Rode kool met appel, kaneel en steranijs

Rode kool met appel kaneel en steranijs
Eenvoudig recept met maar 6 ingrediënten

Rode kool met appel, kaneel en steranijs is kruidige groenteschotel die ik het liefste eet in de herfst en de winter. Ook heerlijk om een rodekool ovenschotel mee te maken.

Zelf at ik vroeger eigenlijk alleen rode kool met appels. Deze maakten mijn oma\’s dan en werden in een kom of diepvries bakjes bij ons thuis afgeleverd. En zo aten we in de herfst eigenlijk best vaak rode kool. Dat vond ik helemaal niet zo erg, ik eet namelijk heel graag rode kool.

Maar dat rode kool veel meer is of kan zijn dan rode kool met appel. Daar ben ik ondertussen ook achter. Op de kok school maakten we een lekkere rode kool salade. Ik maakte al eens zoetzure rode kool en dan nu deze kruidige rode kool.

Voorlopig is deze rode kool de favoriet van mijn echtgenoot in ovenschotels. Ik maakte een ovenschotel met gehakt, rode kool en aardappels en deze was heerlijk. Doordat deze rode kool van zichzelf al zo heerlijk kruidig is, bracht die de ovenschotel echt tot leven.

Er zullen dus in de toekomst nog wel rode kool recepten volgen.

Rode kool met appel kruiden

Rode kool met appel, kaneel, steranijs en vanille is net als de andere rode kool schotels een best langdurig werkje. Het kost wat tijd om de uien, rode kool en appels te snijden. Maar daarnaast heeft rode kool ook wel wat tijd nodig voordat die lekker gaar is. Begin daarom tijdig aan je rode kool.

Rode kool maak ik altijd de avond ervoor of in een weekend als ik eerst echt tijd heb om de rode kool op zijn gemak te laten garen. Ik combineerde de rode kool dit keer met kaneel, een specerij dat goed samen gaat met de appels en de rode kool. Daarnaast gebruikte ik wat steranijs en maakte ik het geheel heel iets zoeter met wat zelfgemaakte vanillesuiker.

Want ook steranijs en vanille gaan heel goed samen met rode kool.

Tijd om naar het recept te gaan kijken

Oja, … voor ik het vergeet. Een kleine tip is, doe keukenhandschoenen aan terwijl je de rode kool gaat snijden. Zo vermijd je dat je handen straks vuil zijn van het vocht van de rode kool. Mijn snijplank waarop ik de rode kool snij die maak ik schoon met citroensap.

Rode kool met appel, kaneel en steranijs

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 1 uur Kooktijd 1 uur Totale tijd 2 uren
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Rode kool met appels, kaneel, steranijs en vanille, een heerlijke kruidige groenteschotel voor de herfst en winter. Ook erg lekker in ovenschotels met rode kool.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Uien aanstoven
    • Neem een grote kom (ik neem mijn grootste)
    • Neem de uien en snij deze fijn. 
    • Doe de uien in de kom en laat op een zacht vuur stoven.
  2. Rode kool meestoven
    • Doe nu eerst de keukenhandschoenen aan.
    • Snij de rode kool fijn en voeg toe aan de ui.
  3. Appel toevoegen
    • Schil de appels
    • Verwijder de klokhuizen
    • Snij de appels in stukken
      (Dit moet niet fijn want gedurende het stoofproces wordt dit toch appelmoes)
    • Eventueel kun je nu de rode kool zoeten naar smaak. (Mijn meter stak er nu nog 5 suikerklontjes bij.)
  4. Voeg de kruiden toe

    Voeg nu de volgende kruiden toe:

    • Kaneelstokjes
    • Anijs
    • Vanillesuiker
  5. Rode kool met appel afwerken

    Laat de rode kool nu een tijdje (minimaal 1 uur) op een zacht vuurtje stoven. Zodat de rode kool mooi gaar is.
    Daarna kun je hem eten of invriezen in kleinere porties om later op te eten.

     

Keywords: Rode kool, recept, appel, ui, steranijs, kaneel, vanille

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *