Courgette

Courgette

Omdat ik ook steeds vaker merk dat heel wat van mijn kindvriendelijke recepten gemaakt worden met courgette. Is het tijd om eens iets in te zoomen op deze groente. Laat ons hieronder dan ook even iets beter naar deze groente gaan kijken.

Een courgette is een langwerpige vruchtgroente met een lengte van 10 tot 30 cm. Hij weegt, afhankelijk van zijn grootte, zo\’n 250 á 550 gram en is familie van de komkommer. Hij is het lekkerste als hij nog klein is. Zeg maar maximaal 30 cm lang is en zo\’n 350 g weegt.

Groente of fruit

Plantkundig gezien is de courgette een vrucht. Zijn zaden zitten namelijk in de vruchten. En volgens deze definitie is het dus fruit. Echter, we hebben deze vrucht bij de groentes ingedeeld. De courgette is dus net als de tomaat, paprika, aubergine, avocado, … een vruchtgroente. Je zult ze in de supermarkt dan ook vinden bij de groenten.

Bereidingsmethodes

De courgette is een gezonde groente met een zachte en neutrale smaak. Deze is dan ook erg geliefd bij kinderen. Daarnaast is de groente ook nog eens veelzijdig. Je kunt deze groente namelijk op allerlei manieren bereiden:

  • Courgetti: Snij de courgette in lange sliertjes, en nu kun je hem gebruiken als spaghetti.
  • Puree: bijvoorbeeld in soepen.
  • Gevuld: met bijvoorbeeld kaas, gehakt of andere groenten.
  • Gegrild: Op de bbq, in de grillpan of in de oven.
  • In schijfjes: Wanneer je de courgette in plakjes snijd, kun je deze ook gebruiken als lasagnebladen.
  • In groentesausen: Daar meestal vrij fijn gesneden.
  • Inleggen: met azijn en kruiden
  • Bakken

Smaakmakers

Ik gaf al aan dat courgettes vrij neutraal van smaak zijn. Maar welke kruiden en specerijen gaan er nu goed bij courgette? Laten we daar eens naar kijken:

KruidenSpecerijen
tijmknoflook
oreganopaprika
peterseliepeper (Espelette, zwarte,…)
dragonkurkuma
rozemarijnnootmuskaat
korianderkomijn
muntgember
Provençaalse kruidenchili
kerrie
Mexicaanse kruiden

Bewaren

Wanneer je een courgette koopt, zorg dan dat de groene een gave schil heeft en stevig aanvoelt. Daarnaast moet het kroontje er nog aanzitten.

Thuis leg je ze op een koele en droge plaats. Bijvoorbeeld in de voorraadkast en dus niet in de koelkast. Hier kun je ze zo\’n 1 á 2 weken bewaren. Heeft hij nu rotte plekken of begint hij te schimmelen? Dan is hij niet meer goed.

Veelgestelde vragen

Welk deel van de courgette kun je eten?

Je kunt de courgette bijna volledig eten, alleen het kroontje en het steeltje snijden we eraf.
Wist je dat je ook de bloemen van de courgetteplant kunt eten?

Kun je courgette rauw eten?

Courgette kun je rauw eten. Vooral de jonge vruchten worden we eens rauw gegeten.
Smaken ze echter bitter? Spuw ze dan uit en eet ze niet verder. Deze courgettes zouden cucurbitacine kunnen bevatten. Een giftige stof waar je erg ziek van kunt worden. De courgettes die je koopt in de winkels zijn veilig. 😉