Zindelijkheidstraining

zindelijkheidstraining hoe begin je eraan?

Zindelijkheidstraining is misschien wel iets waar je tegenop ziet. Extra was, schoonmaakwerk, … Daarnaast heb je het met kleine kinderen zo goed als altijd druk. Maar tegelijkertijd kijken we uit naar een kindje dat zindelijk is.

Want sinds het baby is heb je, je al door een berg pampers geworsteld: wegwerpluiers, herbruikbare luiers, zwemluiers, … Zoveel soorten luiers waaruit we konden kiezen, maar het verschonen daar komen we helaas niet onderuit. Je baby wordt een dreumes en dan een peuter. De luiers zelf gaan steeds vaker en harder stinken.

En dan hoop je als ouder natuurlijk dat je kind snel zindelijk is. Ben je van het verschonen af en de kost van luiers ben je dan ook kwijt.

Wanneer starten met potjestraining?

Het boel zindelijk maken is kinderspel van Debby Mendelsohn.

Als ouder heb je je kindje natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zindelijk voor je eigen gemak. Maar wanneer start je nu juist met je potjes training? Over het algemeen geld vanaf 18 maand. Ikzelf hou de potjes voor de zomer wanneer ze 18 maand of ouder zijn.

Vind je dat nu te laat? Dan is dit ook geen enkel probleem. Want volgens Debby Mendelsohn, zelf moeder van 6 kinderen kun je alle kinderen zindelijk maken tegen dat ze anderhalf jaar oud zijn. Voorwaarden hiervoor zijn volgens haar: Je kindje kan zelfstandig zitten en lopen. Haar 6 kinderen waren met 1,5 dag en nacht uit de luiers. Hoe je dit aanpakt, lees je in haar boek Zindelijk maken is kinderspel.

Klaar voor potjestraining?

Of je kindje klaar is om aan een zindelijkheidstraining onderworpen te worden hangt natuurlijk niet alleen van zijn of haar leeftijd af. Ik som hieronder wat punten op die van belang zijn:

  • Je kindje kan goed en zelfstandig zitten.
  • Je kindje is ontspannen. Hiermee bedoel ik dat jullie een rustige en gebruikelijke situatie hebben.
    Jullie gaan niet gaan verhuizen, verjaardag, sint, broertje of zusje erbij, net naar school of nieuwe oppas, …
  • Je kindje voelt drang om te plassen of te poepen.
    Ze melden zelf al dat ze moeten poepen of plassen. Door in hoekje te gaan zitten, te hurken, … of het gewoon te zeggen.

Er is geen echte ideale leeftijd om met je kindje aan de potjes training te beginnen. Maar het is wel zo dat hoe vroeger je er mee begint (voor 18 maanden) hoe langer het zindelijk worden duurt.

Onze oudste was met 27 maand in 2 dagen tijd volledig zindelijk. En met onze drukke agenda\’s hier vonden we dat alleen maar mooi meegenomen. We hadden er toen het pinksterweekend voor uitgekozen omdat dit 3 dagen is. Normaal gezien werken mijn echtgenoot (40u) en ik(36u) echt volle weken.

Hulpmiddelen voor de zindelijkheidstraining

Vandaag de dag zijn er heel wat producten op de markt om je te helpen met het zindelijk maken van je kindje. De ene is handiger dan de andere. Ik laat jullie even kijken wat er zo allemaal is en wat ik er van vind.

Potjes

Hoe vroeger je aan je zindelijkheidstraining begint hoe groter de kans dat je een plaspotje nodig zult hebben. Ze zijn dan vaak nog te klein om zelf goed op en van de wc te komen. Bij mijn jongens merkte ik ook dat als ze klein zijn ze standaard tussen de bril en de wc door plassen.

Dit was hier bij ons alvast de reden waarom het niet op de wc, maar op het potje moest.

Plaspotjes kopen

Wc-bril verkleiner

Een wc-bril verkleiner is eigenlijk niets meer dan een extra en kleinere wc-bril die je op de bril legt. Hierdoor hoeft je kindje geen schrik te hebben dat die in de wc zal vallen. Ik heb er zelf twee een zonder antislip en een met. Ik zou iedereen een bril aanraden met antislip. Het kost dan vaak net iets meer maar de bril schuift dan niet als ze erop gaan zitten en dat scheelt een hoop.

Wc-bril verkleiner kopen.

Oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn er voor de laatste fase van de zindelijkheidstraining of voor als je kindje net zindelijk is. Dit broekje is namelijk prima in staat de eerste druppels plas op. Zo hoef je niet telkens de broek en onderbroek te wisselen als je kindje net te laat denkt dat het naar de wc moet.

Ikzelf heb deze broekjes niet gekocht. Ik neem de ongelukjes voor lief en wissel dan wat vaker broeken en ondergoed. Maar ik wil jullie wel laten zien dat ook hier hulpmiddelen voor zijn.

Oefenbroekjes kopen

Zindelijkheidsbox – Zindelijk in 1 week

Er zijn tegenwoordig ook heel wat zindelijkheidsboxen op de markt. Deze zijn er ter ondersteuning van de ouders. Zo vindt je hier informatie over welk gedrag je bij je kindje kan verwachten tijdens het zindelijk worden en hoe je hier best mee om gaat. Er zitten kaarten per dag in waarop staat wat je die dag kunt verwachten.

Zo helpt zo\’n box om er de moed in te houden. Daarnaast zitten er ook nog stickers en beloningskaarten in als ook een boekje waarin je de eerste ongelukjes en successen kunt vastleggen. De ene als aanmoediging van je kindje en het boekje is dan weer handig om mee te geven naar de opvang.

Zo zien ze ook dat je met zindelijkheidstraining bezig bent en wanneer je ze op potje zet. Dit zorgt er alleen maar voor dat ze sneller zindelijk zijn. Tot slot en zeker niet onbelangrijk zit er een plasdiploma in voor als je kindje zindelijk is.

Zindelijkheidsbox kopen

Hoe aanpakken?

Mijn aanpak

Bij mijn oudste zoon duurde de zindelijkheidstraining maar 2 dagen. Ik neem jullie mee in de potjes training van mijn oudste zoon. Mijn jongste ga ik komende week aan beginnen. Dus das nog even afwachten hoe dat juist zal gaan.

Ik kies voor de start van de zindelijkheidstraining van mijn kinderen een verlengt weekend van 3 dagen in de zomer uit. Mijn kinderen moeten dan op zijn minst 18 maand oud zijn. Dit kan bijvoorbeeld het hemelvaart of pinksterweekend zijn. Of een willekeurig ander weekend waar ik een extra dag heb omdat oma of mijn gastouder dan vrij zijn.

Hiervoor staat het potjes al een tijdje op de wc. En ook de wc-bril verkleiner hangt al een tijdje aan een haakje aan de muur van het toilet. Mijn kinderen mogen mee gaan kijken wat er op de wc gebeurt en ook de nodige boekjes over plassen en potjes komen voorbij. En dan tot slot mijn zindelijkheids- 3-daagse.

Dag 1 van de zindelijkheidstraining

‘s Morgens opstaan en gelijk op potje of op de wc zetten voor een plasje. Daarna gaan we ons aankleden en dan gaan we eten. En vandaag geen luier aan. Luiers zijn vanaf nu alleen als we gaan slapen of als we ver met de auto moeten rijden.

Beneden staat er een keukenwekkertje klaar. Ik ben zelf namelijk snel afgeleid en om niet te vergeten te plassen zetten we een wekkertje. Dit doen we samen en vonden mijn kids leuk. In eerste instantie gaat de keukenwekker elke 20 minuten af. Dit doe ik een keer of 3. De rest van de ochtend gaat de wekker elk uur.

Telkens als de wekker gaat gaan we naar het potje en kijken we of er iets uit wilt komen. In de namiddag kijk ik even aan hoe goed het in de voormiddag ging. Had ik heel wat ongelukjes tussendoor? Dan hou ik de tijdspanne kort. Lukt het om op het potje te plassen dan gaat de tijdspanne naar 2 uur.

Dag 2 van de potjes training

Wanneer we uit bed komen gaan we ook nu weer direct naar de wc. De pamper gaat uit en onze plaswekker gaat weer aan. Ik doe ook nu weer eerst twee maal een korte periode van een uur om dan weer over te gaan naar elke twee uur.

Op dag twee zijn we eropuit geweest. We waren het binnen en rond huis hangen beu. En dit kan prima als je maar voort volhoudt met het regelmatig op potje zetten. We gingen met de fiets en de fietskar met daarin onze kids en het potje op pot. Na een uurtje komen we aan bij het overzet bootje. Hier steken we over en aan de overkant zetten we het potje.

Niemand horen klagen want vanop het potje kon je de boot prima in de gaten houden. Een plasje verder terug voort met de fiets. We rijden een eindje verder op de dijk en op een gegeven moment spotten we ezels in de wei. Weer potje eruit en vanop het potje even ezeltjes spotten,…

En zo legden we een hele fietstocht af zonder ongelukjes. Eens een ijsje onderweg,… een leuke en gezellige dag. Onze zoon gaf ondertussen zelf al aan ik moet geen pipi doen. En op andere momenten moesten we vroegtijdig stoppen omdat er geplast moest worden.

Dag 3: Je kindje is zindelijk.

Dag drie liet ik mijn zoon zelf kiezen. Daar ze het zelf al aangaven bij dag twee. Ik herinner ze er wel nog geregeld aan. Ik moet zeggen dat we bij de oudste op dag drie ook nog wel een ongelukje gehad hebben. En in de week die volgde, gaf ik wat extra ondergoed mee. Want per slot van rekening is er bij de gastouder een hoop extra afleiding. Maar het ging goed. Missie geslaagd een zindelijke zoon overdag. Nu afwachten tot wanneer die \’s nachts vanzelf zindelijk wordt. Tot dan slapen we met een pamperbroekje aan.

Veel succes met de potjes training van jou kindje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *