Pasta met kaas, spek en appel

Pasta met kaas spek en appel
Heerlijke variatie op de macaroni met ham en kaas.

Dit keer een pasta met kaas, spek en appel. Dit is een mooie variatie op de welgekende macaroni met ham en kaas (Mac and Cheese). Papa had bij ons thuis een bedrijfsuitje en was er dus niet, een groot geluk want Joren eet dit niet zo graag. Ikzelf wel, en voor mijn kinderen was dit hun eerste kennismaking.

Maar goed ik dacht wat kan er mis gaan? Ze zijn beiden gek op pasta en kaas. Krokante spekjes noemen ze snoepjes, … Bij het rondsnuisteren op internet zag ik variaties met wijn of biersausen met appel. Omdat dit kindvriendelijke recepten zijn en de alcohol in deze recepten niet meer uitgekookt werd, was dit geen optie.

Penne met spek, kaas en appel

Maar het idee om eens wat appel te verwerken in een pasta met spek en kaas sprak me aan. Daarom besloot ik om dit keer geen gewone macaroni met ham/ spek en kaas te gaan maken. Dit keer moesten er ook appelstukjes inzitten. In mijn hoofd kon het alvast niet meer stuk.

Dat kaas, spek en appel goed samengaan dat spreekt voor zich. Denk maar aan alle salades waarmee met deze combinatie gespeeld wordt. De kaas soorten variëren van geitenkaas, brie tot roquefort. Maar de combinatie met appel en spek blijft terugkomen.

Dus waarom zou deze combinatie niet werken in een pasta schotel? Het is nu herfst, bijna winter en op een rauwkost salade zit ik nu niet te wachten. Ik wil ook echt warm kunnen worden van mijn eten. Daarom dat ik dit keer de Mac and Cheese als basis in mijn achterhoofd heb genomen.

Als ik mijn kinderen laat kiezen welke pasta ik klaar ga maken dan is het steevast spaghetti. Maar dit keer koos ik voor penne. Dit omdat de kaas daar heerlijk in kan lopen en het geen kleine ministukjes pasta zijn. Dat levert hier minder geknoei op.

Het resultaat met de appel was een echte voltreffer. Ik denk er serieus over na om deze schotel op tafel te zetten als er vrienden komen eten. Dat Joren dit ook niet zo graag zal eten kan ik me haast niet voorstellen. En het is echt comfortfood, ideaal voor een dagje waarop het redelijk snel moet gaan.

Als ovenschotel duurt het inderdaad een half uur in plaats van zo\’n goeie 15 minuten om te maken. Maar het voordeel is wel dat je het makkelijk een dag vooraf kunt voorbereiden. Dus wil je dit nu ook eens maken? Laat me dan vooral weten wat je er van vindt.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 15 min Kooktijd 15 min Totale tijd 30 minuten
Porties: 2
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Een pasta schotel van penne met kaas, spek en appelstukjes is een heerlijke variatie op de authentieke Mac and Cheese. Een macaroni die je ook zeker eens moet proberen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de pasta
    • Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
      Tip: Eet je de pasta niet als ovenschotel en heb je hem graag iets zachter kook hem dan iets langer.
      De penne pasta moest zo'n 12 minuten koken bij mij.
    • Tijdens het koken ga je voort met de volgende stappen
  2. Bak de spekjes mooi krokant
    • Bak de spekjes in een pan mooi krokant
      Tip: Je hoeft geen vetstof in de pan te doen. De spekjes zijn vet genoeg van zichzelf.
    • Leg de spekjes even op een keukenpapiertje om wat uit te lekken
  3. Bak de appel even aan
    • Neem de appel, verwijder het klokhuis (en de schil) en snij in blokjes.
    • Stoof de blokjes kort even aan.
      Tip: Doe dit in de pan waar je net het spek uitschepte. Zo krijgen de appelstukjes ook wat smaak van het spek mee en het scheelt toch weer afwas ook.
    • Laat even aan kant staan tot ze straks ook bij de kaassaus kunnen.
  4. Maak de kaassaus
    • Smelt de boter in een sauspannetje
    • Kruid alvast een beetje met wat peper en nootmuskaat
      Tip: Door nu alvast wat te kruiden kunnen deze smaken er al wat intrekken. Op het einde kruiden we bij.
    • Doe er de bloem bij en roer totdat deze naar koekjes begint te ruiken. Pas op! Laat dit niet aanbakken.
    • Voeg de melk in kleine beetjes toe terwijl je roert tot een mooi homogeen mengsel.
    • Voeg (het grootste deel van) de geraspte kaas toe.
      Tip: Ik gebruikte 1 pakje mozarellakaas van 125g die ik in kleine blokjes snee en wat 75 g geraspte jong belegen kaas.
      Maak je er een ovenschotel van? Hou dan een deel van de kaas aan de kant voor het kaaskorstje straks.
    • Voeg het citroensap toe.

  5. Maak je pastaschotel af
    • Voeg nu de pasta, appels en spekblokjes toe aan de kaassaus en roer goed door.
    • Breng op smaak met peper en nootmuskaat
      Tip: Ik kruid niet meer met zou want kaas en spek zijn zout genoeg van zichzelf wat mij betreft.
    • Doe de pasta nu eventueel in een ovenschotel met hierover de rest van de kaas en zet dit nog 15 minuten onder de grill
      of serveer de pasta nu. Smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *