varkenshaas

Varkenshaas

Varkenshaas is het lekkerste en malste stukje vlees van het varken. Niet gek dat heel wat mensen dit graag eten. Het is een erg veelzijdig stukje vlees. Tijd om hier even wat beter naar te gaan kijken.

Varkenshaas is zoals ik zei een stukje varken vlees. Het woord haas verwijst dan weer naar de vorm van dit stukje vlees. Die zou dan weer wat mensen aan een haas doen denken.

De varkenshaas is de malste spier van het varken. Deze ligt in de rug van het varken net naast het ribstuk waar karbonades en spareribs van gemaakt worden. De grootte van de varkenshaas wil nogal variëren. Dit komt doordat het een schuin toelopend stukje vlees is. Het brede gedeelde dat ook kop genoemd wordt loopt af naar en dun uiteinde.

Bereiding varkenshaas

Een mals stukje vlees eten de meeste mensen wel graag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je varkenshaasjes zo vaak tegenkomt. Bij de slager, in de supermarkt, op restaurant, …

Je vindt online en in kookboeken dan ook een hoop recepten met varkenshaas. Van varkenshaas in de pan, de oven tot op de BBQ. Gemarineerd, gevuld of gewoon gebakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De zachte textuur en smaak maakt het ook een ideaal stukje vlees voor jong en oud. De meeste kinderen vinden dit vlees erg lekker. En daarom neem ik je even mee in de bereiding. Welke kruiden passen er goed bij? Hoe lang moet die garen? Hoe weet je dat ze gaar zijn? En tot slot zal ik mijn recepten met varkenshaasjes hier onder delen wanneer die verschijnen.

 Smaakmakers

Wanneer je recepten met varkenshaasjes zoekt, zul je zien dat deze vaak met kruidenmengsels, champignons of druiven bereid worden. Daarnaast kun je varkenshaas ook opvullen met kruiden en kaas of wat dacht je van ingewikkeld in een heerlijk spek of ham laagje?

Waarmee breng je je varkenshaas nu het beste op smaak?

SmaakmakersKruiden
uibasilicum
knoflookpeterselie
citrusrasp (citroenzeste,…)peper
honingsalie
ketjap manisgember
witte wijnkoriander
cidersereh
bier
Tabel met kruiden en smaakmakers voor varkenshaasjes

Bereidingsmethodes

Laat ons eens iets nauwkeuriger gaan kijken naar de drie meest gebruikte bereidingsmethodes: gebakken in de pan, uit de oven of op de BBQ.

De tijd dat het varkenshaasje nodig heeft om te garen is erg afhankelijk van de dikte en grootte van het stukje vlees. Heb je nu een vleesthermometer in huis? Dan prik je die in het dikste stuk van het vlees.

Wanneer de kerntemperatuur van het varkenshaasje:

  • 53 °C is, is de varkenshaas perfect, het varkenshaasje is nog licht rosé aan de binnenkant.
  • 60 °C is, is je varkenshaasje is net doorbakken.
  • 70 °C is, is de varkenshaas goed doorbakken.

Vleesthermometer kopen bij Bol.

Gebakken

De eerste methode die ik met jullie wil doornemen is die waarin je de varkenshaas bakt in de pan.

Het bakken van varkenshaas duurt zo\’n 15 tot 25 minuten inclusief rust tijd. Laten we even kijken naar de stappen:

  • Bak de varkenshaasjes 10 tot 15 minuten op middelhoog vuur. Draai het regelmatig om zodat het mooi gelijkmatig gaart.
    Op deze manier wordt het vlees mooi bruin van buiten en heerlijk zacht en rosé van binnen.
  • Wikkel het varkenshaasje in aluminiumfolie en laat het zo nog 5 á 10 minuten rusten.
    Zo verdelen de vleessappen zich goed over het stukje vlees en krijg je een heerlijk mals en sappig stukje vlees.
  • Eet smakelijk!

Uit de oven

Wanneer je je vlees al wilt voorbereiden is dit de beste methode. Je kunt het vlees dan namelijk al dichtschroeien. Maar laat ons eens kijken naar de stappen van deze methode:

  • Bak de varkenshaasjes aan in de pan.
    Dit doe je door de varkenshaasjes in een hete pan aan elke kant even dicht te schoeien op hoog vuur. Dit duurt zo\’n 5 minuten.
  • Leg het vlees in een ovenschotel.
    Bak het vlees nu zo\’n 20 minuten op 140 °C in de oven.
  • Dek het vlees nog even af met aluminium folie en laat nog zo\’n 5 minuten rusten.
  • Eet smakelijk!

Op de BBQ

En de laatste bereidingswijze die ik met jullie wil doornemen is die met de barbecue. Die ziet er als volgt uit:

  • Grill de varkenshaas in zo\’n 7 tot 12 minuten boven hete brikketen. Draai de varkenshaas ook hier regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
  • Wikkel de varkenshaas in aluminiumfolie en laat hem 5 á 10 minuten rusten.
  • Eet Smakelijk!

Veelgestelde vragen

Hoeveel varkenshaas per persoon?

Wanneer je varkenshaas gaat klaar maken reken dat op zo’n 80 á 100 gram vlees per persoon.

Wat is de kerntemperatuur van varkenshaas?

Wat is de kerntemperatuur van dit stukje vlees ligt op 60 °C.

Kun je varkenshaas vooraf klaarmaken?

Je kunt de varkenshaasjes vooraf bereiden. Ik raad je aan ze dan in de oven te bakken. Dan bak je de varkenshaasjes eerst aan en dan laat je ze in aluminiumfolie rusten tot je ze gaat afbakken.

Hoe lang kun je varkenshaasjes bewaren?

Je kunt de varkenshaas zowel bereid als onbereid bewaren in:
* De koelkast: zo’n 2 dagen,
* De Diepvries (-18 °C): zo’n 3 maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *