Chocolade tiramisu

Chocolade tiramisu
Tiramisu zonder koffie en alcohol

Een chocolade tiramisu, is eens iets anders dan een gewone tiramisu. Een echte lekkernij voor jong en oud, voor de chocolade liefhebber of mensen die niet graag koffie of alcohol drinken. Ideaal dessertje dus voor kinderen dat je ook samen met je kids kunt maken.

Tiramisu

Tiramisu is een Italiaans dessert met koffiesmaak. Hierbij worden lange vingers, in het Italiaans savoiardi, in koffie gedoopt. Daarna wordt er een gelaagd gerechtje gemaakt met telkens een laag lange vingers met koffie en een laag van opgeklopt eidooiers, suiker en mascarpone. De laatste laag mascarpone-crème wordt afgewerkt met cacaopoeder.

In heel wat recepten zie je dat er wat alcohol aan het koffiemengsel toegevoegd wordt. Denk dan aan Amaretto, Marsala-wijn of een koffie likeur. Dit zat echter niet in de originele recept.

Kindvriendelijk

Heel wat kinderen drinken niet graag koffie, ikzelf ook niet. En ook de alcohol die toegevoegd wordt is niet echt wenselijk voor een kindvriendelijk recept. Daarom ben ik het recept gaan aanpassen. Geen koffie, maar chocolademelk, en ik maakte mijn eigen chocolade lange vingers. Niet in de vorm van lange vingers, maar ik bakte hartjes. Zo heb ik straks een mooie hartvormige chocolade tiramisu taart.

Liefde gaat door de maag zeggen ze wel eens. Dus met deze hartvormige chocolade tiramisu moet ik vast de harten van mijn mannen kunnen veroveren.

Ohja, nog een ding. Ik gebruik in dit recept wel rauw ei. Dus is er bij jullie iemand zwanger of met een zwakke gezondheid? Dan kunnen ze deze taart niet eten. Maar vervang dan de 3 eieren door 250g slagroom. 😉

Deze tiramisu kun je prima vooraf maken. De tiramisu is het lekkerste als die een dag oud is. Maar kan zo\’n 3 dagen bewaard worden. Ideaal dus voor bij een etentje of een feestdag.

Tijd om eens naar het recept te gaan kijken, om te zien hoe je deze chocolade tiramisu maakt.:

Chocolade tiramisu

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 50 min Kooktijd 10 min Rusttijd 3 uur Totale tijd 4 uren
Porties: 6
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Chocolade tiramisu, een heerlijk italiaans nagerecht dat gemaakt is van chocolade lage vingers gedoopt in chocolademelk. Hier maken we samen laagjes mee samen met een mengsel van ei, suiker en mascarpone. Het laatste laagje mascarpone werken we af met een laagje cacaopoeder. Probeer deze lekkernij zelf eens

Ingrediënten

Chocolade lange vingers

Tiramisu

Bereiding

Chocolade lange vingers beslag maken

  1. Klop de eidooiers met de helft van de suiker
    • Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een luchtig vrij wit geheel.
  2. Klop het eiwit met het zout en de rest van de suiker stijf
    • Klop het eiwit het snuifje zout stijf
    • Klop er geleidelijk de overgebleven suiker onder
  3. Spatel de eidooiers voorzichtig door het eiwit heen
    • Spatel een klein deel van het eigeel door het eiwit mengsel.
      Tip: Wanneer je een mengsel even laat wennen aan iets wat je er gaat aan toevoegen noemen we dit familie maken.
    • Spatel nu de rest van het eigeel mengsel erdoor.
      Tip: Spatelen is niet hetzelfde als roeren. Je draait hierbij eigenlijk steeds het beslag om. Je spatels het beslag onderaan in de kom naar boven. Bij draaien draai je rond in de kom. Nu gaan je op en neer voorzichtig om zo zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
  4. Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder
    • zeef de bloem, maizena en cacaopoeder
    • Spatel ze nu in 4 keer door het eimengsel
    • Wanneer je een homogeen beslag hebt, ben je klaar en klop je met spatelen.
      Tip: Check wel de bodem goed dat er daar geen bloem over blijft.
  5. Bak de chocolade lange vingers af
    • Verwarm de oven voor op 180 °C.
    • Leg een bodem beslag in de gewenste taartvorm.
    • Bak af gedurende 13 minuten
    • Haal de koek uit de taartvorm en laat afkoelen op een rooster.
    • Bak ondertussen de tweede koek op dezelfde manier.

