Peuter of kleuter met waterpokken

Als je weet dat meer dan 95% van de 6-jarigen de waterpokken gehad hebben. Dan zijn er dus ook heel wat peuters en kleuters met waterpokken. In deze blog geef ik iets meer informatie over hoe het er bij mijn kids aan toe ging en wat ik bij mijn kinderen deed.

Ontdekking

En deze week waren ook wij aan de beurt. Op maandag kwam Reinout terug van de gastouder met waterpokken. Hij hoestte al een paar dagen, maar voor de rest hadden we aan hem nog niet gezien. Die avond zagen we aan zijn voet heel wat bultjes dicht naast elkaar. Ik dacht vroeg eerst o hij in een nest met rode mieren gestapt was maar toen zagen we al snel dat er ook aan zijn hals heel wat blaasjes zaten.

Mijn zoontje dacht ondertussen dat hij inderdaad in een nest rode mieren gestapt moest zijn. Toen we hem uitlegde dat hij waterpokken had. Zei hij meteen dat het dan moest komen van het bad bij moeke. Dat probeerder we hem uit zijn hoofd te praten.

Later die avond was hij helemaal in paniek. Zijn roodjes kwamen eruit en die moesten bij zijn botten blijven. Mama wanneer ben ik weer beter? Waarom doet het zo’n pijn?

Paar dagen later had hij weer een nieuwe theorie. Het zou komen door de bijen steek in zijn vinger die nu alle roodjes naar boven haalde. Het verbaast me waar hij zijn theorieën vandaan blijft halen.

Kind geruststellen

Het was ons al snel duidelijk dat we met wat wij wisten over waterpokken er niet zouden komen. Hoe vertel je nu op een kindvriendelijke manier wat waterpokken zijn? Dat het vanzelf over zal gaan,…

We hadden al wat onderzoek werk gedaan naar de windpokken, waterpokken of wijnpokken. De algemene informatie hierover vind je op mijn pagina over waterpokken. Wat het zijn, hoe lang het duurt, hoe je het behandeld, …

Maar goed dat is echt wel materie voor volwassene. Dus tijd voor een speurtocht naar wat kindvriendelijkere informatie. Daarbij stoten we op de volgende filmpjes:

Deze gaat over een kuiken die ook heel graag wil dat zijn waterpokken over zijn. Echter niets helpt tot ze plots vanzelf weg gaan.

Dit is mijn persoonlijke favoriet

In dit filmpje heeft Peppa overal rode plekjes die vanzelf overgaan. Alleen hoeft je kindje niet in bed blijven en zijn waterpokken wel besmettelijk. Dus de informatie hier klopt niet helemaal.

Het verhaal van Anna met waterpokken bevat heel wat informatie en ook heel wat moeilijke woorden van bij de dokter, maar geeft je kindje wel een goeie inkijk in wat hem nu juist te wachten staat.

Maatregels

Voor het krabben

Omdat de waterpokken zelf pijn doen en heel hard jeuken is het belangrijk dat je kindje zo min mogelijk krabt. Anders kunnen de wondjes gaan ontsteken en houd je kindje allemaal littekentjes over.

Daarom zorg je er best voor dat de nageltjes van je kind zo kort en schoon mogelijk zijn.

Daarnaast deed ik mijn kinderen gedurende de nacht sokken om hun handen en voeten. Net zoals bij baby’s in het begin omdat ze dan minder hard krabben.

En overdag was afleiding hier de beste hulp tegen het krabben. Zolang de kids druk bezig zijn denken ze niet aan de jeuk.

Tegen de jeuk/pijn

Al die blaasjes jeuken als gek. Het kan zelf pijn doen. Daarom hebben we ook op dit gebied maatregels genomen:

  • Kleding met lange mouwen en broekspijpen. Maakt het krabben iets minder makkelijk.
  • Kind zelf de stipjes laten aanstippen met zinkzalf werkte ook erg goed als afleiding.
  • De eerste 3 dagen waren het ergst en toen krijg die ook antiallergie druppels.
  • Eens een koud lauw bad met havermout. Van warm water gaan de pokken juist meer jeuken namelijk.
  • Een week kleding die niet over het hoofd getrokken moest worden. (Hemden, vesten, …)
  • Ook zijn we voor de nacht terug overgegaan van luierbroekjes naar pampers. Dit omdat ze dan niet langs de benen omhoog getrokken moeten worden.
  • Wanneer ze pijn of koorts hebben kun je ze ook wat paracetamol geven.
  • Tegen de pokken in de mond helpen ijsjes en dat vinden ze nog lekker ook 😉

Algemeen

Tot slot moesten we gedurende de dag iets meer tijd nemen om ons klaar te maken. Dit omdat ze telkens weer met zalf ingesmeerd moeten worden. Daarnaast duurt het aankleden wat langer daar dit pijn doet.

Wij maakten hier thuis ook een scheurkalender van 10 dagen. Hier knippen we alle dagen een reepje vanaf en na 10 dagen zijn ze genezen. Dit helpt mijn kinderen om hun genezing in de juiste tijdlijn te plaatsen. Ik merkte dat er anders telkens bij het slapen gaan vragen kwamen of ze na het slapen beter gingen zijn.

Heel veel succes daar bij jou met de waterpokken van je zoon of dochter. Ik hoop dat je peuter of kleuter snel terug hersteld is van zijn waterpokken. Denk maar ook dit is een fase en binnen 10 dagen is deze normaal over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *