Courgette koekjes

courgette koekjes
Onopvallend groenten eten - ideaal voor moeilijke eters

Courgette koekjes zijn ook geweldig om te serveren in de herfst. De herfst startte weer op 23 september, al kun je soms denken dat het zomer is. Heel wat bomen en struiken zijn nog steeds mooi groen. Echter sommige ochtenden is het al erg koud buiten. Paar dagen terug vertrokken we met de fietskar naar de gastouder en zagen we op de thermometer dat het 2 graden was.

Al echt weer voor mutsen, sjaals en wanten. Echter toen ik ze om 17 uur ging ophalen liepen ze weer rond in hun trui want toen was het 16 graden. Maar momenteel is het dus even moeilijk om ze op een goeie manier aan te kleden. Dan is het nat dan droog, dan is het weer koud en paar uur later weer warm.

Jezelf en de kids naar het weer kleden geeft aan het begin van de herfst hier wat uitdagingen. Maar we kunnen ons ook weer prima vermaken in de keuken. Koude en regenachtige dagen zijn ideaal om te gaan koken en bakken. De appels en peren zijn weer rijp, het wildseizoen is begonnen, …

En zo zou ik deze avond courgette koekjes maken. Bij het ophalen van de kids vragen ze me wat gaan we eten mama? “Koekjes “: antwoord ik. En mijn kids zijn gelijk enthousiast. Mmm goed idee mama! Zo gewoon koekjes als eten?

Courgette koekjes

Natuurlijk gaan we geen gewone koekjes eten als avondeten. Deze mama is dan af en toe misschien wel wat gek maar zo gek? Dat nu ook weer niet. We willen als ouders namelijk ook dat onze kinderen voldoende groenten, fruit, … binnen krijgen.

Omdat gewone groenten niet altijd goed lukken om opgegeten te worden proberen we het op andere manieren. Soep is een handige manier omdat ze die vaak makkelijk en snel leegdrinken en het dan minder erg is als ze hun groenten niet lusten. De regel is wel dat ze alles moeten proeven. Dus als ze na een hap zeggen dat ze het niet lusten dan is dat zo.

Maar deze avond staan er courgette koekjes op ons menu. En deze mogen ze zelf mee klaar maken. Het is een echt familiegerecht geworden.

Zo heb ik de courgetten geraspt en een eerste lading vocht uitgeknepen. Papa ging na knijpen en haalde er zo noch wat vocht uit en de kids zorgden dat alle ingrediënten mooi gemengd waren zodat mama de koekjes kon afbakken. Daarna depten de kids de koekjes ook nog even goed droog met keukenpapier.

Net herfstblaadjes

Vorm

Ik vind het erg leuk dat deze courgette koekjes er uitzien als echte herfstblaadjes. De vorm kreeg ik door het courgettemengsel op een soeplepel te drukken en het overtollige beslag erlangs weg te wrijven. Daarna schoof ik ze voorzichtig met een vork van mijn lepel in de pan.

\"\"

Kleuren

Ook de kleuren van deze koekjes sluiten mooi aan bij de herfst. Zo hebben we het groen van de courgette en krijg je mooie gele stukjes van het kaas en bloem mengsel. Wat bruin door het bakken en tot slot zou je er wat gerookt paprikapoeder bij kunnen doen voor ook wat rode accenten.

Dik courgette koekje is dus ook echt ideaal om je borden mee op te maken.

Benodigdheden

Om dit recept te maken heb je het volgende nodig:

 • mengkom
 • pan
 • rasp
 • keukenpapier
\"kids

Courgette koekjes

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 15 min Kooktijd 15 min Totale tijd 30 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Zomer

Beschrijving

Courgette koekjes maken je gerecht helemaal af en zorgen ervoor dat je kids hun groenten opeten. Veel succes!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Courgette voorbereiden
  • We beginnen met de courgette te raspen.
   Je kunt hiervoor de gewone keukenrasp gebruiken. Hoe fijner je raspt hoe moeilijker het wordt, maar wel hoe fijner je de vorm van je koekjes kunt bepalen.
  • Doe de courgetterasp in een theedoek samen met een snuifje zout.
   Het zout trekt mee vocht uit de courgette.
  • Wring de courgetterasp goed uit om er zo al het vocht uit te halen.

  courgette raspen en in de theedoek stoppen courgette uitwringen uitgewrongen courgette

 2. Courgette koekjesbeslag
  • Doe de uitgewrongen courgetterasp in een mengkom en voeg hier de bloem, Parmezaanse kaas en het ei aan toe. Meng goed door elkaar
  • Kruid het mengsel met peper, zout en een eigen gekozen kruid.
   De kruiden die goed samengaan bij courgette heb ik bij variaties geplaatst.

  courgette koekjesbeslag

 3. Courgette koekjes bakken
  • Zet de pan op het vuur en doe hierin een dun laagje arachideolie.
  • Neem met een soeplepel wat courgettekoekjesdeeg. Druk dit mengsel goed aan met een vork en schraap het overtollige mengsel aan de randen eraf.
  • Schuif dit courgettekoekjes nu voorzichtig met het vork van de lepel in een pan.
  • Doe dit opnieuw tot je pan vol ligt met koekjes.
  • Draai de koekjes eens in de pan. Dit doe ik met 2 vorken.
  • Als de courgette koekjes klaar zijn leg je ze op een bord met keukenpapier.
  • Neem een extra velletje keukenpapier om ook de bovenkant van de koekjes droog te deppen.
  • De courgette koekjes zijn nu klaar om op te dienen. Smakelijk eten.

  courgette koekjes in de pan courgette koekjes droogdeppen

Notitie

Variaties

Bij het maken van deze koekjes heb ik er de eerste keer geen extra kruiden aan toegevoegd en toen waren ze lekker maar zat er ook niet veel smaak aan. De kids vonden deze erg lekker en hebben lopen smullen. Ik miste zelf wat kruiden.

Deze keer hebben we ze gemaakt met oregano. Wil jij nu ook wat variaties uitproberen denk dan aan de volgende kruiden om je koekjes op smaak te brengen.

 • Peterselie,
 • rozemarijn,
 • tijm,
 • cayennepeper,
 • gerookt paprikapoeder,
 • oregano.

Heel veel kookplezier. Ik haalde mijn inspiratie voor dit gerecht bij de courgettekoekjes van ohmydish.

Keywords: courgette koekjes, moeilijke eter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *