Rode kool met appel

rode kool met appels
Eenvoudig recept met maar 3 ingrediënten

Rode kool met appel is de groenteschotel die ik het liefste eet in de herfst en de winter. Voor mij is het ook een nostalgisch gerecht.

Mijn meter, oma langs vaders kant, had namelijk een moestuin en wanneer de rode kolen geoogst werden maakte ze voor ons de nodige diepvriesbakjes met rode kool. Zo kwam de rode kool bij ons op regelmatige basis op tafel en dat was zeker geen straf. Mmm heerlijk vond ik dat. Rode kool is mijn favoriete wintergroente. Ik kan daar echt naar uitkijken.

Op een gegeven moment was ik echter bij mijn metekindje op bezoek en daar zouden we rode kool uit pot eten. Met mijn meter haar rode kool in het achterhoofd had ik mezelf bedient met rode kool. Dat was een ware teleurstelling. Want zo lekker als ik de rode kool van mijn meter vond, zo slecht vond ik deze rode kool uit pot. Gelijk weer een reminder aan mezelf. Eerst proeven en kijken wat het geeft en dan pas meer nemen. 😉

Maar goed mijn oma’s zijn er jammer genoeg niet meer en rode kool uit pot heb ik niet meer willen proberen. En nu het buiten steeds frisser word, had ik toch weer zin in rode kool. Dus ja dan moet ik het nu zelf maken. Gelukkig weet ik wel hoe mijn meter dit maakte.

Rode kool met appel

Het maken van de rode kool met appel is een best langdurig werkje. De tijd kruipt vooral in het fijnsnijden van de rode kool en de uien. Mijn meter zijn namelijk altijd hoe fijner je ze snijdt, hoe lekkerder ze wordt. 😉

Het recept zelf bestaat uit drie ingrediënten: uien, appels en rode kool. Daar kun je op het einde eventueel nog wat suiker bij doen zoals mijn meter deed. Ik doe dit echter niet. Ik laat de groenten die al fijngesneden zijn ook al stoven terwijl ik de rest fijn snij.

Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.

Oja, … voor ik het vergeet. Een kleine tip is, doe keukenhandschoenen aan terwijl je de rode kool gaat snijden. Zo vermijd je dat je handen straks vuil zijn van het vocht van de rode kool. Mijn snijplank waarop ik de rode kool snij die maak ik schoon met citroensap.

Rode kool met appel

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 1 uur Kooktijd 1 uur Totale tijd 2 uren
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Rode kool met appels een heerlijke groenteschotel voor de herfst en winter.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Uien aanstoven
    • Neem een grote kom (ik neem mijn grootste)
    • Neem de uien en snij deze fijn. 
    • Doe de uien in de kom en laat op een zacht vuur stoven.
  2. Rode kool meestoven
    • Doe nu eerst de keukenhandschoenen aan.
    • Snij de rode kool fijn en voeg toe aan de ui.
  3. Appel toevoegen
    • Schil de appels
    • Verwijder de klokhuizen
    • Snij de appels in stukken
      (Dit moet niet fijn want gedurende het stoofproces wordt dit toch appelmoes)
    • Eventueel kun je nu de rode kool zoeten naar smaak. (Mijn meter stak er nu nog 5 suikerklontjes bij.)
  4. Rode kool met appel afwerken

    Laat de rode kool nu een tijdje (minimaal 1 uur) op een zacht vuurtje stoven. Zodat de rode kool mooi gaar is.
    Daarna kun je hem eten of invriezen in kleinere porties om later op te eten.

     

Keywords: Rode kool, recept, appel, ui

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *