Zoetzure rode kool

zoetzure rode kool
Rode kool maar dan anders

Zoetzure rode kool dat ik het gerecht dat ik vandaag met jullie wil delen. Rode kool kennen de meeste mensen wel van de rode kool met appeltjes.

Rode kool

Rode kool is denk ik wel mijn lievelingsgroente. Al moet ik zeggen dat ik hem eigenlijk op weinig andere manieren kende dan met appel. Rode kool met gehakt, of rode kool met stoofvlees. Dan zijn toch wel de twee gekendste recepten met rode kool. Maar hier komt verandering in. Ik heb namelijk nog een erg leuke versie van de rode kool. Namelijk zoetzure rode kool.

Zoetzure

We gaan de rode kool nu inmaken met azijn en suiker. Dit geeft de rode kool een zoetzure smaak. Door de rode kool daarna in weckpotten te bewaren kun je hem nog een hele tijd bewaren zonder dat je daarvoor een koelkast of diepvries nodig hebt.

De zoetzure rode kool is lekker voor in salades, wraps, op brood, … Weer een nieuwe manier om voldoende groenten binnen te krijgen op een dag. Eten je kinderen nu net als de mijne erg graag zilveruitjes, augurkjes, … probeer dan zeker eens dit recept voor zoetzure rode kool.

Ik heb ervoor gekozen om er dit keer geen appel bij te doen of ui. Maar ik ben de rode kool nu wel gaan kruiden met wat laurier, kaneel en steranijs. Deze kruiden geven subtiel smaak af aan de rode kool. Je hoeft geen schrik te hebben dat ze te sterk door gaan smaken.

Tijd om eens te gaan kijken naar mijn receptje voor zoetzure rode kool.

Wecken of inmaken

Deze pikkels zijn erg geschikt om ingemaakt te worden of geweckt. Maar hoe begin je daar nu aan. Net als bij het inmaken of wecken van appelmoes is het erg belangrijk om met goed uitgewassen en uitgespoelde weckpotten te werken. Is je weckpot niet schoon dan zal het voedsel erin gaan bederven.

Wanneer ik mijn weckpotten goed schoongemaakt heb, zet ik ze alvast klaar op mijn aanrecht. Dan kook ik de rodekool zo zacht als ik zelf wil in het mengsel van suiker en azijn. Daarna schep ik de rode kool over in de weckpotten en giet er het azijnmengsel over. Ik draai het deksel op de weckpot en laat hem rustig in de weckpot afkoelen.

Wanneer je deksel naar binnen klikt weet je dat het goed gelukt is om je rode kool te wecken. Je kunt de potten nu zeker een half jaar bewaren op een donkere en koele plek. Wanneer je hem eenmaal open doet, maak je hem wel best binnen enkele dagen op.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 30 min Totale tijd 40 minuten
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Probeer eens deze zoetzure rode kool. Hij is een heerlijke toevoeging aan salades of gewoon als extra beleg op een broodje kaas.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Maak zoetzure saus

  Doe de volgende ingrediënten in een kom en breng aan de kook.

 2. Voeg de fijngesneden rode kool toe

  Wanneer het zoetzure mengsel kookt voeg je de fijngesneden rode kool toe.
  Laat deze net zo lang meekoken tot die een voor jou gewenste hardheid.

 3. Weck de zoetzure rode kool

  Is je rode kool niet meer te hard?

  Dan schep je de rode kool in een weckpot en giet er  het azijnmengsel bij.
  Draai er onmiddellijk het deksel op en laat afkoelen. Als het deksel inklikt is het wecken goed gelukt.

  Deze zoetzure rode kool is erg lekker bij rijstgerechten, salades, broodjes en wraps.

Keywords: zoetzuur, rode kool

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *