Groentelasagne

Groentelasagne
Een lasagne met heel veel groenten

Vandaag een groentelasagne, een lasagne met veel groenten. Wist je dat, maar 59% van de Nederlanders elke dag groenten eet. Enkele jaren terug at ongeveer een kwart van de bevolking voldoende groenten.

De beste tip om je portie groenten op een dag te halen is dan ook om ze meer in je gerechten te gaan verwerken. Neem nu bijvoorbeeld een lasagne. Een pasta schotel waarmee je de meeste kinderen echt blij maakt. Wel hier doe ik steevast heel wat groenten bij. Mijn kinderen weten als het ware niet beter.

En ook deze lasagne gaat prima binnen. Weer een punt voor mij 😉 Het zijn toch weer groenten en vitamines die ze binnen hebben.

Groentelasagne

Wanneer ik zo\’n groentelasagne maak, zorg ik er wel voor dat ik mijn groenten vrij fijn en klein snij. Zo zijn de smaken straks beter verdeeld wanneer je een hap neemt. Dit is ook beter, als iemand een van de groenten in de schotel niet graag eet. Doordat ze klein gesneden zijn valt de smaak en de textuur eerder weg bij de andere groenten.

Wanneer ik een groentelasagne maak kies ik meestal voor de volgende groenten: uien, knoflook, tomaat, wortels, courgette, paprika\’s en champignons. Ik geef aantallen mee van de groenten. Het is namelijk niet zo erg als er eens iets meer wortels, … in de saus verwerkt zijn.

Het zou daarentegen erg jammer zijn moest je groenten gaan weggooien omdat je ze niet gebruikt. In deze lasagne schotel maak ik telkens een laag met pastasaus, daarover lasagnebladen, dan bechamelsaus, daarover weer lasagnebladen. Dit wissel ik steeds af. Alleen na de laatste laag bechamelsaus leg ik er geen lasagnebladeren meer op. Dan strooi ik er nog wat geraspte kaas over en is de lasagne klaar om de oven in te gaan.

Vooraf maken

Je kunt de groentelasagne gelijk de oven in schuiven. Maar op dit punt vries ik hem ook vaak in. Of ik plaats hem in de koelkast voor de dag erna. Heft hij in de koelkast gestaan dan reken ik op een goed half uur tot 45 minuten om hem terug op te warmen.

Uit de diepvries duurt het wat langer als hij nog niet volledig ontdooit is. Ik raad echter wel aan om de groentelasagne de avond er voor in de koelkast te plaatsen. Dit zodat hij rustig zou kunnen ontdooien. De avond zelf heb je dan wel je handen vrij, want dan doet de oven het werk. Lekker handig!

Kindvriendelijk

Pasta is meestal al erg kindvriendelijk om te eten. Zolang je de saus niet te pikant maakt, kun je er eigenlijk weinig mis mee doen.

En daar is deze groentelasagne ook geen uitzondering op.

Ik maakte hem samen met mijn jongste zoon van twee. De taakjes die hij deed waren:

  • gehakt aanstoven
  • roeren in de kom
  • courgette blokjes stapelen boven op de champignons.
    Deze pasten er niet goed in dus hij moest even wat balans zoeken, zodat de blokjes er op wel op zouden blijven liggen.
  • proeven: Elke chef moet proeven wat die maakt. Is het voldoende gekruid, … en ook zo leren mijn kinderen smaken kennen.
  • Ingrediënten toevoegen
  • courgette, paprika\’s goed spoelen
  • ui pellen

Benodigheden

  • een grote kom om de groentesaus in te maken.
  • een sauspan voor de kaassaus
  • een ovenschotel om de lasagne in te bakken.
    Ik gebruik een ovenschotel met deksel. Dan kan ik hem makkelijk in de koelkast of de diepvries bewaren ook. Ideaal als je de schotel vooraf al klaarmaakt.
  • mes
  • snijplank
  • oven

Tijd om eens naar het recept van de groentelasagne te gaan kijken.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 1 uur Kooktijd 30 min Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties: 6
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Een groentelasagne met tomaat, wortel, courgette, paprika, champignons, ui en knoflook. Hierbij wisselen we de lagen met de groentesaus af met bechamelsaus. Zo krijg je een heerlijke romige lasagne met een hoop 'verborgen' groentes.

Ingrediënten

Groentesaus met gehakt

Bechamel / Kaassaus

Pasta

Bereiding

Voorbereidingen

  1. Was de groenten en snij ze fijn
    • Maak de uien en knoflook schoon en snij fijn.
      Tip: je peuter kan helpen met de uien te pellen. Maar doe het snijwerk even zelf. Want als ze aan de gesneden uien komen en in hun ogen wrijven, dan ben je wel even vertrokken. ;)
    • Was de paprika's en courgetten goed af. Dat er geen restjes grond meer aanzitten.
      Tip: Er zijn heel wat mensen die last hebben van de paprika schillen. De schil kunnen we namelijk niet verteren. Schil je paprika's daarom eerst voor gebruik. 
    • Snij de champignons in kleine plakjes.
    • Snij de courgette in kleine blokjes.
    • Snij de wortels ook in kleine blokjes. 

Groenten saus met gehakt

  1. Bak het gehakt rul met de bouillon
    • Doe de olijfolie in de kom en bak hier het gehakt in.
    • Doe er de verkruimelde bouillonblokjes bij en roer goed door
  2. Voeg de ui, knofloof, wortels en tomatenpuree toe
    • Stoof eerst even de ui en knoflook mee.
    • Nu voeg je de wortels toe en de tomatenpuree. Laat deze even mee aanstoven.
      Tip: Door de tomatenpuree aan te stoven wordt hij van zichzelf iets zoeter en minder bitter. Dit zonder dat je suiker toevoegt.

  3. Voeg de champignons, courgette en tomatenblokjes toe
    • Voeg de courgetteblokjes en champignonschijfjes toe.
    • Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door elkaar.

  4. Voeg de paprika's toe en laat de saus even pruttelen
    • Voeg de paprika's toe en roer goed door de saus.
    • Laat de saus minstens 6 minuten pruttellen zodat alles gaar is. Langer mag ook ;)
    • De groentensaus is nu klaar.

Bechamel/ kaassaus maken

  1. Maak de roux
    • Smelt de boter
    • Voeg de bloem toen. 
    • Laat dit mengsel even drogen tot het naar koekjes begint te ruiken.
      Tip: Blijf roeren zodat het niet aanbakt.

  2. Maak er een bechamelsaus van
    • Voeg beetje bij beetje de melk al roerend toe.
    • Roer tot een gladde homogene saus.
      Tip: is je roux goed warm gebruik dan koude melk. Is je roux koud, gebruik dan warme melk. Zo krijg je minder snel klonters.
    • Kruid de bechamelsaus met nootmuskaat, peper en wat bouillon.

  3. Voeg de kaas toe
    • Voeg 2/3 van de kaas toe. De rest van de kaas is om straks de lasagneschotel een kaaskorstje te geven.

Groentelasagne maken

  1. Vul de ovenschotel
    •  Begin met een laagje groentensaus.
    • Leg hierover 1 laag lasagnevellen
      Tip: Leg de lasagnevellen niet over elkaar. Dan krijg je ze niet goed gaar.
    • Hierover giet je een laagje kaassaus.
    • Daarover weer een laagje lasagnevellen.
    • Herhaal deze stappen tot je op ongeveer 1 cm van de ovenschotel rand zit. 
      We eindigen hier met een laagje kaassaus.
    • Daarover strooien we de gemalen kaas en dan is de ovenschotel klaar voor de oven.

  2. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven

    Bak de lasagne gedurende 45 minuten op 200 graden boven en onder warmte.

  3. Eet smakelijk!

    De lasagne is nu klaar om opgegeten te worden.

    Het is ook erg lekker om dit te serveren met wat kruidenbrood of een stukje stokbrood met kruidenkaas.

    Eet smakelijk!

     

Keywords: lasagne, groentelasagne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *