aan de taalontwikkeling van onze zoon te werken.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling van je kindje controleren ze met een blokkentoren. De verpleegkundige zal je kindje afwissend in zijn rechter en linkerhand een blokje geven. De bedoeling is dat je kindje in staat is om een toren te maken met drie blokjes. Meer mag natuurlijk altijd.

Ook kan de verpleegster aan de manier waarop je kindje door de ruimte loopt zien of zijn motoriek zich goed ontwikkeld. Heb je zelf het idee dat je kindje zijn voeten of zo niet goed plaatst of dat hij erg veel valt? Dan kun je de verpleegkundige hier ook naar laten kijken.

De kans is groot dat ze je kindje dan met behulp van een bal wat door de ruimte laat lopen om te zien hoe hij zich verplaatst.

Benoemen van lichaamsdelen

pop voor het benoemen van lichaamsdelen

De jeugdverpleegkundige of de jeugdarts kijken in hoeverre je kindje de lichaamsdelen van de pop kan benoemen of aanwijzen. Denk dan aan vragen als: Waar is de mond van de pop? En de oren? Maar ook de navel? Of de tanden.

Willen ze kijken of je kindje al weet wat het is dan wordt de vraag: En wat is dit? In de hoop dat je kindje dan neus of zo zegt.

Hoe meer en beter je kindje de lichaamsdelen kent, hoe beter het in de toekomst zelf kan aangeven waar iets pijn doet. Mijn hoofd doet pijn, ik heb een schram op mijn knie. En hoe beter het opdrachten kan uitvoeren als: Was je handen. Poets je tanden!

Eigen vragen

Op het consultatiebureau vragen ze je ook steeds of je zelf nog vragen hebt. Of ergens problemen mee hebt. Op dit moment kun je al je opvoedkundige problemen of eigen onzekerheden bespreken. Onderwerpen die hierbij van pas kunnen komen zijn:

Moeilijke eter

Heb je kinderen die niet zo graag warm eten of juist geen boterhammen? Of zijn de groenten net als bij veel andere peuters en echt drama en drijven je kinderen je soms echt tot wanhoop aan tafel? Dan kun je nu ook even horen in hoeverre dit ook effectief een probleem is.

Maar ik kreeg hier ook wat tips over hoe ik deze moeilijke eter vooral moest aanpakken. Je wilt namelijk niet dat je kind later met eetproblemen gaat kampen.

Peuterpuberteit en driftbuien

Daarnaast zal je kindje nu misschien ook al volop aan het rebelleren zijn. En ook hiervoor hebben ze op het consultatiebureau brochures over hoe je hier nu het beste mee omgaat.

Hier staat bijvoorbeeld in dat je je kindje moet aanspreken op zijn gedrag en niet op zijn persoon. Hier mee bedoelen ze bijvoorbeeld dat je tegen je peuter zegt dat het niet met zijn eten mag gooien omdat dan de hele kamer vuil wordt. In plaats van wat een stoute jongen ben jij.

Zindelijkheid

Kind op potje

Vanaf 2 jaar begin ik zelf met de zindelijkheidstraining van mijn kinderen. Maar heb je hier vragen over of wil je tips? Dan kun je deze nu ook stellen. Ik merk zelf dat hier op dit moment nog geen vragen over gesteld worden op het consultatiebureau. In Nederland is het goed als je kindje tegen dat het 4 jaar is en naar school gaat zindelijk is.

De eerste vragen hiernaar zijn bij mijn oudste pas gesteld met 2,5 a 3 jaar.

Wat neem je nu mee naar dit consult?

Wanneer je met je 2-jarige peuter naar het consultatiebureau gaat, neem je de volgende mee:

  • Luiers en billendoekjes
  • Groeiboekje

Uitslagen en adviezen

Ben je nu naar het consult geweest en terug thuis? Dan vindt je de adviezen die het consultatiebureau gegeven heeft evenals de lengte en het gewicht van je kindje van dit bezoek en alle voorgaande bezoeken in mijn kinddossier.

Log hier in bij mijn kinddossier met je DigiD.

Kinddossier

In je kinddossier kun je terecht voor:

  • Vragenlijsten invullen – (Ik heb er zelf nog geen enkele ontvangen)
  • Adviezen op maat lezen
  • Groeidiagrammen bekijken
  • Afspraken inplannen
  • Vaccinatiegegevens inzien
  • Contact met je eigen jeugdgezondheidszorg organisatie

Ik hoop dat ik je een beter inkijk heb kunnen geven over wat je kan verwachten tijdens je bezoek aan het consultatiebureau met je 2-jarige.

Misschien ook nog een kleine aantekening: Als je kindje de waterpokken heeft of ziek is, verzet dan je afspraak. Dit zodat je kindje niet toevallig een van de jongere kindjes besmet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *