Bumba – DING DONG – Review

Bumba ding dong gezelschapsspel

Welkom bij mijn review van Bumba – DING DONG. Een gezelschapsspel voor peuters vanaf 2 jaar. Is je kleuter nu ook echt gek op Bumba lees dan snel even voort. Want dan kan dit een spel voor jullie zijn.

Opstelling

Afhankelijk van hoe moeilijk je het spel wilt maken ga je met 1 tot 4 taartpunten spelen. Hoe groter de taart op de tafel wordt hoe moeilijker het voor je zoon of dochter wordt om de bumbafiguurtjes te vinden.

Je weet welke kaartjes je nodig hebt voor je gekozen taartpunten. Deze sorteer je vooraf. Dit doe je door alle figuurtjes te selecteren waarbij de achterkant van het kaartje dezelfde kleur heeft als een van de gekozen taartpunten.

De stapel met de figuurtjes wordt op de tafel gelegd met de figuurtjes naar boven. Bovenaan ligt het kaartje met het logo erop. Zo weet nog niemand welk figuurtje er straks als eerste gezocht moet worden. De bel staat op een centrale plaats. Iedereen moet er goed aankunnen.

Inhoud doos:

In de doos zitten:

  • 4 taartpunten: (op elke taartpunt staan aan elke kant dezelfde figuurtjes, maar dan op een andere plaats.)
    • 1 taartpunt met 15 figuurtjes met een gele achtergrond,
    • 1 taartpunt met 15 figuurtjes met een groene achtergrond,
    • 1 taartpunt met 15 figuurtjes met een blauwe achtergrond,
    • 1 taartpunt met 14 figuurtjes met een rode achtergrond.
  • 15 figuurkaartjes met een gele achterkant met Bumba logo.
  • 15 figuurkaartjes met een groene achterkant met Bumba logo.
  • 15 figuurkaartjes met een blauwe achterkant met Bumba logo.
  • 14 figuurkaartjes met een rode achterkant met Bumba logo.
  • 1 dubbel rood Bumba logo kaartje. Dit kaartje zijn mijn kids al kwijt. Dit dient alleen om in het begin nog niet de eerste te zoeken kaart te kunnen zien.
  • 1 bel
  • de spelregels

In de spelregels staat dat er in de doos 80 kaartjes zijn met elk een achterkant in een van de vier kleuren. Dit is een fout in de handleiding. Er zitten namelijk maar 60 kaartjes in. 15 per kleur of taartpunt zeg maar.

Het spel

Wanneer we straks het eerste logo kaartje in de doos gooien dan is het de bedoeling dat alle spelers zo snel mogelijk het bovenste bumba figuurtje gaan zoeken op de taartpunt(en) op tafel. Als je hem gevonden hebt duw je zo snel mogelijk op de bel. Ding Dong gevonden!

Bumba ding dong spel

Komt het figuurtje inderdaad overeen met het aangewezen figuurtje op de taartvorm? Dan is dit kaartje nu voor deze bellende speler.

Zoniet, mogen de andere spelers voort zoeken tot die gevonden is. Elke speler die fout geraden heeft moet wachten op het volgende voorwerp dat gezocht moet worden en speelt voor de rest van het huidige voorwerp dus ook niet meer mee.

Wanneer het figuurtje gevonden wordt, gaat het kaartje naar de speler die het gevonden heeft. Nu ligt er een nieuw kaartje bovenaan om te zoeken.

Als de stapel leeg is dan heeft de speler met de meeste kaartjes gewonnen.

Figuurtjes in het spel

Dat je kind zijn of haar woordenschat met dit spel kan uitbreiden komt door de grote verscheidenheid aan plaatsjes op de taartpunten. Zo zijn er onder meer:

  • Instrumenten: blokfluit, piano, trommel, viool, hoorn en gitaar.
  • Voertuigen: zeilboot, auto, moto en fiets.
  • Dieren: papegaai, aap, konijn, vlinder, beer, zeepaardje, kuiken, paard, schaap, vogel, hond, kip, pinguïn, spin, hond, vis, kikker, zeeleeuw, nijlpaard, slak, leeuw, neushoorn, olifant en aap.
  • Voorwerpen: toverstaf, boek, paraplu, vlag, klok, taart, ijsje, bal, hondenhok, fototoestel, schoen, kerstboom, bumbahoed, blauw verfblik, tent en teddybeer.
  • Natuur: zon, wortel, ananas, bloem en boom.
  • Overige: Bumbalu, Babilu de baby, Bumba en Li-Ling het aziatische vriendje van Bumba.

Variatie

Op een taartpunt staan alle figuurtjes die op de kaartjes met die kleur staan. Het fijne aan dit spel is wel dat je de plaats van de figuurtjes per taartpunt kunt wijzigen door het taartpunt om te draaien. Op deze manier krijg je toch meerdere mogelijke plaatsen voor de verschillende Bumba figuurtjes.

Heb je het spel nu al zoveel gespeeld dan zou je ook een memory spel uit de kast kunnen halen en de ene helft van de plaatjes op de tafel kunnen leggen en de andere op een stapel naast de bel. Dan krijg je opeens weer een nieuw spel om op los te gaan.

Ook benoem je best telkens wat je kinderen moeten zoeken. Op deze manier vergroot je ook hun woordenschat. Een extra dimensie kan dan weer aan het spel toegevoegd worden door ditmaal de kaartjes niet te laten zien maar alleen maar op te noemen wat ze moeten zoeken. Bijvoorbeeld zoek de olifant, de harp, …

Conclusie

Op de doos staat dat het spel geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Dit is inderdaad een goeie leeftijd om het spel te spelen. Mijn oudste zoon vindt het geweldig om de figuurtjes te zoeken. Hij kan alleen echt absoluut niet tegen zijn verlies en het belletje heeft dan ook de neiging om net voor hem te komen staan. 😉

Hij is nu net drie en kan het spel wel met alle taartpunten tegelijk spelen. Voor zijn kleine broer van anderhalf is dat wel nog net iets teveel. Wanneer we met een of twee taartpunten spelen is hij wel al een geduchte tegenstander.

Het is alleen wel jammer dat de kaartjes met de bumbafiguren niet gemaakt zijn van iets steviger karton. Zo raken ze minder snel gekreukt.

Waar te koop

Wil je dit spel nu ook graag met je kindje spelen?
Dan kun je dit kopen bij de studio 100 webshop door op de knop hieronder te klikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *