Ovenschotel met prei, gehakt en banaan

ovenschotel met prei gehakt en banaan
Een ovenschotel die mijn kids nieuwsgierig maakte

Vandaag op het menu: Ovenschotel met prei, gehakt en banaan. Ik kwam namelijk mijn oude zelfgeschreven kookboekje weer tegen en zag daarin deze ovenschotel staan. Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik gek ben op ovenschotels. Al helemaal sinds ik kleine kinderen heb.

Mijn echtgenoot werkt 40 uur en met 36 uur werk ik niet zo heel veel minder. De avonden zijn dan vaak ook erg drukke momenten. Van werk uit de kinderen gaan ophalen. Ik met de fietskar op maandag en donderdag en mijn echtgenoot pikt ze dinsdag en vrijdag op met de auto. Als het mee zit, zijn we rond 6 uur thuis met de kids.

Dan willen we eigenlijk zo snel mogelijk eten, want tegen 7 uur willen we de kids naar bed kunnen brengen. En dan zijn ovenschotels echt een oplossing. De dagen dat ik van thuis werk zet ik voordat ik de kids ophaal even snel de ovenschotel in de oven en dan kunnen we als we thuiskomen gewoon direct onze voeten onder tafel schuiven en eten. Geen kinderen die aan mijn broek hangen tijdens het koken,…

Dat geeft me rust als ik thuis kom. Ik kan mijn kinderen wat aandacht geven als ik thuiskom. Ik hoef ze niet in de wacht te zetten en hoef me ook niet super te haasten om het eten op tijd op tafel te krijgen.

Dus laat ons nu eens samen gaan kijken naar deze ovenschotel met prei, gehakt en banaan.

Tip: heb je ook een ovenschotel die je makkelijk kunt invriezen? Dan kun je het recept verdubbelen en steek je een portie voor een volgende keer in de diepvries.

Ovenschotel met prei, gehakt en banaan

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 30 min Kooktijd 1 uur Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Een ovenschotel met prei, banaan en gehakt. Het maakt de kids alvast nieuwsgierig en na een hap proeven waren ze verkocht. Jij ook?

Ingrediënten

Bereiding

 1. Ovenschotel voorbereiden
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de uiringen in een pan in olijfolie gedurende 2 minuten.
  • Schep het gehakt erdoor en bak rul.
  • Voeg de prei toe en bak nog 4 minuten.
  • Voeg nu de schijfjes banaan toe.
  • Breng op smaak met 2 theelepels kerrie, peper en zout.
  • Schep het gehakt, prei mengsel in de ovenschaal en verdeel er de aardappelschijfjes over.
  • Meng de crème fraîche met 2 theelepels kerriepoeder, de kaas, peper en zout naar smaak.
  • Schep dit mengsel over de aardappelschijfjes en strijk glad.
 2. Rusten (Optioneel)

  Als je wilt, kun je de ovenschotel nu invriezen. Zo kun je hem op een later tijdstip wanneer het erg druk is snel opwarmen zonder dat je er veel werk aan hebt. Gezonde fast food zeg maar ;)

 3. Ovenschotel bakken
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
  • Plaats de ovenschotel in de oven
  • Laat de ovenschotel nu zo'n 25 a 30 minuten in de oven. Dan is alles gaar en heeft de schotel een mooi goudbruin korstje.
  • Smakelijk eten!

Notitie

Mening van kids

Op het moment dat ik deze schotel aan mijn kinderen presenteerde zaten ze eerst wat met lange tanden naar hun bord te kijken. Wat is dat, mama? Ik zei: "Een ovenschotel met banaan!"

Ik laat hierbij doelbewust de prei achterwegen. Mijn kinderen zijn geen goeie eters en door nadruk te leggen op groenten schieten ze meestal juist in de weerstand modus. Maar met banaan was er toch wat interesse gewekt. Reinout dacht eerst dat de aardappels bovenop banaan waren.

Ik raadde hem aan om er eens een hap van te proeven. Die aardappels met een korstje van crème fraîche, geraspte kaas en curry smaakte hem duidelijk terwijl hij normaal geen echte aardappeleter is. Hij nam er zelf bij van en eenmaal die eerste hap genomen was ging de rest eigenlijk vrij vlot vanzelf binnen.

De jongste had iets meer moeite. Op een of andere manier ontwikkelde hij een degoe aan bepaalde texturen. Hij stak de prei in zijn mond en het kwam er eigenlijk al uit nog voor hij goed geproefd had. Echter de regel bij ons thuis is wel dat ze alles mogen laten staan als ze 1 hap effectief opgegeten hebben.

Ze moeten van alles een hap proeven. Dus ook Florian moest toch een hapje eten. Hij begon onder goeie aanmoediging van zijn broer die zijn bord bijna leeg had aan zijn hap. mmm,... is toch lekker en ook hier ging het eten daarna vlot naar binnen. Ik weet zeker dat deze schotel bij mij echt op de menu komt te staan.

Snel, makkelijk, goed vooraf te maken en dan nog een heel gezin dat het erg lekker vind om te eten. Deze houden we er hier voorlopig in.

Variaties

 1. Vervang de banaan door 1 blik ananasstukjes en roer 2 á 3 eetl. Ananassap door het room-kaas mengsel.
 2. Of gebruik in de plaats van prei eens spitskool.

Keywords: ovenschotel, prei, gehakt, banaan

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe lang kan ik deze ovenschotel bewaren?

Restjes na het eten kun je zo'n 3 dagen houden in de koelkast.

Ook een niet afgebakken ovenschotel kun je zo lang vooraf maken en in de koelkast bewaren.

Steek je hem echter in de diepvries voordat hij gebakken is dan kun je hem 3 maand bewaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *