Gekarameliseerde noten

gekarameliseerde (wal)noten
Van noten naar snoepgoed!

In september kreeg ik van mijn ouders een hele zak vol walnoten mee. Mijn echtgenoot en ik eten deze zo graag. Helaas blijven ze toch vaak liggen. Bij het ontbijt doen we ze graag bij de yoghurt en de granola. Maar dan moeten ze wel al gepeld zijn. Om ‘s ochtends in een drukke ochtendspits ook nog eens noten te gaan pellen doen we gewoon niet.

Vorige jaar had mijn echtgenoot zich eens een avond bezig gehouden met het pellen van al de walnoten en karweitje dat enkele uren in beslag nam, maar dan had hij toch aardig wat bakjes van de chinees gevuld. Echter, een goeie week later stond er in alle bakjes schimmel en hebben we ze maar weg gegooid, echt zonde van al het werk en het goeie eten.

De noten zijn toch te vochtig om lang te bewaren. Maar nu wat pogingen verder heb ik ook een oplossing. Wanneer je de walnoten gepeld hebt dan strooi je ze uit over een bakpapier op een bakplaat. Deze plaats je dan 10 minuten in een op 165 graden voorverwarmde oven en walnoten komen er licht gebakken weer uit.

Dit proces intensiveert de smaak en reduceert het vocht in de noten waardoor je ze nu wel in een luchtdichte bak kunt bewaren. Of je kunt ze ook karameliseren als ze net uit de oven komen. Als gekarameliseerde noten hebben ze zeker geen tijd meer om slecht te worden. Want dat soort snoepgoed krijgt bij ons gewoon geen tijd om slecht te worden. Hier zijn we te grote snoepers voor.

Ik maakte dit recept met walnoten, maar dit zouden ook andere soorten noten mogen zijn. Het is een erg eenvoudig proces dat ongeveer 10 minuten in beslag neemt. Omdat karamel zo heet is, doe ik dit nu wel nog zonder mijn kids. Het resultaat zelf vinden ze wel al lekker. Dus in die zin wel kindvriendelijk šŸ˜‰

Kijk hieronder voor het recept van gekarameliseerde noten. Je kunt ze achteraf fijnmalen om als decoratie te gebruiken bij taarten of zo opeten.

Op mijn blog staat ook nog een recept voor pannenkoeken met appel en gekarameliseerde walnoten, dus das misschien al een idee.

Gekarameliseerde noten

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 10 min Rusttijd 10 min Totale tijd 30 minuten
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

Gekarameliseerde noten, een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat die noten in no-time op zijn.

Ingrediƫnten

Bereiding

 1. Maak de karamel
  • Doe de suiker met het water in een kom met een dikke bodem.
  • Zet het vuur op en laat de suiker koken totdat die lichtbruin wordt. Zo'n 170 a 175 graden. (bij 180 graden wordt de karamel bitter)
  • Haal van het vuur
 2. Karameliseer de noten
  • Doe de noten in de karamel (onmiddelijk als de karamel klaar is.)
  • Roer de noten goed door de karamel zodat de karamel overal rond de noot zit.
  • Stort de gekarameliseerde noten uit op een bakmatje op een ovenschaal en laat afkoelen.
  • Haal de noten zoveel mogelijk uit elkaar. Tip: Als de karamel nog heet is, kun je dit doen met twee vorken.
  • Eet smakelijk!
Keywords: noten, karameliseren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *