Citroenkoekjes

Recept om citroenkoekjes mee te bakken.
Frisse citroenkoekjes die hun vorm goed behouden.

Citroenkoekjes gaan we bakken. Want zeg zelf wat is er leuker om te doen dan koekjes bakken. Het is een erg leuke activiteit om met kinderen te doen op regenachtige dagen.

Daarnaast is het vanaf 2 jaar eigenlijk een activiteit voor alle leeftijden. Omdat mijn schoonzus haar kinderen van 6 en bijna 9 zondag komen spelen zochten we activiteiten die leuk zijn voor alle kinderen. Dus van onze zoon van bijna 3 tot het nichtje dat bijna 9 is.

Kinderfeestje

Reinout vraagt sinds hij een goeie maand op school zit wanneer hij een kinderfeestje mag geven. Hij wil graag heel veel kindjes uit zijn klas uitnodigen. Wanneer wij ons niet goed gedragen, krijgen we al een waarschuwing dat we straks niet op zijn kinderfeestje mogen komen. šŸ˜‰

Voor nu hebben we gelukkig nog geen kinderfeestje. Hij is per slot van rekening nog niet jarig. Het eerste kinderfeestje wordt met 5 jaar. Maar tot dan willen we wel even kijken om wat vaker eens wat kindjes uit te nodigen om mee te komen spelen.

Dit keer dus een dagje hun oudste nichtje en neefje op bezoek. Wij dachten hier dat we met de kinderen even naar de Intratuin in Duiven konden gaan. Dan kunnen ze daar eerst wat spelen in de speeltuin en regel ik voor ons een high tea. Die moet je minstens de dag ervoor reserveren en dat is er nog niet eerder van gekomen. Hij ziet er wel telkens heerlijk uit.

Daarna plan ik dat we nog even naar Landwinkel De Munnikenhof gaan. Kunnen we daar nog even wat dieren spotten en een ijsje eten. Tot slot gaan we pizza’s bakken.

Citroenkoekjes bakken

Daarnaast ligt er ook al een plan b klaar. Stel dat de speeltuin toch niets is of een van de kinderen is de speeltuin zat. Dan heb ik thuis nog Citroenkoekjes die ze kunnen versieren. Deze citroenkoekjes zijn namelijk erg vast en behouden mooi hun vorm. Dat maakt ze ideaal om te gaan versieren.

Ook kunnen ze nog koekjes bakken in de gewenste vormen. Wanneer ik citroenkoekjes maak bewaar ik namelijk de helft van het beslag in de diepvries op een rol. Heb ik dan op een later tijdstip eens koekjes nodig kan ik ze zo maken. Zonder dat ik eerst nog naar de winkel moet.

En een extra voordeel is, koekjes die in de kast liggen daar kan mijn echtgenoot niet afblijven. Maar koekjes deeg in de diepvries wel. En zo heb ik toch altijd wel wat koekjes in huis.

Citroen

Ik gebruik voor de koekjes eigenlijk alleen de zeste of citroenrasp. Dit omdat ik het deeg niet te nat wil hebben. Het voordeel van citroen is dat het een lekker frisse toets aan het koekje geven.

Decoreren

Als je de koekjes wilt decoreren dan kun je dit doen met suikerglazuur, of met witte chocolade. Daarnaast zijn er ook eetbare stiften waarmee je de koekjes een laatste mooie afwerking kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk koekjes maken voor moederdag, een geboorte, …

Laat je creativiteit maar los. Met mijn jonge kinderen is het koekjes bakken voorlopig voldoende. Mijn mannen zijn niet zo van het knutselen. Dus met het versieren doe ik ze nu alvast geen plezier. Maar dat komt misschien later nog wel.

Tijd om eens te gaan kijken naar dit eenvoudige recept voor citroenkoekjes.

Citroenkoekjes

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 10 min Kooktijd 8 min Rusttijd 1 uur Totale tijd 1 uur 18 minuten
Porties: 20
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Bak heerlijke citroenkoekjes in de favoriete vorm. Je kunt ze nadien ook mooi versieren. Maar ook zonder versiering zijn ze heerlijk.

Ingrediƫnten

Bereiding

 1. Bereid het koekjesdeeg
  • Klop de volgende ingrediĆ«nten tot een luchtig geheel:
  • HaalĀ  20 gram citroenrasp van de citroenen en snij deze fijn.
  • Roer de citroenrasp door het mengsel
  • Roer er 1 ei door
  • Kneed er tot slot de bloem door
 2. Laat het koekjesdeeg rusten

  Doe het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.Ā 
  Tip: Je kunt het deeg 1 week in de koelkast bewaren, maar je kunt het ook invriezen. Dan is het 3 maanden houdbaar.

 3. Bak de citroenkoekjes af
  • verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
  • rol het deeg uit tot het 0.5cm dik is.
   Tip: gebruik hiervoor niet teveel bloem. Juist voldoende opdat het niet aan het werkblad of de roller zou plakken.
  • Steek de koekjes uit met een vormpje en leg op een bakplaat met een bakmatje of bakpapier.
  • Bak de koekjes nu af in zo'n 7 Ć” 10 minuten.
   Tip: Tot de randen van de koekjes goudbruin kleuren.
  • Laat ze dan afkoelen op een rooster.
  • Als je wilt, kun je ze daarna nog decoreren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *