Lange autoreis met peuter

Lange autoreis met peuter

Wil je veel mee kunnen nemen en graag een stukje van de wereld verkennen? Dan is de kans groot dat je binnenkort samen met je peuter een lange autoreis gaat maken naar je vakantiebestemming. Om deze vakantie tot een heus succes te maken, bereid je deze autorit dan ook best voor.

Voorbereiding – start 1 maand ervoor!

Een goeie voorbereiding is het halve werk. Dit geldt dan ook zeker wanneer je met kleine kinderen op stap bent. Hoe beter je voorbereid bent. Hoe soepeler de lange autoreis met je peuter(s) zal verlopen. Ik spits de voorbereiding voor je op. Probeer zoveel mogelijk vooraf te plannen. Met kleine kinderen heb je het kort voor je vakantie toch al te druk.

Je kunt een maand voor je vakantie alvast wat onderzoek en voorbereidingen treffen. Denk hierbij aan de volgende taken of klusjes:

Identiteitskaart of paspoort

Wanneer je niet alleen in het binnenland reist dan hebben als je kinderen een eigen identiteitskaart nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Let op je zoon of dochter moet bij de aanvraag aanwezig zijn. Over het algemeen heb je je ID of paspoort binnen de 5 werkdagen en zou het steeds binnen de 4 weken klaar moeten liggen. Duurt dit echter te lang? Dan kun je ze in vele gemeentes ook aanvragen via een spoedprocedure.

Controleer ook even de vervaldatums op de Identiteitskaarten en paspoorten die je al hebt. Je wilt per slot van rekening dan niet alsnog aan de grens extra lang moeten wachten omdat je eigen papieren niet in orde zijn.

Verzekeringen

Wanneer je met de auto op reis gaat, kijk je best ook eerst even voor de volgende verzekeringen:

Autoverzekering

Van plan een lange autoreis te maken met je peuters check dan ook even de autoverzekering.

Iedereen met een auto heeft normaal een WA-verzekering. Deze is wettelijk verplicht. En de basisverzekering denkt alleen de kosten aan anderen in de meeste gevallen. Andere voertuigen, voorbijgangers en passagiers. Kijk dus even naar je verzekering en bepaal of je nog een extra verzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld voor pechhulp.

Noteer hierbij ook alvast naar welke nummers je moet bellen, of waar je informatie vindt, bij pech of een accident. En leg deze info alvast in je dashboard kastje. Dat zorgt ervoor dat je minder lang moet wachten moest er op je route iets gebeuren. Alleen maar fijn.

Reisverzekering

Daarnaast zou je kunnen kijken voor een reisverzekering. Met deze reisverzekering is ook je eigen materiële schade zoals je bagage, maar ook je persoonlijke schade zoals ongeval (botbreuken, …)of ziekte die je tijdens je vakantie of de reis kan oplopen. Als je de vakantie ook wilt kunnen annuleren gecombineer je deze met een annuleringsverzekering.

Kijk even of je zo\’n verzekering wilt afsluiten of wat de contactnummers zijn van je huidige verzekering en leg die ook klaar in het dashboard.

Route

Je bepaalt nu ook alvast de route langs waar je gaat rijden. En wanneer je zult rijden. Dit is van belang voor de verdere voorbereiding.

Bepaal de route voor je autoreis zodat je je stops kunt inplannen.
  • Hoeveel kilometer moet je afleggen?
    • Kijk in het stuk dat je overdag denkt te rijden voor leuke stop plekken met een speeltuin.
      Met een peuter moet je elke 2 uur minimaal 15 minuten stoppen.
  • Doe je dit met een tussenstop(pen)/ overnachting(en)? Of rijd je in een keer door?
  • Reis je ‘s nachts of overdag? Check hier wat onderzoeksresultaten.
    ‘s Nachts is het rustiger op de baan. Maar rij je als chauffeur minder goed. Maar het grootste nadeel vind ik dat ik na de rit veel minder energie heb dan mijn uitgeruste kinderen op de achterbank.
  • Door welke landen rijd je?

Auto-onderhoud

Tijdens je vakantie wil je zeker niet aan de kant van de weg komen te staan met pech die je had kunnen voorkomen. Om de reis zo comfortabel mogelijk te maken, checken we vooraf alvast het volgende:

  • Kleine check-up: oliepeil, ruitenwisservloeistof, bandenspanning, airco, verlichting, remmen, … zelf of door de garage.
  • Airco en zonneschermen
    Je wilt namelijk niet met je kinderen in een snikhete auto moeten reizen.
  • Reserve lampen voor de auto voorzien als je die nog niet hebt.
  • Check ook de trekhaak en de aansluiting van de trailer als je met een caravan of aanhanger gaat rijden.
  • Je kunt ook een spiegeltje kopen om vooraan in de auto te hangen om daarmee je peuter wat makkelijker in de gaten te houden. Vooral als jezelf makkelijk wagenziek wordt is dit een hele goeie.
  • Liggen alle spullen die in de auto moeten liggen om naar je bestemming te gaan er in?
    Fluovestjes, gevarendriehoek, reservebril, nooddeken, … Kun je er straks ook nog aan als je volgeladen bent?
  • Pak je vignetten en/of milieustickers aanvragen en op auto plakken.

Tot slot kun je nu ook al kijken hoe je je kinderen straks in de auto bezig wilt houden. Als je dan nog wat wilt kopen, heb je hiervoor ook nog even tijd. Want wat ga je anders doen tijdens die lange autorit.

Je huis klaar voor de vakantie

  • Zorg voor een lijst met adressen en telefoon nummers van jullie vakantieverblijven.
    Stel dat er iets gebeurt weten de achterblijvers ook waar ze moeten beginnen met zoeken.
  • Tref regelingen voor: je huisdieren, planten, post en voor je afval.
  • Zorg dat er niets meer ligt dat kan bederven.
  • Zet je koelkast, diepvries en thermostaat in vakantiestand als dat kan.
  • Zorg dat alle lichten uit zijn.
  • Toiletten en afvoerputjes schoonmaken.
  • Ramen en deuren sluiten en vastdraaien.
  • Je alarm, als je dit hebt aanzetten. Zie ook dat wie nog binnen moet zijn de code voor je alarm heeft.

Inpakken – Benodigdheden

Het is zover. De vakantie kan bijna beginnen. De auto mag ingeladen worden. Hou er hierbij rekening mee dat je de zwaarste bagage best onderaan in de auto legt. Zo ligt je auto straks het beste op de weg.

Leg nu ook wat flessen in de diepvries. Deze houden dan straks je picknick en overige drinken voor de rit koel.

Bij het inpakken is het belangrijk om na te denken over het verloop van je reis. Reis je nu met 1 of meerdere tussenstops naar je bestemming? Je wilt namelijk niet bij elke tussenstop de hele auto moeten leegmaken. Dus maken we een zak met alle benodigdheden voor de tussenstop(s).

Tussenstop

Om te bepalen wat hier allemaal in moet zitten. Kijk ik eerst even naar wat er bij de tussenstop aanwezig is. En wat jullie daar gaan doen in de tijd die jullie rest. Is er een zwembad en denk je daar bij aankomst nog even in te duiken? Dan zul je je zwemkleding ook in de zak voor de tussenstop moeten steken.

Over het algemeen steek ik in deze zak voor iedereen:

  • Ondergoed en kousen
  • Setje makkelijke kleding voor dag erna.
  • Toiletgerief
  • Pyjama
  • knuffels van kids en speen als ze die nodig hebben.
  • Luiers of pamperbroekjes en vochtige doekjes

De vakantie

Bij het inladen van de auto weten we dat we de zwaarste voorwerpen onderaan leggen. Dit voorkomt niet alleen geplette zaken. Maar zorgt er ook voor dat de auto stabieler op de weg ligt. Het is nu niet slim om bijvoorbeeld de drank voor onderweg onderaan te steken. Want dan kun je er onderweg bij pauzes niet aan zonder de hele auto leeg te moeten maken.

Het grief voor de picknick en het verschonen van je kids kan in de koffer bovenaan liggen. De belangrijkste papieren: Paspoorts, plaatsen en telefoon nummers die liggen in het dashboard. Dat je er bij eventuele controle ook makkelijk aan kunt. Maar ook je portemonnee, gsm en oplader. Klein geld voor tolpoortjes leg je hierin. Als je medicatie moet nemen of iets tegen wagenziekte is ook dat de plaats.

Daarnaast voorzie ik ook een zak met entertainment voor mijn peuter(s) die ik bij de bijrijder zijn voeten plaats. Hierin zitten:

  • Materiaal om ze bezig te houden.
  • Flesje of drinkbekers die niet makkelijk lekken.
  • Een fruithapje
  • Een overgeefbakje: in plaats van een spuug zakje zorg ik voor mijn kids voor een spuugbakje. Dit heeft als grote voordeel dat ik dit vanop de passagierszetel makkelijk en goed voor hun mond kan houden. We hopen natuurlijk wel dat we dit niet nodig gaan hebben 😉

Normaal gezien eten we zo veel mogelijk op stopplaatsen. Ook om onze auto wat proper te houden. Maar kom je nu opeens in een file terecht. Dan wil je ook iets in de buurt hebben waar je aan kan om te drinken en zelf wat eten voor de kids.

Handige extra’s in de auto

  • Deken:
    Stel dat je in panne komt te staan ergens en moet daar een tijdje wachten? Picknick deken is ook nog handig voor bij de tussenstops.
  • (Nek) kussen:
    Mijn zoontjes vallen bij lange ritten meestal in slaap. Als we ze dan niet van een nekkussen voorzien hebben we even later bij het wakker worden huilende kinderen op de achterbank. Want dan doet hun nek pijn.
  • Zipbags:
    Ik gebruik ze om speelgoed in te sorteren, als afvalzakjes, om eten in te bewaren, … Deze zijn multifunctioneel.
  • Vochtige doekjes:
    Om vuile handen af te kuisen. Billen schoon te maken
  • Extra setje kleren voor elk kind:
    Bij kinderen weet je het nooit en ben je gewoon best voorbereid op het ergste. Ze stappen uit en belanden op hun gat in een plas. ze gieren hun drinkbeker over zichzelf uit. Poep – accident,… alles kan zeg maar.
  • Zonnewering:
    Achteraan in de auto bij de ramen van de kids voorzien we zonnewering. Zo zit de zon niet in hun ogen en blijft het ook iets frisser in de auto.
  • Aeromoov inlegger:
    Hebben je kids het snel te warm in hun autostoel, haal je ze er soms nat uit? Dan helpt het eerst om ze iets minder dik aan te kleden. Is het nu erg warm of hebben ze er nog steeds last van, dan is een Aeromoov inlegger een oplossing.

De autoreis

We zijn goed voorbereid op reis vertrokken. Je bent helemaal op de behoeftes van je peuter voorbereid. Jullie hebben eten en drinken mee. Er is entertainment aan boord en jullie weten weer er leuke stopplaatsen zijn met speeltuin.

Hoe ver kun je rijden met peuters?

Hoe ver je kunt rijden met peuters hangt erg af van jezelf en je kind. Is je kindje bijvoorbeeld erg autoziek. Dan zul je er voor kiezen om minder ver te rijden dan wanneer je kindje rustig slaapt op de achterbank.

In het algemeen wordt er aangeraden om een kindje niet langer dan 2 uur op een dag in een autostoeltje te zetten. Dit omdat ze daar erg weinig bewegingsruimte hebben. Je kindje zal er echter niets aan overhouden om eenmalig eens een keertje wat langer in de auto te zitten.

Om er nu geen hele dag auto zitten van te maken kun je er dus voor kiezen om de rit in 2 of 3 delen op te splitsen. Dan kun je onderweg ook al eens iets bezoeken en moet je je ook veel minder snel haasten. Het is dan niet zo erg als een tussenstop wat langer uitloopt.

Hoe vaak moet je stoppen?

Omdat je kindje in zijn autostoel erg weinig bewegingsruimte heeft. Is het sterk aangeraden om elke 2 uur minstens een kwartiertje te stoppen.

Slaapt iedereen nu op het moment dat je net 2 uur achter de kiezen hebt en ziet de chauffeur het ook zitten om voort te rijden? Dan zouden jullie snel even kunnen wisselen en dan de reis verderzetten.

Het is ook wel aan te raden om met je peuter twee wat grotere pauzes van bijvoorbeeld een uur te houden waarin die even echt al zijn energie kwijt kan. Klimmen op een speeltuin. Tikkertje, … Inderdaad hierbij is het doel je kindje echt goed uit te putten. Dan kan het hierna in de auto weer wat uitrusten. Of een extra dutje.

Hoe hou je je peuter bezig in de auto?

Als jullie nu een hele tijd in de auto zitten dan verveelt je peuter zich snel als die niet slaapt. Dus wat kun je nu doen om deze lange autorit zo aangenaam mogelijk te maken? Daar gaan we nu even verder op in. Ik geef hierbij ook telkens aan wat je hiervoor nodig hebt.

Knutselen en frutselen

Heb je kinderen die graag kleuren? Dan zou je er voor kunnen kiezen om een reistafel mee te nemen. Hierop kunnen ze in de auto:

Kleuren en tekenen

Je kunt je kinderen een kleurboekje geven of een blad papier en ze hier hun gang laten gaan. Dit kan met:

  • Viltstiften:
    De kans is groot dat je autobekleding en je peuter zijn kleren en handen straks ook helemaal onder de stift gaan zitten. Ze kunnen uitlopen wegens te hard op geduwd. Daarnaast drogen deze ook uit wanneer ze de dop laten vallen.
  • Potloden:
    Deze lopen niet uit en zullen ook niet uitdrogen. Als je kan voorkomen dat je ze tijdens de rit in de auto moet scherpen is dit een goeie optie. Want een opengevallen potje slijpsel is geen pretje in de auto.
  • Wasco:
    Ook dit is een goeie optie. Weet echter wel dat deze bij warm weer in de volle zon zullen smelten. En dat geeft een grote plakboel. Het is echter niet erg als je kind het opeten. Maar daar wil ik liefst toch ook niet aan denken.
  • Magneetbord:
    Op dit bord kunnen ze tekenen zo lang en zoveel als ze willen. En willen ze een nieuwe tekening even wissen en opnieuw beginnen. Het magneetbord kan ook zonder de tafel gebruikt worden.
  • Aqua Doodle:
    Dit is zeg maar het kleuren met water. Ideaal als je het mij vraagt. Je kunt een goedkoop boekje kopen bij de HEMA of bijvoorbeeld de Aqua Doodle – travel van Ravensburg.
Plakken en bouwen
  • Gewone stickervellen om in een boek of op een blad papier te plakken.
  • Autoraam stickers
  • Magneetboeken
  • Magneetblokken om mee te bouwen
Quiet book

Een quiet boek is een stoffen boekje waarin je peuter zelf kleine activiteiten moet uitvoeren. Denk aan rits openen, en groentjes in soepkom doen. Veters strikken, … Ze zijn echt gericht op leren van nieuwe woorden en vaardigheden.

Deze zijn best duur in aankoop. Maar je kunt natuurlijk ook zelf creatief aan de slag door er zelf een te maken voor je peuter. Dat kan dan helemaal in het thema van de vakantie.

Busy bags

Dit lijkt wel iets op het quiet book. Dit zijn kleine activiteitjes die je kind achteraan in de auto in stilte kan doen. Alles wat je nodig hebt voor deze activiteit stekt in het zakje. Is je peuter klaar? Dan geeft die dit zakje terug naar voor en kan die eventueel een ander zakje krijgen.

Voorbeelden van busy bags zijn er op Pinterest ook per leeftijd te vinden.

Spellen en speelgoed

Rollenspellen – poppenkast

Laat je kinderen bijvoorbeeld doktertje spelen. Maar je zou ook opeens wat handpoppen uit een zak kunnen toveren of vingerpopjes. Hiermee kunnen ze dan zelf hun eigen verhaal maken.

Speelgoed

Denk bijvoorbeeld aan een speelgoedstuurtje, of een telefoon, … actie reactie speelgoed. Het doet iets naar aanleiding van een actie van je peuter. Of dot art met kleine zuignappen. Met nieuw speelgoed kun je peuter langer vermaken dan met iets oud en vertrouwd is mijn ervaring.

Lezen, luisteren en kijken

Luisterboeken

Je kinderen vinden het geweldig om voorgelezen te worden. We kunnen het ons echter ook goed voorstellen dat je makkelijk autoziek wordt als je heel de tijd moet voorlezen. Maar je zou bijvoorbeeld voor je kinderen voor onderweg wel wat luisterboeken kunnen aanschaffen.

Je peuter vindt het leuk om naar sprookjes te luisteren. Maar ook andere verhaaltjes voor zijn leeftijd kunnen. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf een leuk verhaal vertellen.

Boekjes lezen

Je kindje kan natuurlijk ook zelf een boekje lezen. Ik vind bij kleine kinderen de hele stevige kartonnen boekjes met flapjes en schuifjes leuk en de geluidenboekjes. Dit niet in de laatste plaats omdat die interactief zijn en mijn kinderen zich er dan ook langer alleen mee kunnen vermaken.

kinderliedjes

Ook kinderliedjes luisteren of mee zingen is een leuk vermaak voor je kids. Ikzelf vind dit niet erg om even mee te luisteren. Maar ik krijg wel de kriebels bij het idee van een hele route alleen maar kinderliedjes. Je zou ook kunnen kijken of je kinderen groot genoeg zijn om met een koptelefoon to luisteren.

Wat is er rond de auto te zien?
Bezienswaardigheden tijdens de lange autorit

Terwijl jullie in de auto zitten is het natuurlijk ook altijd fijn om rond te kijken. Zien jullie een takelwagen, een kraan, vrachtwagen, tractor, koeien, werken …? Op deze manier kun je ook kleuren oefenen. Kijk een rode auto, … En alvast wat klein telwerk.

Gekke geluiden

Kinderen vinden het leuk om mee gekke geluiden na te doen. Doe eens een indiaan na. Maak eens een gek geluid…

Raadseltjes

Een van de persoonlijke favorieten van mijn zoontjes zijn raadseltjes. Deze kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

  • Geluiden raden: kun je met het liedje ‘Tingeling’ dat je kan vinden in het Spotify album ‘Ik vind je lief’
    Hierin moet je kindje raden waarvan het belletje is dat ze horen. (deurbel, fietsbel, telefoon, trein)
  • Dieren raden
    Je maakt de raadsels in eerste instantie gemaakt met de basis eigenschappen.
    • Het is groot en heeft een hele lange nek. Rara, wat is het? –> Een giraf
    • Maar je kunt ook zeggen: Het is groot, je vindt hem in afrika en bij ons in de dierentuin. Hij eet graag blaadjes. Heeft lange poten en is geel met bruine vlekken. Rara, wat is het? –> Een giraf
  • Waar ben ik nu thuis?
    Hierbij beschrijf je wat je allemaal aan het doen bent en moeten ze raden waar je bent.
    • Eten maken: in de keuken.
    • Afdrogen: dat kan in de keuken maar ook in de badkamer, …

Filmpjes & spelletjes

Deze hebben we tot nu toe zelf nog niet gebruikt. Maar het is wel een hele handige om achter de hand te hebben. Wordt het ze nu allemaal toch teveel dan kun je nog steeds overschakelen op plan b. Je zet een filmpje aan of je laat ze op een kindertablet een spelletje spelen. Als je peuter al iets ouder is kan dit ook op je gsm.

Is je peuter nog iets te jong en erg onderzoekend zoals onze jongste? Dan zouden je instellingen anders ook helemaal veranderd zijn. Roaming, zaklamp, gebeld, … Een van de redenen dat hij niet met mijn gsm mag spelen als ik niet kan zien wat die doet.

Geniet van je vakantie

Dan kan ik nu niets anders meer zeggen dan geniet van je vakantie en zorg ook weer dat je auto goed voorzien is voor de terugweg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *