Geroosterde groenten uit de oven

Geroosterde groenten uit de oven
Makkelijke, overheerlijke groenten met weinig werk

Geroosterde groenten met aardappels uit de oven dat aten we gisteren. Tegen half zes ging mijn telefoon. Mijn echtgenoot om te melden dat hij al een half uur in de file staat en het niet vooruit gaat. Eet maar alvast zonder mij!

Joren zou zelf gekookt hebben, maar dat ging dus niet door. Er lag een runderrollade in de koelkast die zo\’n 40 minuten in de oven moest op 200 graden. En Joren dacht binnen een uur thuis te zijn. Ideaal om daarbij dan een schotel te maken van geroosterde groenten en aardappels uit de oven.

Het voordeel van zo\’n ovenschotel of bakplaat vol met groenten is dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan dan prima zien wat mijn kinderen allemaal aan het uitsteken zijn. Ik moet alleen even de groenten schoonmaken, snijden even invetten met olie en dan doet de oven de rest.

Hoelang rooster je …

Wanneer je groenten gaat roosteren hou je er best rekening mee dat niet alle groenten even lang de oven in moeten om gaar te zijn. Afhankelijk van de grootte van de stukjes groenten zullen de groenten ook langer of juist minder lang moeten roosteren.

Ik geef hieronder alvast een aanwijzing van hoe lang elke groente ongeveer moet roosteren:

Groentesoortvoorbeelden van groentenRoostertijden
Wortel- en knolgewassenAardappels, wortels, bieten, knolselderij, winterpeen, bospeen, waspeen, radijs, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich, …30 tot 45 minuten
(zachte) VruchtgroentenTomaten, courgetten, aubergines, paprika, avocado\’s, zoete mais, …10 tot 20 minuten
(harde) VruchtgroentenPompoenen20 tot 60 minuten
KolenGroene kool, witte kool, rode kool, bloemkool, spruitjes, savooi, boerenkool, spitskool, broccoli, chinese kool, koolrabi, paksoi, …15 tot 25 minuten
BladgroentenSla, ijsbergsla, raapstelen, spinazie, postelein, veldsla, andijvie, …5 tot 15 minuten
StengelgewassenBleekselder, venkel, artisjok, asperges, rabarber, bamboescheuten, …10 tot 20 minuten
PeulvruchtenDoperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, kousenband, …10 tot 20 minuten
UienUien, bosui, prei, knoflook30 tot 45 minuten
PaddenstoelenChampions, eekhoorntjesbrood, …20 tot 25 minuten
witloof15 tot 25 minuten
Kiemgroenten/

Ik vind de kiemgroenten te klein om te roosteren. Ze zijn wel mooi om een schotel met geroosterde groenten af te werken net voor je ze op tafel zet.

Laten we dan nu even kijken naar hoe je groenten nu het beste gaat grillen in de oven.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Totale tijd 10 minuten
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Door je groenten in de oven te roosteren, karameliseer je als het ware de natuurlijke suikers die er in zitten. En juist dat maakt ze zo heerlijk! Probeer het vooral eens zelf!

Ingrediënten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor

  Om groenten goed te kunnen grillen of roosteren is het belangrijk dat je oven temperatuur hoog genoeg is.
  Zet je oven daarom minimaal op 200 graden en maximaal op 250 graden.

  Ik verwarm hem steeds tot 220 graden of de temperatuur die het recept voorschrijft. ;)

 2. Maak de groenten schoon
  • Maak de groenten schoon.
  • Snij de groenten in stukken.
   Tips:
   • Zorg ervoor dat de stukken dezelfde grote hebben. Anders zal het ene stuk alsnog sneller gaar zijn dan het andere en heb je kans dat er stukken in moes gegrild zijn en andere nog hard zijn.
   • Gebruik je meerdere groenten, leg dan groenten met dezelfde gaartijd bij elkaar en voeg groenten met een kortere gaartijd later toe.
 3. Vet de groenten in met olie en kruid ze
  • Zorg ervoor dat al de groenten goed ingeolied zijn.
   Tip: Gebruik zeker 1 eetlepel olie per 500 gram groenten. Gebruik je te weinig vetstof dan zullen de groenten tijdens te roosteren uitdrogen.
  • Je kunt je groenten nu ook alvast naar eigen smaak gaan kruiden. Met peper, zout, Provençaalse kruiden, fijngemalen bouillonblokje, ...
 4. Rooster de groenten in de oven
  • Leg de groenten die je wilt roosteren he liefst op een bakplaat met bakpapier of een bakmatje. Een lage ovenschaal kan ook. Zolang de groenten niet op elkaar liggen.
   Tip:
   • Door er voor te zorgen dat de groenten stukjes niet op elkaar liggen gaan ze mooi roosteren. Als ze op elkaar liggen dan gaan ze stoven/ stomen. Ook erg lekker, maar niet echt de bedoeling.
   • Schep de groenten ook minstens twee keer om tijdens het rooster proces. Zo bakken alle kanten mooi aan. Een goed moment om dit te doen is ook als je een andere soort groenten later toevoegt.
  • Controleer met een vork of de stukjes groenten gaar zijn.
  • Eet smakelijk!

Notitie

Opgelet

Wanneer je groenten gaat roosteren krijgen ze opeens veel meer smaak. En laat dat ze nu net extra lekker maken.

Om het roosteren nu zo goed mogelijk te laten verlopen nog even wat tips op een rijtje:

Rooster op hoge temperatuur

Wanneer je groenten wilt gaan roosteren is het belangrijk dat je de over goed voorverwarmt en dat de oven tussen de 200 en 250 graden is. Alleen dan is de oven warm genoeg om de suikers in de groenten ook te laten karameliseren. Bij een lagere temperatuur zullen de groenten wel garen, maar zullen ze niet geroosterd zijn.

Snij je groenten even groot

De gaartijd van de groenten is erg afhankelijk van hoe groot de groenten brokjes juist zijn. Hoe kleiner de stukjes, hoe korter de gaartijd. Hoe groter de stukjes hoe langer het garen zal duren. Om er voor te zorgen dat er straks niet een deel van de groenten overgaar is terwijl een ander deel van de gegrilde groenten nog rauw is zorg je best dat de stukjes ongeveer even groot zijn.

Wanneer je meerdere soorten groenten gaat mengen voor je gegrilde groenten, moeten de verschillende groenten niet dezelfde grote hebben. Zo kun je groenten die korter moeten garen in grotere stukken snijden om ze dan alsnog gelijk mee te roosteren.

Vet de groenten goed in

Door de groenten goed te omringen met een fijn laagje olie of boter zorg je ervoor dat ze niet gaan uitdrogen tijdens het roosteren. Bij het invetten kun je ze ook eenvoudig kruiden door de kruiden eerst met de olie te mengen. Zo zijn alle groenten ingevet en gekruid op hetzelfde moment. Een goeie richtlijn bij het invetten is om toch zeker 1 eetlepel olie te gebruiken per 500 gram groenten.

Teveel groenten

Wanneer je groenten wilt gaan roosteren is het belangrijk dat de groenten zoveel mogelijk los van elkaar kunnen liggen. Zorg er daarom voor dat alleen de bodem van je ovenschaal bedekt is. Heb je meer groenten dan kun je de bakplaat van je oven met een bakmatje of bakpapier gebruiken. Liggen er toch te veel groenten op dan zullen de groenten niet geroosterd maar maar eerder gestoomd. Dit is ook lekker. Alleen heb je dan geen krokante geroosterde groenten.

Schep de groenten door elkaar

Tijdens het roosteren van de groenten is het aangeraden om de groenten door elkaar te roeren. Omdat je oven de warmte niet overal even goed verdeelt, er groenten tegenaan liggen,... Door de groenten zo'n 2 keer te draaien of eens per 10 minuten zorg je ervoor dat alle kanten van de groenten geroosterd worden. Dit zorgt dan ook voor het knapperigste en lekkerste resultaat.

Groenten niet gaar

De tijden in mijn blog bericht zijn richtlijnen. Dit geeft je een idee van hoe lang de groenten ongeveer in de oven zullen moeten roosteren. Helaas is geen enkele oven hetzelfde en ook de grootte van de groenten blokjes zal variëren. Daarom controleer je best de gaarheid van de verschillende soorten groenten door er eens met een vork in te prikken.

Eet smakelijk!

Keywords: groenten roosteren, groenten grillen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *