Marsepeinen aardappeltjes

Marsepeinen aardappeltjes
Zoet snoepgoed van Sinterklaas

Marsepeinen aardappeltjes zijn een zoete lekkernij die vooral rond sinterklaastijd gegeten wordt. Vandaag is het Sint-Maarten en in Aalst waar ik vandaan kom vieren ze geen Sint-Nicolaas maar Sint-Maarten.

Wanneer de kinderen daar op 11 november wakker worden is de Sint langs geweest. Deze brengt dan speelgoed, nic nacjes met en zonder extra suiker, chocolade figuurtjes, marsepeinen aardappeltjes en varkentjes.

Dit komt vrij goed overeen met hoe in Nederland hier nu Sinterklaas gevierd wordt, al zijn er ook wel wat verschillen. Zo pakte Sint-Maarten het speelgoed nooit in en waren de pakjes er dus juist \’s morgens bij het opstaan in plaats van \’s avonds nadat er stevig op de deur geklopt is.

Mijn kinderen zullen bij moeke en opa dus ook mogen genieten van Sint-Maarten die langs is gekomen. En hier bij ons thuis zal het Sinterklaas zijn: die bij mama op kantoor langskomt, die aan komt varen, …

Marsepeinen aardappeltjes

kids maken marsepeinen aardappeltjes

Vanaf 7 november zitten mijn kinderen elke avond klaar voor weer een nieuwe uitzending van het sinterklaasjournaal. Als het aan hun lag zouden we elke aflevering van het sinterklaasjournaal to in de eeuwigheid blijven herbekijken.

En dus was het zeker ook eens tijd om hier wat marsepeinen aardappeltjes te gaan maken. Want zo kunnen ze ze zich ook helemaal inleven. Dan worden ze opeens een piet en kunnen ze eens kijken hoe die pieten die marsepeinen soep aardappeltjes nu eigenlijk juist maken.

Wanneer je deze aardappeltjes ook met jou peuter of kleuter wilt gaan maken zorg er dan voor dat je de marsepein de dag ervoor al maakt met mijn recept om zelf marsepein te maken. Ik maak in totaal zo\’n 150 gram marsepein. (50 g amandelmeel en 100 g bloemsuiker)

Wij verdeelden de marsepeinen aardappeltjes over drie mooie verpakkingen en deden ze dan cadeau aan de oma\’s. En de derde die hielden we natuurlijk zelf. Want zeg zelf als je als kind wat lekkers maakt dan is alles weggeven uiteindelijk ook niet echt een optie e.

Daarbij hebben ze helemaal gelijk. Want als je iets maakt moet je het ook altijd proeven. En ze zijn lekker! Dus kunnen we ze ook vol trots cadeau doen.

Marsepeinen aardappeltjes

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 10 min Totale tijd 10 minuten
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Eenvoudige aardappeltjes van marsepein. Ideaal om je peuters en kleuters te laten maken in de keuken.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Balletjes rollen

  Rol de marsepein in kleine bolletjes.

  Dit kan door de marsepein eerst tot een lange worst te rollen met een diameter van zo'n 1,5 cm.
  Snij er dan steeds een schijfje van 1 cm af en rol die tot balletjes.

 2. Maak aardappeltjes van de balletjes

  Rol de balletjes nu door het cacao poeder tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. 
  En dan kun je de aardappeltjes mooi verpakken om cadeau te doen of natuurlijk mooi presenteren om gelijk op te eten.

Notitie

Variaties

 • In plaats van cacaopoeder kun je de marsepein ook eens rollen in:
  • speculaaskruiden
  • kaneel

 

Keywords: Marsepeinen aardappeltjes

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Marsepein bewaren

Zolang de marsepein luchtdicht verpakt is, en donker bewaard wordt, zal het niet zo snel bederven.

 • In de keukenkast: 2 maand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *