prei

Prei

Laten we eens iets beter gaan kijken naar de prei. Een langwerpige bladgroente die onderdeel is van de lookfamilie. Hieronder vallen ook de ui, bieslook, lente-uitjes en knoflook.

Net als deze groenten wordt de prei dan ook vaak als smaakmaker gebruikt. Maar is als hoofdgroente zeker ook erg lekker.

Er is zomer-, herfst- en winterprei, de winterprei kan op zijn beurt ook nog in de lente geoogst worden. Hierdoor is de prei dus het hele jaar door van Nederlandse bodem verkrijgbaar.

Om te bepalen hoeveel een prei ongeveer zal wegen houden we rekening met de dikte. Zo rekenen we voor een dunne zo\’n 200 g, zijn ze gemiddeld genomen zo\’n 400 g en voor de dikke varianten reken je zo\’n 600 g.

Bereidingsmethodes

De prei is dus een bladgroente met een ui en knoflookachtige smaak en geur. Hij is dan ook wat pittig van smaak. Maar minder sterk dan ui of knoflook.

  • Puree: bijvoorbeeld in soepen.
  • Gestoofd: met bijvoorbeeld kaas, gehakt of andere groenten.
  • Gegrild: Op de bbq, in de grillpan of in de oven.
  • In schijfjes: Wanneer je de courgette in plakjes snijd, kun je deze ook bruiken als lasagnebladen.
  • In groentesausen: Daar meestal vrij fijn gesneden.
  • Inleggen: met azijn en kruiden

Smaakmakers

Ik gaf al aan dat prei zelf een smaakmaker is. Maar laten we nu eens gaan kijken naar andere smaakmakers die hier goed bij passen.

KruidenSpecerijen
lauriernootmuskaat
oreganopeper
bieslookknoflook
bonenkruidkerrie
rozemarijn
tijm

Bewaren

Net als uien, knoflook, aardappels en spruitjes zijn ook preien lang houdbaar.

Zo kun je ze bewaren:

  • In de fruitschaal: 5 dagen
  • In een bak potgrond: 2 maand
  • In de koelkast: 3 á 4 weken
  • In de diepvries: 1 jaar

Wanneer je de prei invriest is het wel belangrijk dat je hem eerst even blancheert. Op die manier blijft de kleur en de smaak van de groente behouden.

Wanneer een prei gaat schimmelen is die niet meer goed en mag die de GFT in. Ook zal de groente zuur gaan ruiken en proeven wanneer die bedorven is. Kijk, ruik en proef als je wilt zien of iets nog goed is.

Veelgestelde vragen

Welk deel van de prei kun je eten?

We eten meestal het witte deel. Echter, de prei is volledig eetbaar, dus ook de groene bladeren en zelf de witte wortels mag je eten.

Kun je prei rauw eten?

In salades wordt er bijvoorbeeld rauwe prei gebruikt. Dit is dus geen enkel probleem. Je zult echter wel zijn dat de groente meestal bereid wordt voor consumptie.

Hoe maak je prei schoon?

Tussen de bladeren van de prei zit er vaak aarde of zand. Dat is niet lekker in je gerecht. Het is dan ook belangrijk dat je die aarde en dat zand weg spoelt.
1. Dit doe je door eerst de wortels aan de onderkant er af te snijden.
2. Daarna snij je hem in de lengte in 2.
3. Spoel hem nu onder stromend water schoon. Wrijf met je vingers goed tussen de bladeren en je zult zien dat al het zand en vuil nu weg is.