Jachtschotel

Jachtschotel
Een ovenschotel met stoofvlees, appel, jam en puree.

Jachtschotel is het eerste gerecht dat mijn schoonmoeder voor mij maakte toen ik voor het eerst mijn vriend in Nederland kwam bezoeken. Dat was toen het eerste weekend van september want ik weet nog dat ik de Airborne mee zou lopen.

Ik had mijn vriend toen al wel gewaarschuwd, ik weet niet hoe het met je conditie is, maar ik kan echt geen 10 kilometer lopen. Ik werd half uitgelachen want zelf zijn mama kon dat prima lopen. Die 10 kilometer bleek helemaal geen probleem want ik hoefde die 10 kilometer helemaal niet te lopen. Het was een wandeltocht en dan was die 10 kilometer helemaal geen probleem.

Dat was weer een duidelijk verschil tussen België en Nederland. Als we in België van lopen spreken dan bedoelen we hardlopen anders gaan we wandelen. Maar goed in dit geval viel het mee maar terug naar het eten want daar wou ik het over hebben.

Mijn schoonmoeder had aan mijn vriend gevraagd wat ze best zou maken en ik lust eigenlijk bijna alles. Maar hij koos voor jachtschotel een erg lekker recept dat ook nog eens kindvriendelijk is. Nu heb ik afgelopen weekend bij mijn ouders mee appels geplukt en heb ik hoop appels hier staan. Vandaar dat ik besloot dat het weer eens tijd was om nog eens jachtschotel te maken.

Jachtschotel

De jachtschotel van mijn schoonmoeder wordt gemaakt met stoofvlees, appels, bosvruchtenconfituur en aardappelpuree. Het is een ideaal gerecht om te maken voor drukke dagen. Het kan namelijk prima vooraf klaargemaakt worden om op de dag zelf alleen nog in de oven afgebakken te worden.

Neem daarbij dat het een zoet gerecht is en je kinderen het waarschijnlijk ook erg lekker vinden. Dus geen drama\’s aan tafel, wat wel zo fijn is na een drukke dag.

Variaties

  • Het stoofvlees kun je ook eens vervangen door wild stoofvlees (hert, everzwijn, …) dan heb je een echte jachtschotel! 😉
  • Daarnaast vervang ik het water bij het vlees ook geregeld eens met een biertje. Noem het Belgische roots 😉
  • Ook bij de confituur kun je wat variëren: bosbessen, blauwe bessen, rode vruchten, …
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Porties: 4
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Jachtschotel is een ovenschotel met stoofvlees, appels, jam/confituur en puree. En dan ook erg gelieft bij kinderen.

Ingrediënten

Aardappelpuree

Overige

Bereiding

Stoofvlees bereiden

  1. Stoofvlees aanbakken

    Bak het stoofvlees aan in een pan tot het mooi dichtgeschroeid is.

    Giet het daarna over in een kom met een dikke bodem.
    (zo verbrand het stoofvlees minder snel en wordt de hitte goed verdeeld.)

  2. Ui stoven

    Snij de ui grof (stukken van een halve cm) en stoof hem even aan in de pan waarin je je stoofvlees aanbakte.

    Zo maakt de ui je pan een stuk schoner en heb je wat meer smaak aan de ui gegeven.

    Daarna mag de ui ook terug bij het stoofvlees

  3. stoofvlees kruiden en stoven

    Zorg dat het stoofvlees net onder staat. Dit kan met water of bier.

    Voeg daarna een theebuiltje toe met daarin (de laurierblaadjes, jeneverbessen en de kruidnagels)

    Laat het vlees hierna op een zacht uurtje een paar uur stoven.

    Na minimaal 2 uur kun je kiezen of je het vocht laat uitkoken door deksel van kom te doen. Of je giet het vlees door een zeef.

     

Aardappelpuree voorbereiding

  1. Aardappels koken

    Schil de aardappels en kook de aardappels gaar.

  2. Maak er puree van

    Stamp de aardappels fijn. En kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. En voeg er een klontje boter aan toe voor wat smeuïgheid. Je kunt er eventueel ook een beetje melk bij doen, maar niet te veel want anders wordt de ovenschotel te nat.

Ovenschotel voorbereiden

  1. Laag stoofvlees

    Nu neem je een grote ovenschaal en hierin doe je onderaan al het stoofvlees met de ui. Verdeel het over de bodem van de ovenschaal. Het kruidentuiltje heeft zijn nut gediend en halen we nu gewoon uit het gerecht. Jeneverbessen zijn namelijk niet lekker om tegen te komen in je gerecht tijdens het eten.

  2. Laag appels

    Schil nu de appels en snij deze in partjes bovenop het stoofvlees in de ovenschotel.

  3. Laag bosbessenjam

    Over de schijfjes appel verdeel je dan weer de jam of confituur. Dit doe ik door telkens een dunne eetlepel uit de pot te scheppen en die in ovenschotel te leggen en op het einde wrijf ik deze lepels jam in elkaar.

  4. De Toplaag

    Uiteindelijk werken we onze ovenschotel af door bovenop de bosbessenjam de aardappelpuree te verdelen.
    Met de achterkant van ons vork trekken we er strepen op en dan in de ovenschotel klaar om de oven in te gaan.

    Je kunt hem nu ook wegzetten in de koelkast voor morgen of invriezen voor een later moment.

Jachtschotel afbakken

  1. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

  2. Jachtschotel afbakken

    Zet de jachtschotel een uur in de oven en dan is het klaar om te eten.
    Eet smakelijk alvast!

Keywords: jachtschotel, stoofvlees, appel, jam, confituur, puree

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *