avocado

Avocado

Groente of fruit?

Avocado’s zijn vruchten van de avocadoboom, dit betekent dat avocado’s eigenlijk fruit is. De avocado is als het ware een grote bes met een pit erin.

Maar je zult zien dat die in de supermarkt onder het tabje van de groenten staat. Dat komt omdat we hem meetellen als groente. Avocado’s zijn vruchtgroenten net zoals de tomaat, paprika’s, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels.

Als je wilt weten of je je hoeveelheid groenten of fruit voor de dag gehaald hebt, mag je de avocado\’s bij de groenten rekenen.

Is de avocado rijp?

Iedereen kent het wel, je begint te koken, snijd de avocado door en oei, hij is nog steenhard en niet te pletten. Of weer anders, je snijdt hem door en hij is helemaal bruin. Dan heb je duidelijk te lang gewacht. Maar hoe weet je nu of je avocado rijp is?

Hiervoor zijn wat trucjes die ik met je wil overlopen:

Kijk naar de kleur

Over het algemeen is een groene avocado nog niet rijp en een bruine wel. Dit geldt voor de meeste avocado rassen die bij ons in de supermarkt verkocht worden. Maar dit geld niet voor alle rassen. Maar er zijn meer trucjes die je informatie geven.

Voel aan de avocado

Wanneer je zachtjes in een rijpe avocado nijpt, voel je dat die zachtjes terugveert. Dit is dus een teken dat de avocado rijp is. Echter, nijp niet te hard want je kneust daar de vruchten weer mee. Dat is ook de reden dat je in de supermarkt boos aangekeken wordt als je een voor een de avocado’s gaat nijpen. 😉

Verwijder de steel

Wanneer je voorzichtige het steeltje van de avocado verwijderd kun je ook zien of die rijp is. Is het plekje avocado onder het steeltje groen? Dan is de avocado nog niet rijp en moet je een paar dagen geduld uitoefenen.

Is het stukje hieronder helder en geel, dan is je avocado eetrijp. Lekker, smeuïg, smaakvol en zacht.

Is het stukje avocado echter bruin, dan heb je te lang gewacht. Deze avocado is overrijp en laat je dus best liggen.

Hoe rijp je avocado’s?

Ok je hebt geen te rijpe avocado’s meegebracht uit de supermarkt, maar je hebt je avocado\’s nodig om te koken en ze zijn nog niet rijp. Dan zijn dit je mogelijkheden:

Naast ander fruit – 1 á 2 dagen

Het beste resultaat krijg je wanneer je de avocado\’s met bananen, appels of kiwi\’s in een papierenzak een dag of twee op kamertemperatuur laat liggen. De andere vruchten stoten namelijk kleine hoeveelheden ethyleen gas uit die de avocado\’s sneller laten rijpen.

Maar waarschijnlijk is het voor deze methode nu al te laat. 😉 Dat heb ik meestal toch als ik dit soort informatie opzoek. Dan heb ik het nu nodig niet binnen 2 dagen. 😉 Maar geen paniek, er zijn nog andere trucjes.

In de oven – 10 tot 60 minuten

In de oven rijp je ze als volgt:

  • Verwarm de oven voor op zo’n 90 á 100 graden.
  • Pak de avocado’s en wikkel de vruchten in met aluminiumpapier
  • Bak ze nu zo’n 10 minuten in de oven
  • Controleer of de avocado’s al zacht zijn.
  • Zoniet steek ze nog 5 minuten in de oven. Zijn ze hierna nog niet zacht, dan blijf je deze stap herhalen tot ze zacht zijn.

In de magnetron – 2 minuten

In de magnetron is de laatste en snelste manier om de avocado bij te laten rijpen. Dit doe je door:

  • De avocado in twee te snijden en de pit te verwijderen.
  • Vervolgens wikkel je de helften in met huishoudfolie en steekt ze twee minuten in de microgolf op de hoogste stand.
  • Koel de avocado’s even onder de kraan dat ze niet te lang doorrijpen.

In al deze gevallen zal het vruchtvlees een stuk zachter zijn. De bovenste methode geniet mijn voorkeur als dat kan want hoe sneller je de avocado rijpt hoe meer smaak en textuur er verloren gaat.

Hopelijk heeft dit artikel je iets verder geholpen. Ik hoop dat ik hier binnenkort wat gerechten met avocado\’s te tonen. Maar das voor nu nog een verrassing 😉