Mascarponemengsel maken

  1. Klop het eiwit en de suiker tot ruban
    • Voeg de suiker toe aan het eigeel
    • Klop tot een lichtgeel en luchtig mengsel geheel.
      Tip: Dit noemen ze ruban en zorgt voor een extra luchtig resultaat.
  2. Klop de mascarpone bij de ruban.
    • Voeg de mascarpone toe.
    • Klop tot een homogeen geheel.
  3. Klop het eitwit stijf en spatel het door het mascarpone mengsel
    • Pak een schone vetvrije kom en klop hierin het eiwit stijf.
    • Spatel het eiwit nu voorzichtig door het mascarponemengsel

Tiramisu maken

  1. Drenk de chocolade lange vingers in de chocolademelk
    • Doe de chocolademelk in een diep bord.
    • Doop hierin de chocolade vingers (max. 1 min)
      Tip: Heb je net als ik een grote vorm dan kun je ook wat eetlepels chocolademelk over de koek gieten. De koek zuigt die dan op. Ik deed 9 eetlepels per hartvormige koek.
  2. Tiramisu opbouwen
    • Maak de bodem met de lange vinger koek.
    • Smeer hierop de helft van het mascarpone mengsel.
    • Hierop leg je de tweede gedrenkte lange vinger koek.
    • Daarop komt de laatste laag mascarpone die we afwerken door er wat cacaopoeder over te strooien.
    • Zet de tiramisu nu weg om op te stijven.
      Tip: Dit duurt minstens 3 uur maar liefst een hele dag.
    • Eet smakelijk alvast!

Keywords: tiramisu, valentijn, moederdag, vaderdag, chocolade

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kun je de chocolade tiramisu bewaren?

Er zijn verschillende manieren waarop je tiramisu kunt bewaren:

  • In de koelkast: 3 dagen.
  • In de diepvries: 1 maand.

Wanneer je de tiramisu ontdooid uit de diepvries eet je hem best binnen de 24 uur op. Gebruik ook steeds een schone lepel of mes bij het opscheppen van de tiramisu. Om zo schimmels en gisting te voorkomen. Ben je klaar met eten? Zet de tiramisu dan zo snel mogelijk terug in de koelkast.

Is tiramisu de dag erna beter?

Door de tiramisu even te laten staan verdelen de smaken zich beter over de tiramisu. Na een dagje zijn de smaken beter verdeeld en is de tiramisu smaakvoller.

Kan tiramisu opstijven in de diepvries?

Je kunt de tiramisu ook invriezen na het maken. Dan stijft die op in de diepvries.
Haal hem los uit de vorm net na het uit de diepvries halen en laat hem dan ontdooien.

Zo gaat het uit de vorm halen nog makkelijker. Eet hem nu wel binnen de 24 uur op.

Waarom is mijn tiramisu niet stijf?

Heb je tiramisu gemaakt en is deze nogal lopend? Hoe kan het nu dat de tiramisu niet stijf is? 

Dat kan komen door:

  • Je hebt de lange vingers te lang geweekt.
    Hierdoor is de cake/koek te nat geworden. Hij kan het vocht niet langer vasthouden en het vocht maakt op zijn beurt het mascarponemengsel te vloeibaar.
  • Je hebt de lange vingers in warme vloeistof geweekt.
    Hierdoor worden de koekjes papperig, verliezen hun stevigheid en kunnen de vloeistof niet vasthouden. En dus ook hier wordt de mascarpone te nat en dus niet stijf.
  • Je hebt het eiwit te snel door het eigeel gemengd.
    Doe eerst een deel van het eiwit bij het eigeel. En spatel dit er luchtig door. Zo wordt het eigeel mengsel voorbereid op de rest van het eiwit. Dit proces noemen we ook wel familiemaken. Tot slot spatel hij eiwit door het eigeel zodat het zijn luchtigheid behoud. Neem hiervoor je tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *