Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart
Voor een echt warm en huiselijk gevoel!

Het recept voor een heerlijke Hollandse appeltaart vindt je terug in deze blog. Ik moet zeggen dat voordat ik mijn Nederlandse echtgenoot leerde kennen, ik nog nooit een echte Hollandse appeltaart gegeten had.

Toen is stage liep in Nederland, werd er vaak met taart getrakteerd. Voor verjaardagen, nieuwe collega’s en bedrijfsjubileums. Ik moet zeggen dat ik heel wat taarten geproefd heb, maar Nederlanders zijn over het algemeen geen echte taarten bakkers. Maar ik moet wel zeggen zoals altijd zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen.

En een van die uitzonderingen is toch wel echt de oud-Hollandse appeltaart. Met een heerlijke brosse bodem en zijkant dan ook echt een ideaal gerecht weer om de lading appels die we hebben op een heerlijke manier te verwerken. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand horen klagen over zo’n stukje appeltaart.

Oké de ene houdt niet zo van rozijnen, maar ja die kun je er ook gewoon uitlaten.

Hollandse appeltaart

Wanneer je aan een appeltaart begint dan heb je vaak te weinig deeg om de appeltaart goed in te pakken of de bodem wordt dan weer te dun naar mijn eigen idee. Daarom heb ik een recept voor Hollandse appeltaart waarbij je echt genoeg deeg hebt. Ik maak dit recept graag 3 keer. Telkens voor een springvorm van 15 cm. We zijn thuis hier met vieren en een taart met een diameter van 26 cm is dan ook gauw teveel. Het is geen enkel probleem om op te eten. Maar tja, we moeten natuurlijk ook nog ergens aan onze lijn blijven denken. 😉

Toen ik deze taart met mijn kids aan het bakken was, vroeg ik mijn oudste zoon van 3 wat hij nu eigenlijk aan het maken was. “Gevangenis taart” was het antwoord. En ik moest gelijk denken dat ik dit antwoord echt nooit verwacht had. Maar me tegelijk heel goed kon voorstellen hoe hij aan deze benaming kwam.

Bij een Hollandse appeltaart worden de appels namelijk ingesloten tussen het deeg. De bodem en randen en dan maken we nog een tralie aan de bovenkant een echte appel gevangenis dus.

Wil je weten welke appels je nu het best kunt gebruiken voor een recept? Lees dan mijn blog: Wat is de beste appel voor…

Maar genoeg voor nu tijd om eens naar het recept te gaan kijken. Het recept is dus voor een springvorm met een diameter van 26 cm of voor 3 kleine taartjes met een diameter van 15 cm.

Hollandse appeltaart

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 20 min Kooktijd 20 min Totale tijd 40 minuten
Porties: 12
Beste seizoen: Herfst

Beschrijving

De Hollandse appeltaart is de meest gegeten taart in Nederland. Misschien doordat hij zorgt voor een knus en huiselijke gevoel, maar natuurlijk ook door de heerlijke smaak. Probeer hem nu!

Ingrediënten

Bereiding

Voorbereiding

 1. Maak het deeg en bekleed de springvorm
  • Kneed de boter met de bastaardsuiker, 1 ei, de bloem en het bakpoeder door elkaar tot een mooi egaal deeg.
   (Tip: Lichtbruine bastaardsuiker zorgt voor een gekarameliseerde toets in je appeltaart)
  • Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Maak je 3 kleine taarten? Verdeel het deeg dan in 9 gelijke stukken.
  • Tip: Leg nu een bakpapier op de bodem van je springvorm. Zet er de zijkant boven en doe die dicht zodat het bakpapier strak over de bodem van de springvorm zit. Zo plats de appeltaart straks niet aan de bodem van de springvorm en krijg je hem er beter uit.
  • Bekleed nu met één deel deeg de bodem van de springvorm, en met een ander deel de zijkanten. Het laatste deel houden we over om straks de bovenkant van de taart mee te bekleden.
 2. Maak de appelvulling
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes.
  • Meng deze stukjes appel met de kristalsuiker, kaneel en rozijnen en schep goed door elkaar.
   Tip: Eet je niet graag rozijnen? Laat deze dan weg. En de kaneel kun je ook vervangen door speculaaskruiden.
  •  
 3. Maak de hollandse appeltaart
  • Strooi wat paneermeel over de bodem (een heel dun laagje. Je mag hier en daar de bodem nog zien.)
  • Verdeel het appelmengsel over de springvorm(en). 
   Tip: Duw de appelstukjes even aan. Dan zakken ze minder tijdens het bakken en blijft de bovenkant mooier.
  • Rol de laatste portie deeg uit en snij in repen. Vlecht de repen door elkaar voor een mooie taart.
  • Kluts het laatste ei en bestrijk hiermee de bovenkant.
  • Plaats de appeltaart nu in de oven om af te bakken. Dit wil zeggen tot ze goudbruin is.
   (1 grote taart duurt ongeveer 1 uur. De 3 kleine zijn afgebakken in zo'n 20 minuten.)
Keywords: Hollandse appeltaart

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Wat zijn de beste appels voor appeltaart?

Wil je een appeltaart gaan maken dan kies je best voor appels die niet teveel vocht bevatten. Zo behouden ze namelijk ook hun stevigheid na het bakken.

De beste appelrassen hiervoor zijn: Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smidth en Cox Orange.

Hoe voorkom ik dat mijn appeltaart te nat wordt?

Ik zorg er op twee manieren voor dat mijn appeltaart niet te nat wordt.

Ik kies eerst een appelsoort die niet teveel vocht bevat. Denk aan Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smidth en Cox Orange.

Daarnaast strooi ik wat paneermeel over de bodem die het vocht van de appels opneemt. Die functioneert als het ware als een spons en zo blijft de bodem droog. Je kunt natuurlijk ook in de plaats van wat paneermeel ook kiezen voor amandelspijs, frangipane of een laagje cake.

 

Hoe hou ik mijn appeltaart knapperig

Deze appeltaart bewaart het beste wanneer je hem eerst inpakt huishoud- of aluminiumfolie of een taartdoos/stolp natuurlijk. Op die manier kan de lucht niet zo goed aan de appeltaart aan en ook niet de lucht en de vochtigheid uit de koelkast. Je bewaart hem wel het beste in de koelkast. Zo kun je hem nog 3 dagen bewaren.

Hoe kan ik mijn appeltaart bewaren?

Deze verse appeltaart kun je ingepakt in aluminium- of huishoudfolie of een diepvrieszakje bewaren in:

 • De koelkast: zo'n 3 dagen.
 • In de diepvries: zo'n 3 tot 6 maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *