Witlof met ham en kaassaus

Ovenschotel: witlof met ham in kaassaus ook wel witlof met hesp in kaassaus genoemd
Ook wel witloof met hesp en kaas op zijn Vlaams ;)

Vandaag een ovenschotel met witlof, ham en kaassaus. Ik gaf in eerdere blogs al aan dat ik echt gek en op ovenschotels. Op een of andere manier valt het avondeten altijd op het hectischte tijdstip van de dag. We komen dan terug van het werk, de kids weten niet goed wat gedaan, er moet snel eten gemaakt worden. Want de kids moeten een uurtje later alweer op bed liggen.

En op een of andere manier raak ik daar erg opgejaagd van. Het koken lukte dan ook al niet altijd goed omdat mijn zoontjes aan mijn broek hingen en mee wouden helpen. Heel gezellig als je tijd hebt, maar minder leuk bij haast 😉 En dan is daar natuurlijk een gezonde redder in nood. De ovenschotels! Je kunt er eindeloos mee variëren, ze zijn prima vooraf te bereiden en zo heb je op de hectische tijdstippen de handen vrij.

Ik kan mijn kids dan even de tijd geven om te vertellen wat ze die dag gedaan hebben, om een mooie tekening te laten zien of om ze zelf iets te tonen. En ondanks dat alles staat het eten gewoon op tijd op tafel en kunnen mijn kids dus ook tijdig naar bed. En dat is dan weer vooral belangrijk voor de gezelligheid de dag erna;)

Maar genoeg daarover dit keer een ovenschotel van witlof met ham en kaassaus. Voor mij een echte klassieker die ik al van jongs af aan eet. Bij ons noemt het dan: Hesp met witlof in kaassaus. En dat is ook exact wat ik nu ga maken. Ik werk de ovenschotel af met een mooie laag puree en daarmee heb ik een volwaardige maaltijd.

Witlof met ham en kaassaus

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 40 min Kooktijd 1 uur Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Een typisch Vlaamse ovenschotel met witlof, ham en kaassaus.

Ingrediënten

witloof met ham

kaassaus

aardappelpuree

Bereiding

  1. Maak witlofrolletjes met ham
    • Maak de witlofstronkjes schoon.
    • Snij de bittere kern er voorzichtig uit zonder dat de blaadjes loskomen van het witlof
    • Kook het witlof (in 10 minuten) gaar in een kom met kokend water. 
    • Giet het witloof af en wring zo goed mogelijk uit.
    • Rol elke stronk witlof in een plakje ham.
  2. Kaassaus maken
    • Smelt de boter
    • Doe hier de bloem bij.
    • Laat droogkoken.
      Roer door tot je een koekjesgeur krijgt maar pas op dat het niet verbrand.
    • Voeg geleidelijk de melk toe en klop de bechamelsaus tot een mooi homogeen/glad mengsel.
    • Meng de twee soorten kaas bij elkaar (mozarella en jong belegen) zet wat kaas aan de kant om straks bovenop de ovenschotel te strooien de rest doe je bij de saus.
    • kruid de saus naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Aardappelpuree maken
    • Schil de aardappels en snij in blokjes en doe in de kom.
    • Zet de aardappels net onder water en kook gaar
    • Giet het overtollige vocht af.
    • Stamp de aardappels fijn en voeg een klont boter, een ei en een scheutje melk toe tot je een smeuïge puree krijgt. Kruid met wat zout en vers geraspte nootmuskaat. 
    • Je kunt er ook wat kaas doordoen. Deed ik nu niet.
     
  4. Ovenschotel voorbereiden
    • Vet de ovenschotel in met wat boter.
    • Leg het witlof hamrolletjes op de bodem van de ovenschaal.
    • Giet hierover de kaassaus tot de hamrolletjes net onder staan.
    • Hierover verdeel je de aardappelpuree.
    • Verdeel nu hierover de rest van de geraspte kaas.

      witloofrolletjes met ham en kaassaus kaas overstrooien puree over witlof

  5. Ovenschotel met witlof, ham en kaassaus afbakken in de oven.
    • Op dit punt kun je de ovenschotel weer in de koelkast zetten voor later op de dag, morgen of overmorgen.

    Zonder wachttijd

    • Als je doorgaat plaats je de ovenschotel nu zo'n 15 á 20 minuten onder de grill tot je een mooi goudbruin korstje hebt.

    Met wachttijd in de koelkast:

    • verwarm de oven voor op 160 graden
    • plaats de ovenschotel nu zo'n 45 minuten in de oven om af te bakken.

    Eet smakelijk!

     ovenschotel hesp met witlof in kaassaus

     

Notitie

Variaties

  • Liever eens geen witlof, vervang het witlof dan eens door prei.
Keywords: ovenschotel, witlof met ham en kaassaus, witloof met hesp en kaassaus

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe krijg je de bittere smaak weg bij witlof?

  1. Snij de bittere kern uit de witloofstronk
  2. Het witlof wordt bitter wanneer het te lang gekookt wordt. Kook het daarom beetgaar in zo'n 12 a 15 minuten. Een extra bijkomend voordeel is ook dat de voedingsstoffen dan ook beter bewaard blijven.

 

Hoe lang kun je witlof bewaren?

Heb je witlof gekocht dan kun je dit bewaren:

In de koelkast: een week

In de diepvries: een jaar

Heb je er witloofrolletjes met ham in kaassaus mee gemaakt? Dan kun je dit gerecht bewaren:

  • in de koelkast: 3 a 4 dagen
  • in de diepvries: 3 maand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *