Wat kosten kinderen?

wat kosten kinderen

We hebben het ons allemaal al wel eens afgevraagd. Wat kosten kinderen nu eigenlijk. Er gaan best wat wilde verhalen de ronde hierover. Een kind opvoeden tot het volwassen is, kost een ton of zelf 1 miljoen. Maar kloppen deze geruchten wel? Om dat te achterhalen ben ik even op onderzoek geweest.

Welke kosten maak je voor je kinderen?

Wanneer je aan kinderen begint dan ben je gelijk een vrij grote hap uit je budget kwijt. Maar waar ben je dan zoveel geld aan kwijt?

Het begint allemaal met de babyspullen. Een leuke kinderkamer, schattige kleertjes, een wandelwagen, een wippertje, wat speelgoed, … Wat hebben die kinderen gelijk al veel nodig. Oh ja, als je gaat werken kunnen er opvangkosten bijkomen.

Naarmate ze groter worden verschuiven de kosten. Het babybedje maakt plaats voor een peuterbed of eenpersoonsbed. Je schrijft ze in voor een sportactiviteit, ze gaan naar school en ook dat kost geld. Buitenschoolse opvang, zwemles want ja met al het water in Nederland, kampen om vrije tijd in schoolvakanties op te vangen, …

Zeg zelf, een vakantie op zijn tijd of een uitje vinden we ook wel fijn. Een abonnement op de dierentuin, een pretpark of misschien een tijdschrift het kan allemaal.

En naast alle kosten die je nu maakt voor je kinderen wil je natuurlijk ook een spaarpotje aanleggen voor later zodat je hun verdere studies (mee) kan financieren of (een deel van) de autorijlessen en de examens kan betalen. We willen namelijk allemaal een zo goed mogelijke start voor onze kinderen om zelf aan hun volwassen leven te beginnen.

Hierop kan je besparen

besparen op de kinderkosten

Gelukkig zijn er ook manieren om de kosten te drukken. Zo zou je er voor kunnen kiezen om spullen tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Ook heel wat kleding kan gerust hergebruikt worden. Wat de opvangkosten betreft misschien wil oma ook wel een dagje in de week op de kids letten.

Of misschien heb je een zus of vriendin in de buurt wonen en kunnen jullie op je eigen vrije dag voor al de kinderen zorgen. Een extra voordeel hiervan is ook dat ze dan gelijk hun nichtjes of neefjes beter leren kennen.

Uitjes nemen ook al snel een grote hap uit het budget. Maar ze hoeven in principe niet zoveel geld te kosten. De kinderboerderij en de speeltuin om de hoek vinden kinderen vaak ook al erg leuk en kosten je niets. Bij regenweer kan je met je kinderen ook richting een grote winkel met een speeltuin. Denk maar aan een IKEA of Intratuin.

Wat kosten kinderen?

Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Daar de kosten erg uit elkaar lopen. Maar er zit wel een zekere logica in. Volgens de cijfers van het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) is de kostprijs van kinderen afhankelijk van het besteedbaar inkomen dan de ouder(s).

Daarnaast is het natuurlijk ook erg afhankelijk of dit het eerste, tweede, … kind van het gezin is. Ik maak hieronder de berekening voor een modaal gezin en een modaal eenpersoonshuishouden.

Wat is modaal?

Kort gezegd is modaal eigenlijk een ander woord voor: komt het meest voor. Je mag het niet verwarren met het gemiddelde of de mediaan. Daarom zet ik ze alle drie hieronder nog even op een rij.

Modaal loon: is het loon dat het meest voorkomt

Gemiddeld loon: Voor dit loon tel je al de gekregen lonen bij elkaar op en deel je ze door het aantal. De uitkomst hiervan is het gemiddelde loon. Het nadeel hiervan is wel dat de hoge lonen het gemiddelde loon flink omhoog halen en dit geeft een vertekend beeld.

Mediaan loon: Hiervoor rangschikken we alle lonen van klein naar groot. Het loon dat in het midden staat is het mediaan loon. Als de bedragen ver uit elkaar liggen geeft ook dit een vertekend beeld.

De berekening: wat kosten kinderen?

Berekening van wat kinderen kosten

Doordat er heel wat verschillende gezinsituaties zijn en ik die toch ook kort wil toelichten, ga de berekeningen 2 keer doen. Eerst voor een modaal gezin. Hieronder versta ik een man en een vrouw met 2 kinderen onder de 16 jaar. In nederland werkt in zo\’n gezin de man voltijds en de vrouw zo’n 62%. Daar houd ik hier ook rekening mee. Hun netto-inkomen ligt op 4067 euro per maand.

Daarna doen we alle berekeningen nog eens over voor een eenoudergezin. Het modaal bruto-inkomen voor deze groep is voor 2021 vastgelegd op 36.500 euro. Wat neer komt op zo\’n 2321 euro netto per maand.

Voor tweeoudergezinnen

Om jullie niet langer in spanning te houden presenteer ik jullie eerst mijn cijfers en ga ze dan daarna met jullie bespreken.

Aantal
kinderen
Netto
besteedbaar inkomen
per maand
Nibud
%
Maandelijkse
kost
Jaarlijkse
kost
Kosten tot
ze 18 jaar zijn
14.067 €15%610,05 € 7.320,60 € 131.770,80 €
24.067 € 25% 1.016,75€ 12.201,00 € 219.618,00€
34.067 € 29% 1.179.34€ 14.153,16€ 245.756,88€
44.067 € 35% 1.423,45€ 17.081,40€ 307.465,20€
Kosten kinderen bij tweeverdieners

Zoals jullie in de tabel zien, doe ik mijn berekeningen aan de hand van percentages die het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) heeft vrijgegeven.

Conclusie

Eén kind kost al snel zo’n 15% van je netto te besteden inkomen. Geen wonder dat we dit direct in onze portemonnee voelen. Daarnaast zien we ook dat hoe meer kinderen er bij komen, hoe kleiner het bedrag dat we gaan betalen per kind wordt.

  • Voor 1 kind betalen jullie zo’n 131.770,80 euro tot het moment dat die volwassen wordt.
  • Heb je 2 kinderen, dan kost 1 kind jullie zo’n 109.809,00 euro tot hij of zij volwassen is.
  • Bij 3 kinderen is dit nog maar 81.918,96 euro tot hij of zij volwassen is.
  • Tot slot bij 4 kinderen kost 1 kind zo’n 76.866,3 euro tijdens zijn kinderjaren.

We zien dat hoe meer kinderen je hebt, hoe goedkoper je kinderen zijn. Je kunt namelijk een heel aantal zaken hergebruiken. Maar bij meerdere kinderen komen ook extra kosten. Zo passen 3 kinderen nog wel in een standaard auto, maar zul je bij 4 kinderen toch moeten kijken voor iets groter. Misschien wordt je huis wel te klein, …

Als conclusie zou ik willen stellen dat kinderen voor tweeverdieners dus tussen de 77.000 euro en 132.000 euro kosten om groot te brengen. En vergeet niet: dit zijn geen exacte bedragen, maar modale gegevens. Ze geven een inschatting van de kosten die je te wachten staan.

Voor eenoudergezinnen

Ook hier zal ik jullie niet langer in spanning houden en gelijk de cijfers presenteren:

Aantal
kinderen
Netto
besteedbaar inkomen
per maand
Nibud
%
Maandelijkse
kost
Jaarlijkse
kost
Kosten tot ze
18 jaar zijn
12.321 €23% 533,83€ 6.405,96€ 115.307,28€
22.321 € 31% 719,51€ 8.634,12€ 155.414,16€
32.321 € 37% 858,77€ 10.305,24€ 185.494,32€
42.321 € 42% 974,82€ 11.697,84€ 210.561,12€
Kosten kinderen bij eenoudergezinnen

Zoals jullie in de tabel zien, doe ik ook hier mijn berekeningen aan de hand van percentages die het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) heeft vrijgegeven.

Conclusie

Eén kind kost al snel zo\’n 23% van je netto te besteden inkomen. Geen wonder dat we dit direct in onze portemonnee voelen. De kostprijs per kind scheelt niet zo heel erg veel met die van tweeverdieners, maar daardoor ben jij wel een veel groter deel van je salaris kwijt aan je kind(eren).

  • Voor 1 kind betaal je zo\’n 115.307,28 euro tot het moment dat die volwassen wordt.
  • Heb je 2 kinderen, dan kost 1 kind je zo\’n 77.707,08 euro tot hij of zij volwassen is.
  • Bij 3 kinderen is dit nog maar 61.831,44 euro tot hij of zij volwassen is.
  • Tot slot bij 4 kinderen kost 1 kind zo\’n 52.640,28 euro tijdens zijn kinderjaren.

Ook hier geldt, hoe meer kinderen je hebt, hoe goedkoper je kinderen zijn. Je kunt namelijk een heel aantal zaken hergebruiken. Maar bij meerdere kinderen komen ook extra kosten. Zo passen 3 kinderen nog wel in een standaard auto, maar zul je bij 4 kinderen toch moeten kijken voor iets groter. Misschien wordt je huis wel te klein, …

Als conclusie zou ik willen stellen dat kinderen dus tussen de 53.000 euro en 116.000 euro kosten om ze groot te brengen als je er alleen voor staat. En vergeet niet: dit zijn geen exacte bedragen, maar modale gegevens. Ze geven een inschatting van de kosten die je te wachten staan.

Besluit

lege broekzakken - Al heb je waarschijnlijk juist van alles mee als je kinderen hebt ;)

Mijn conclusie na al deze cijfers over kosten die 1 en 2 verdieners maken is dat we inderdaad kunnen stellen dat het grootbrengen van een kind ongeveer een ton kost. Dat miljoen daarentegen zal voor de meeste kinderen niet opgaan. 😉

Tot slot hoop ik jullie hiermee een beter inzicht gegeven te hebben in wat kinderen zoal kosten. Dit dan vanuit het perspectief van de ouders. De cijfers zullen voor jou ook licht afwijken daar ze afhankelijk zijn van jullie netto besteedbaar inkomen. Vanuit de maatschappij zullen er nog heel wat kosten bij komen. Maar daar hebben we het nu niet over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *