Openluchtmuseum in Arnhem met kleine kinderen

Openluchtmuseum in Arnhem - Gelderland

Afgelopen weekend werkten we op zaterdag onze tuin wat bij en op zondag was het tijd voor iets leuks met het hele gezin. Dit keer zijn we naar het openluchtmuseum in Arnhem geweest. Mijn echtgenoot had voor dit jaar al een museumjaarkaart. Ik heb mezelf nu na corona ook terug een museumjaarkaart aangeschaft. Zo kunnen we als gezin in heel wat musea in Nederland de rest van het jaar gratis binnen.

Aankomst

Bij binnenkomst kun je naar beneden gaan naar de grote canon voor een interactieve tentoonstelling binnen. Dit hebben we nu niet gedaan omdat het zo mooi weer was. Dus door naar binnen. Mama, mama een trein!

Wanneer je het park binnenloopt zie je gelijk voor je de tram staan. Hier zijn we met onze kinderen en de fietskar ingestapt en bij de eerst volgende halte stapten we uit. Dit is namelijk het hoogste punt in het museum en zo kunnen we met de fietskar makkelijk naar beneden rollen.

Ambachtenwerkplaats

De Ambachtenwerkplaats vind je tegenover de tramhalte Landgoed. Hier kunnen schoolkinderen aan de slag in de decoratiewerkplaats of de houtwerkplaats. Het is wel aangeraden om dit vooraf te reserveren.

Decoratiewerkplaats

In deze werkplaats kun je aan de slag met onder meer Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen en borduren. Bedruk je eigen tas of borduur je eigen boekenlegger. 

Houtwerkplaats

In deze werkplaats wordt gewerkt met hout. Afhankelijk van de tijd en jouw talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje of een servettenhouder.

Doordat deze werkplaatsen geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar heb ik er met mijn kinderen alleen even binnen gekeken. We hebben wat resultaat besproken en kregen daar als tip ook even langs de molukken Barrak te gaan met onze kinderen. Omdat het een van de dagen was dat deze extra in het zonnetje gezet werd en de kinderen er vast iets lekker konden proeven.

Kaasfabriek Freya

Ook boven bij de kaasfabriek zijn er activiteiten voor kinderen vanaf 6 jaar en hun gezin. Maar hier zijn wij dus niet in geweest.

Het kindererf

kindererf in het openluchtmuseum

Help de boer

We komen aan bij het kindererf. Soms kunnen de peuters en kleuters hier de boer helpen. Die was er nu niet.

De jongens probeerden hier eerst een koe te melken. Maar uiteindelijk won de waterpomp het.

Na het oppompen van water werd de tractor uitgebreid getest en hebben ze met hun tweeën boven op het paard voor de wagen gezeten.

De was doen

Naar de wasborden hebben we even gekeken van ver. Mama en papa hadden geen zin in doorweekte kinderen. 😉 Dus als je komt kan een setje reservekleding voor je peuters of kleuters wel handig zijn. Want zowel op het kindererf als in de speeltuin is er water waar de kinderen mee kunnen spelen.

Feestdagen

dansen in het feestlokaal van het Openlucht museum

Bij het kindererf is er ook een gebouw waar de kinderen feestdagen die in Nederland door allerlei geloven gevierd worden iets beter leren kennen.

Hier hebben mijn dreumes en peuter op het blok staan dansen. Erg leuk om te zien. De attributen maakten de dansjes helemaal af. Het nadeel hierbij is wel dat er een iets groter persoon ook op het grijze vlak moet staan. Mijn kinderen zag het systeem niet staan als ik of mijn echtgenoot niet mee op het grijze vlak stonden.

Ze hadden ook nog een bonbon kunnen maken, maar dat hebben we nu niet gedaan. Dus voor oudere kinderen is hier wel iets meer te beleven.

Speeltuin

Schuin over het kindererf bevind zich een speeltuin. Hier laten ze nu wat elementen uit het openlucht museum in terugkomen. Zo heb je in de speeltuin ook een smid en een bakkerij.

stuk van speeltuin in het Openlucht museum

Ook leuk is dat er in de speeltuin heel wat dierenbeelden zijn. Uilen, everzwijn, raaf, … In de speeltuin is ook een mama en papa huisje waar je kan gaan zitten met goed zicht op de hele speeltuin.

Zijn je kinderen al iets ouder zou je ook op het terras van de horecagelegenheid ernaast plaats kunnen nemen. Op die manier kun je genieten van een lekker hapje en drankje terwijl de kinderen spelen. Het zicht vanop het terras op de speeltuin is vrij beperkt.

De tram

tram in het Openlucht museum

Doorheen het hele park rijd er een tram.

Dit vinden de kleine kinderen echt helemaal geweldig. De laatste keer kregen we in de tram een echt tramkaartje dat geponst werd. Ze zien veel en hun benen kunnen hier ook even uitrusten.

Tegen sluitingstijd zit de tram wel aardig vol en zou het kunnen zijn dat de kinderen niet meer op een stoel kunnen zitten. Dus je rekent dan best niet op die laatste rondjes tram of je stapt hoog in, in een van de eerste haltes.

Conclusie

Ik vind het openluchtmuseum een leuk uitje om met kleine kinderen te doen. Er daguitstap waarbij er voor hun veel te zien en te beleven is. Paarden, schapen, kippen, … afgelopen weekend konden we zelf kikkervisjes spoten in de sloot.

De tram is voor de kinderen leuk en ook in het gebouw recht tegenover de remise kunnen ze ervaren hoe het is om in een oude postkoets te reizen. Dit met heel wat kleine leuke bezienswaardigheden onderweg en best veel dieren die ze kunnen zien is dit een echt uitstapje voor het hele gezin.

Dit jaar is het thema in het openluchtmuseum vrijheid. En daarom konden de kinderen vanaf 4 jaar ook een bevreidingskoekje maken. Heel veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *