wortel of in het meervoud wortels

Wortel

Omdat ik ook steeds vaker merk dat heel wat van mijn kindvriendelijke recepten gemaakt worden met wortel. Is het tijd om eens iets in te zoomen op deze groente. Laat ons hieronder dan ook even iets beter naar deze groente gaan kijken.

Een wortel of peen zoals die ook wel eens genoemd wordt, heeft een langwerpige vorm en hoort tot de wortel- en knolgewassen. Dit is een subcategorie binnen de groenten.

Soorten

Er zijn meerdere soorten wortels. Zo zijn er:

 • Bospeentjes: lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan.
 • Waspeen: bospeentjes die gewassen zijn en geen loof meer hebben.
 • Winterpeen of winterwortel: zijn de grote wortels.

Bereidingsmethodes

De wortel is een gezonde groente met een zachte, zoete smaak. Deze is dan ook erg geliefd bij kinderen. Daarnaast is de groente ook nog eens veelzijdig. Je kunt deze groente namelijk op allerlei manieren bereiden:

 • Puree: bijvoorbeeld in soepen.
 • Gegrild: Op de BBQ, in de grillpan of in de oven.
 • In groentesausen: Daar meestal vrij fijn gesneden.
 • Inleggen: met azijn en kruiden
 • Bakken
 • Geraspt

Smaakmakers

Ik gaf al aan dat wortels vrij zacht en zoet van smaak zijn. Maar welke kruiden en specerijen gaan er nu goed bij wortels? Laten we daar eens naar kijken:

KruidenSpecerijen
tijmknoflook
oreganopaprika
peterseliepeper (Espelette, zwarte,…)
dragonkurkuma
rozemarijnnootmuskaat
korianderkomijn
muntgember
Provençaalse kruidenchili
bonenkruidkerrie
salieMexicaanse kruiden
dille

Daarnaast zijn honing en citroen zeker ook een heel goeie smaakmakers. Meestal worden deze samen gebruikt zodat de citroen het zoete van de honing wat neutraliseert.

Bewaren

Kleur

Wanneer je wortels koopt zouden deze mooi oranje, geel, … van kleur moeten zijn. Zitten er zware vlekken op? Dit is een schimmel genaamd gietvorm. Wanneer je wortel op een plek een vlek vertoond dan kun je er 2 á 3 cm naast de vlek afsnijden en is de rest van de wortel nog gewoon te eten.

Zit de wortel onder de zwarte vlekken? Dan gooi je deze best weg. Anders ga je de schimmel ook eten.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je wortel wat groen is aan de bovenkant. Dit is niet erg. Dit groene stuk heeft tijdens de groei van de wortel namelijk boven de grond gezeten. Dat is dan ook de reden dat dit deel van de wortel groen is.

Textuur

Zijn de wortels slijmerig of stroperig? Ook dan kun je de wortels het beste weggooien. Ze zijn namelijk aan het vergaan en niet lekker meer.

De mening van wat je met wortels moet doen als ze slap zijn gevarieerd. De ene zegt gooi ze weg, de andere pimp ze nog even op. Laat ik eerst vertellen dat slappe wortels oud en uitgedroogd zijn. Hun voedingswaarde is bijna niets. Je kunt ze dus best wegdoen. Want we eten eigenlijk groenten voor de vitaminen en mineralen en die zijn er niet meer.

Wil je de wortels toch nog opeten? Dan kun je ze krokanter maken door ze eerst een half uurtje in een bak met koud water te leggen. Zo zuigen de wortels weer vocht op en worden ze knapperiger. Eet ze daarna wel gelijk op. Anders zullen ze gaan schimmelen.

Maar hoe lang kun je wortels nu bewaren?

Hoe lang je wortels kunt bewaren is afhankelijk van de omgeving en de wortel. Zo kun je ze bewaren in:

 • De koelkast:
  • Bospeen / wortel met loof (groen) : 2 á 4 dagen
  • wortels zonder loof: 2 weken
 • De diepvries: blancheer de wortels even kort en stop ze dan luchtdicht in de diepvries. Zo blijven ze wel 1 jaar goed.

Heb je de wortels nu al bereid? Ook dan kun je ze bewaren in:

 • De koelkast: 2 dagen
 • De Diepvries: 3 maand

Veelgestelde vragen

Wat is het gezondste rauwe of gekookte wortelen?

Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.

Is een wortel groente of fruit?

Een wortel groeit onder de grond. Het is een knolgewas. Deze behoren tot de groenten.

Waarom zijn wortels goed voor je?

De vitaminen en mineralen in wortels zijn goed voor de huid en de ogen. Zo vertraagt het
 mineraal silicium in wortelen het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen, wat dan weer rimpels tegengaat!

Bètacaroteen geeft de rauwe wortel zijn karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen. Dus het is een feit dat wortels goed zijn voor de ogen. Maar of dat ook de reden is dat we nog nooit een konijn zonder bril hebben gezien betwijfel ik 😉