Bouw- en boorset van de Action – Review

bouw en boorset

De Bouw- en boorset van de Action heeft mijn zoontje van zijn meter gekregen. Ik denk dat mijn zus toen ze in de Action liep gedacht moet hebben: “Dit speelgoedgereedschap is echt ideaal. En voor dit geld ga ik het niet laten liggen.”

Mijn echtgenoot en ik zijn hier ondertussen zo\’n 1,5 jaar aan ons huis aan het klussen. En mijn zoontje was dan ook gelijk in de wolken toen die van zijn meter dit bouw- en boorsetje kreeg.

Als je dit aan een kind cadeau wilt geven is het ook erg slim om alvast 2 \”AA\”batterijen erbij cadeau te doen. Er is als kind namelijk niets erger dan een nieuw cadeau te krijgen. Het uit te pakken en onmiddellijk te willen uitproberen, om tot de conclusie te komen dat je nog even moet wachten tot mama en papa nieuwe batterijen gekocht hebben. 😉

Maar genoeg hierover, laten we deze doos even gaan verkennen.

Inhoud

Inhoud van de doos met bouw en boor setje

Volgens de verpakking van dit bouw- en boor speelgoed zitten er 248 stuks in de doos. Maar waaruit bestaan deze.

Ik heb even een foto gemaakt van de inhoud. Zoals je kan zien bestaat de inhoud hoofdzakelijk uit 4 kleuren (blauw, rood, geel en groen).
Per kleuren hebben we:

  • 4 driehoekige plaatjes
  • 4 vierkante plaatjes
  • 4 ronde plaatje
  • 4 staafvormige plaatje
  • 15 korte drukknoppen (hebben geen schroefdraad)
  • 20 lange schroeven

Daarnaast zitten er tot slot ook nog:

  • 32 gele moertjes
  • 6 gele hoekijzers
  • 1 bits schroevendraaier
  • 1 boormachine
  • 1 moersleutel
  • 2 bitjes [een sleufkop (-) en een kruiskop(+)]
  • 1 koffer

Deze koffer heeft in dit geval 2 doelen. We gebruiken deze speelgoedkoffer om onze schroeven in te draaien voor 2D constructies, om onze 3D constructies op vast te maken aan de hand van de hoekijzers. En natuurlijk om alles in op te bergen eenmaal we klaar zijn met spelen.

Wat kan je met dit bouw- en boorset?

In de handleiding die in deze constructie koffer zit tonen ze eerst de complexere 3D bouwwerken. En eindigen ze met de 2D bouwwerken, de constructies waarbij de schroeven rechtstreeks in de koffer gedraaid worden.

Er zijn twaalf 3D projecten om na te bouwen. Dit zijn: een leeuw, een boom, een kindje, een ridder, een helikopter, een papegaai op een tak, een paard, een boot, een vlinder, een dino, een olifant en een bloem.

Daarnaast zijn er ook nog tweeëndertig 2D projecten die je kan nabouwen. Dit zijn voertuigen, dieren, robots, kasteel, molens, bloemen, kinderen, werktuigen en dino\’s.

Educatieve waarde

Het is altijd leuk meegenomen als je kinderen ook nog iets leren terwijl ze aan het spelen zijn. Al helemaal als het niet voelt als leren. Volgens mij oefent je kind onder meer deze vaardigheden met dit speelgoed:

Fijne motoriek

Ten eerste stimuleert het de fijne motoriek. Denk hierbij aan het rechthouden van de schroef en ze tegelijkertijd ook vastdraaien. Of het bitje goed op de schroef plaatsen en houden tijdens het vast of losdraaien. Ook moeten ze zowel naar links, om de schroeven los te draaien, als naar rechts, om de schroeven vast te draaien, kunnen draaien.

Woordenschat uitbreiden

Daarnaast zal je kind ook zijn woordenschat vergroten en leren toepassen in de praktijk. Met dit spel kun je oefenen met:

  • De kleuren: rood, geel, blauw, groen en grijs (van de bitjes)
  • Benamingen voor materiaal: schroeven, boormachine, bitje, sleufkop, kruiskop, hoekijzer, moertjes.
  • De vormen: rond, cirkel, vierkant, driehoek, balk.
  • Ruimtelijke begrippen: voor, achter, links, rechts, naast, in, uit, tussen, op onder, boven, ver, dicht, ervoor, de voorste, vooraan, de eerste rij, erop, op elkaar, erboven, de bovenste rij, de laatste kolom, erachter, de achterste, eronder, onder elkaar, de onderste, ver weg, dicht bij, voorzijde, achterzijde, bovenzijde, onderzijde, de voorlaatste, tweede laatste, linkerkant, links boven, …
  • Cijfers: 3 vakjes verder, 2 rode schroeven, …

Praktijk ervaring & problemen oplossen

Je kind kent nu de boormachine niet langer alleen uit de boekjes. Of omdat ze er papa en mama mee zien werken. Maar doet zijn eerste hands-on ervaring op met de boormachine. Zo leert hij onder meer:

  • Bitjes in de schroevendraaier of boormachine plaatsen.
  • Schroeven los en vastdraaien.
  • Een boormachine bedienen.
  • Vooruit denken: Als mijn schroef 2 plaatjes moet vasthouden moet ik ze er eerst beiden opzetten voor ik de schroef vastdraai.
  • Een moersleutel gebruiken

Dit is gelijk ook een manier van leren problemen oplossen. Andere problemen die je kind zou kunnen tegenkomen zijn: dat hij de schroeven die hij heeft vast gedraaid niet meer los krijgt. Het zou kunnen zijn dat hij daar gefrustreerd van geraakt en met spullen gaat gooien. Maar hij kan ze ook met de moersleutel losmaken of iemand om hulp vragen.

Creativiteit en fantasie

Door de figuren uit de handleiding na te bouwen, versterkt je kind zijn ruimtelijke inzicht. Verzint hij echter zelf nieuwe figuren dan is hij vooral zijn eigen creativiteit en fantasie aan het vormgeven. Je ziet dat er veel te leren valt met deze schroef- en boorset. En weet dat creativiteit niet alleen zit in het maken. Maar ook bijvoorbeeld in de oplossingen die je verzint op de problemen die je tegenkomt.

Speelvarianten met deze bouw- en boorset?

Op de verpakking van dit bouw en boorsetje staat dat dit speelgoed geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit heeft meerdere redenen.

Zo is de eerste en voornaamste reden: deze gereedschapskist bevat vooral kleine onderdelen, die kleine kinderen in hun mond zullen steken. Daarnaast hebben kinderen ook al best veel ruimtelijk inzicht nodig om deze constructies na te gaan bouwen. Ik zou dan ook niet aanraden om met dit speelgoed voor 3 jaar te beginnen.

Simpelste variant – 3 jaar

Voor een 3-jarige zal deze bouw- en boorset nog wat moeilijk zijn. Dit wil niet zeggen dat je kind hier dan niet mee kan spelen. Zo vindt hij het al geweldig vinden om te kunnen boren. Om schroeven vast te draaien of los te halen. Het nabouwen van de voorbeelden komt later wel.

Voor deze startende klussers kun je het volgende doen. Je maakt alvast een figuurtje voor je kind. Dit kan een figuurtje zijn uit de handleiding of iets wat je zelf verzint. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

Afmaken – Samen maken

De eerste variant is die waarbij je de schroeven van de 2D figuur alvast net vastzet in het bord. Je peuter mag dan daarna alle schroeven gaan vastdraaien in het bord. Dit kan hij doen met de hand, de schroevendraaier of natuurlijk het allerleukste met de boormachine.

Hierbij ligt de uitdaging voor je peuter in het feit dat hij het bitje goed in de schroef plaatst en houd. En dat hij op dat moment ook nog het juiste knopje van de boormachine indrukt om hem vast te draaien. Met wat pech draait hij hem juist los in plaats van vast. Maar krijgt hij ze er goed ingedraaid dan heeft hij wel een mooi knutselwerkje gemaakt.

Of je begint aan een 3D projectje en je laat je peuter het juiste materiaal aangeven: het vierkant, een schroef, een moer, …. Daarna leg je ze in de juiste volgorde en laat je je peuter eerst met de hand en op het einde met de moersleutel de schroeven vastzetten. Echt teamwerk en jullie zijn ondertussen ook op een leuke manier samen bezig.

Losmaken

De tweede mogelijkheid is dat je de 2D of 3D constructie al volledig maakt en je kind dit dan mag uit elkaar halen. Dit doet mijn zoontje van drie nog het liefst. Sloopwerkzaamheden 😉

Spelvariant met 2D figuren

2D figuur genaakt met bouw en boorset

Dit is al iets moeilijker. Hierbij moet je kindje de 2D figuurtje uit het foldertje gaan nabouwen. Ze zullen hiervoor moeten kunnen tellen hoeveel lege gaatjes ze over moeten laten. Of er ook plaatjes mee vastgeschroefd moeten worden.

Ook moet er gekeken worden welk plaatje er eerst over een schroef geschoven moet worden. Hierbij is het me ook opgevallen dat de drukknoppen (schroeven zonder schroefdraad) na altijd even gemakkelijk er in te stoppen zijn en ook best moeilijk zijn om er uit te halen. Je zult hierbij in het begin waarschijnlijk wat moeten helpen.

Ook eigen tekeningen kunnen natuurlijk met de schroeven en knoppen gemaakt worden.

Spelvariant met 3D figuren

Dit is voor wat oudere kinderen. Hier moeten ze de 3D figuren uit de handleiding nabouwen. Echter enkel van de leeuw staat er een duidelijke stap-voor-stap handleiding in het boekje. De rest zal je zoon of dochter moeten doen aan de hand van een vrij kleine afbeelding die voor de koffer van schuin boven genomen is. Hier heeft je kind dus ook al wat technisch inzicht nodig en wat verbeeldingsvermogen.

Zo moet je kind weten dat als er opeens wieken in een andere richting op de romp van de helikopter liggen, hij een hoekijzertje nodig zal hebben. Dit is namelijk niet duidelijk te zien op de afbeelding.

Conclusie bouw- en boorset

Ik denk dat je kind dit bouw- en boorset nog heel wat jaren zal kunnen gebruiken. Het bied op heel wat vlakken uitdaging. En zeg zelf wat is er leuker dan een boormachine die echt werkt?

Ik heb zelf hier in mijn doos alle kleine onderdelen in een hersluitbaar diepvries zakje gestoken. Dat zorgt er voor dat we de kleine onderdelen toch net iets makkelijker bij elkaar kunnen houden. Je moet anders tijdens het bouwen al de schroeven en boutjes uit de doos halen om de doos als basis te kunnen gebruiken.

Ben je overtuigt en wil je ook zo’n bouw- en boorsetje voor je kinderen. Haast je dan naar je plaatselijke Action. Wanneer ik dit spel ergens anders vindt, zal ik de link hieronder ook nog even toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *