Oma’s rijstepap

Rijstepap
Rijstepap op authentieke Vlaamse wijze.

Mijn beide oma\’s maakten voor mij al van kleins af aan rijstepap. Afhankelijk van de oma die hem maakte, werd de rijstpap op een andere manier gemaakt. De ene oma werkte met een vanillestok, maar deed er geen saffraan in. Mijn meter, oma langs vaders kant, maakte hem met vanillesuiker en saffraan. Ik kon naar de rijstepap ook erg uitkijken.

Thuis grapten we wel eens dat mijn vader naar de hel zou gaan, want in de hemel zouden ze rijstpap met gouden lepeltjes eten. Maar mijn vader en mijn echtgenoot eten nu eenmaal niet graag rijstepap. 😉 Maar das niet erg, dan is er meer voor degene die het wel graag eten.

Wanneer ik op rijstepap ging zoeken op Google kwam ik weer tegen dat rijstepap of in Vlaanderen ook rijstpap hetzelfde is als rijstebrij. En de uitleg van rijstebrij is: een oud, zoet gerecht is op basis van rijst.

De oma\’s rijstpap die ik hier vandaag bereid is op de Vlaamse manier. Per slot van rekening kwamen mijn grootouders allemaal uit Vlaanderen. Ze zijn er jammer genoeg niet meer, maar ik vind het erg fijn om ze ook culinair te herdenken. 😉

Oma’s rijstepap

Wanneer je oma\’s rijstepap gaat maken doe je dit het beste in een kom met een dikke bodem. Deze kommen zijn ideaal om in te stoven of te sudderen. De dikke bodem zorgt er namelijk voor dat de warmte beter verdeeld wordt over de kom. Dit in combinatie met het regelmatig roeren voorkomt dat je gerechten aanbranden op de bodem. Ik doe dit zelf in een gietijzeren kom. (Hier kun je gietijzeren kommen bij Bol.com bekijken.)

Ikzelf gebruik ik dit gerecht echte vanille en saffraan. Dit zijn beiden dure specerijen, maar de vanille gebruik ik tegelijk ook om vanillesuiker te maken. Dat drukt de prijs dan ook wat. Maar ik vind dat je dit wel proeft in het eindresultaat.

Oja, terwijl je rijstepap maakt, kun je tegelijk bijvoorbeeld ook je avondeten koken. Dit gerecht bestaat namelijk voor een groot deel uit wachttijd.

\"ingrediënten

Oma’s rijstepap

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 30 min Totale tijd 30 minuten
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

De rijstepap zoals die oorspronkelijk was als oma hem maakte. Met vanille en safraan.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Suiker en vanille oplossen in de melk
    • Doe de suiker in een kom.
    • Voeg hier de melk aan toe.
    • Snij het vanillestokje in 2 en haal er de vanillezaadjes uit.
      De stokjes zelf hou ik voor mijn eigen snelle vanillesuiker recept.  Doe je er niets meer mee laat ze dan mee koken met de melk en haal ze er op het einde uit. Zo haal je er het meeste smaak uit.
    • Breng al roerend aan de kook.

    suiker in de kom melk bij de suiker vanille toegevoegd aan de melk

  2. Dessertrijst toevoegen
    • Spoel de rijst even (in een zeef) met koud water.
      Zo spoel je een deel van de eiwitten weg en voorkom je dat de rijstepap te papperig wordt. 
    • Schud de rijst zo goed uit.
    • Voeg de rijst toe aan de hete melk.

    Rijst spoelen rijst koken

  3. Laat de rijst 25 min pruttelen
    • Terwijl de rijst zachtjes staat te pruttelen roer je hem elke 5 minuten even met een houten lepen door.
      Dit voorkomt dat de rijst aan de bodem blijft plakken en gaat verbranden.
  4. Rijstepap afwerken
    • Zet het vuur onder de rijstepap uit.
    • Voeg de saffraan van 1 potje toe en roer deze onder de rijst.
      Deze zorgt voor een lekkere smaak en een mooie gele kleur
    • Je kunt nu ook eventueel een theelepel margarine toevoegen voor wat extra smeuïgheid en een mooie glans. Dit doe ik echter nooit.
    • Doe de rijstepap nu in de gewenste pot(jes) en laat afkoelen.

    saffraan toevoegen saffraan doorroeren rijstepap voor het in potjes gaat

Notitie

Rijstepap variaties

Met elk gerecht zijn er mogelijkheden om hiermee te gaan variëren. Dat zorgt dat het steeds een ander toetje wordt.

  • In plaats van er op het einde saffraan in te doen kun je er ook eens kaneel aan toe voegen.
  • Klop eens wat slagroom en spatel die eronder maakt de rijstepap om hem extra romig te maken.
  • Of roer er eens wat rode bessensap door.
  • Ook erg lekker om te eten met rode vruchten.
  • Lekker om te eten met mango en kiwi.
  • Of kook de melk eens met het volgende kruidenmengsel:
    (3 á 4 gekneusde kardemomzaaddozen, 3 kruidnagels,
    1 vanillestokje en 1 kaneelstokje)
    Doe de kruiden in een theebuiltje zodat je ze er daarna makkelijk uit kunt vissen. Kaneelstokje en vanillestokje kunnen natuurlijk niet in het theebuiltje ;
    )
vele kommetjes met rijstepap

Keywords: Rijstepap, rijstpap

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe lang kun je rijstepap bewaren?

Nu je rijstepap gemaakt hebt, weet je waarschijnlijk ook graag hoelang je deze kunt bewaren. 
Rijstepap kun je op 2 manieren bewaren:

  • In de koelkast: 3 tot 7 dagen mooi afgedekt.
  • In de diepvries: 1 maand.

Maar gooi je rijstepap nooit zomaar weg omdat die er al lang staat. Je kunt aan de rijstepap zien of die nog goed is. Slecht geworden rijstpap is waterig, heeft brokken en ruikt zuur.
Je kunt dus beoordelen of die nog goed is door er naar te kijken, te ruiken en te proeven. In deze volgorde wel te verstaan ;)

Welke rijst kun je gebruiken voor rijstepap?

In principe kun je alle soorten rijst gebruiken. Het is echter aan te raden te kiezen voor dessertrijst. Deze neemt het vocht namelijk beter op en bezorgt je dus een lekkerdere rijstepap. Vind je echter geen dessertrijst? Dan zou ik kiezen voor een risottorijst.

Zoals ik al zei kunnen de andere rijstsoorten ook maar zijn ze minder aan te raden. Bv. zilvervliesrijst, ...

Controleer voordat je het vuur onder de rijst uitzet wel altijd eerst dat de rijst goed gaar is. Per slot van rekening heeft elke rijstsoort zijn eigen kookduur. En je wilt geen harde korrels in de rijstepap.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *