Croque monsieur – Tosti ham kaas

croque monsieur of tosti ham kaas
Heerlijk warme broodmaaltijd!

Een Croque monsieur of zoals ze het in Nederland noemen een Tosti met ham en kaas is een heerlijk krokant gebakken broodje met hierop wat ham en kaas.

Croque monsieur

De croque monsieur is een Frans gerecht dat overgewaaid is naar heel wat andere landen. De populariteit van dit gerecht is waarschijnlijk te danken aan het feit dat je voor een croque-monsieur niet zoveel ingrediënten nodig hebt. Wat brood, ham en kaas.

Het is dan ook een heel budgetvriendelijke lunch die je in zo\’n goeie 10 minuten op tafel kunt zetten. Weer een ideaal recept om je kinderen wat ervaring in de keuken op te laten doen. Een peuter kan de boterhammen al beleggen.

Ik vind het voor mijn kinderen een goeie oefening voor hun fijne motoriek. We hebben namelijk geen plakken kaas maar een blok kaas. Hierdoor moeten mijn kinderen met de kaasschaaf eerst de kaas schaven. Duwen ze niet hard genoeg, dan zit er geen kaas tussen en duwen ze te hard, dan zijn ze vaak niet meer in staat om de kaasschaaf achteruit te trekken.

Waarvoor het samen koken nog meer goed is bij peuters en kleuters lees je hier.

Tosti ham kaas

Tosti ham kaas zeggen ze in Nederland, in België en Frankrijk noemen ze dat dus croque-monsieur. Letterlijk vertaald betekent dat krokante meneer. En dan is het ook nog leuk om te weten dat er ook een croque madam is. Een krokante mevrouw. 😉 Dat is eigenlijk een tosti ham kaas met een spiegelei erop.

Dat is een gebakken ei waarvan de dooier nog lopend is. Als de tosti klaar is, wordt die vaak geserveerd met curry of tomatenketchup. Ook worden de tosti\’s vaak diagonaal doorgesneden. Dit maakt het makkelijker om de tosti in de saus te doppen.

Tijd om naar het recept van die tosti met ham en kaas of croque-monsieur te gaan kijken.

Croque monsieur – Tosti ham kaas

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 5 min Kooktijd 5 min Totale tijd 10 minuten
Porties: 1
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Een Croque monsieur zoals ze het in Frankrijk of België heet is eigenlijk een tosti ham kaas in Nederland. Geroosterde boterhammen met ham en kaas ertussen.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Beleg de boterhammen
  • Neem een sneetje brood
  • Leg hierop een sneetje ham
  • Hierop leg je een sneetje kaas
  • Leg hierop weer een sneetje brood
 2. Maak een tosti of croque monsieur

  Stop de boterham in de grill en wacht tot die wat krokant gebakken is. Ik snij hem daarna meestal nog eens diagonaal door.

  Eet smakelijk

Keywords: tosti

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *