Hete bliksem met spek en geitenkaas

hete bliksem met spek en geitenkaas
Variatie op het traditionele hete bliksem recept

Vandaag een hete bliksem met spek en geitenkaas.

Hete bliksem

In België had ik nog nooit gehoord van hete bliksem. Maar ik begreep dat het een typisch Nederlands en Duits gerecht is. Het is een stamppot die bestaat uit twee delen aardappels, twee delen appels en een deel uien.

Dit gerecht eet je meestal met bloedworst. In Gelderland eet je hem van oudsher met klapstuk/runderborst en vaak ook spekjes. In Noord-Brabant dan weer met Brabantse metworst en rookworst.

Ikzelf koos voor een net iets andere touch. Ik maakte de hete bliksem met spek en geitenkaas. De naam hete bliksem heeft het gerecht te danken aan de appels. De meeste stamppotten koelen snel af, maar de appels bevatten veel vocht en die houden de warmte goed vast.

Misschien ken je dit gerecht onder de naam \’hemel en aarde\’. Hierbij verwijzen de appels uit de bomen naar de hemel en de aardappels naar de grond waarin ze groeien. De hemel en aarde schotel werken ze meestal af met een laagje aangebraden spekjes en wat gesnipperde ui.

Variaties

En wanneer er een gerecht ontstaat ontstaan er al gauw ook heel wat variaties. In het noorden van Nederland maken ze de hete bliksem met alleen zoete appels en noemen ze dit gerecht: \”stamppot zoetappeltjes\”.

Of wat dacht je van \”pronkjewail\” hierbij maken ze gebruik van gedroogde en gewelde appeltjes. Hierbij voegen we vaak wat keukenstroop toe voor de smaak.

Nog een andere variant is \”donder en hete bliksem\”, waarbij voeg je ham en Franse mosterd toe.

En nu natuurlijk mijn variatie: Hete bliksem met spek en geitenkaas. Een heerlijke variant op het zomerse geitenkaas salade. Ik gebruikte zoetzure appels voor dit gerecht. Maar je kunt ook half-om-half zoete en zure appels nemen. Welke appels je nu het best kunt gebruiken en wat verschillende rassen lees je in deze blog: Wat is de beste appel voor…?

Tijd om eens naar het recept te gaan kijken.

Hete bliksem met spek en geitenkaas

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 25 min Totale tijd 25 minuten
Porties: 2

Beschrijving

Een heerlijke hete bliksem die wordt afgewerkt met spekjes en geitenkaas.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de aardappels met de ui
    • schil de aardappels 
    • snij de aardappels in blokjes
    • Doe de aardappels in een ruime kom met  water en breng aan de kook.
      Tip: Neem de kom groot genoeg, want al de andere ingrediënten komen er ook nog bij. Het is bijna een eenpansgerecht ;)
    • Maak de ui schoon
    • Snij de ui in stukken 
      (bv. Eerst in ringen van 0.5 cm en dan in stukjes van 1 cm)
    • Voeg deze stukjes toe aan de aardappels en laat mee koken.
  2. Voeg na 10 min de appel toe
    • Schil de appel en verwijder het klokhuis
    • Snij de appel in stukjes
    • En voeg ze toe aan de ui en aardappel
    • Laat het geheel nu nog 10 minuten koken
  3. Bak de spekjes krokant
    • Terwijl de aardappels, ui en appels koken bak je even de spekjes krokant.
      Tip: Je hoeft geen boter in de pan te doen. Spekjes zijn vet genoeg van zichzelf
  4. Maak de Hete bliksem met spekjes en geitenkaas
    • Giet de aardappels met de ui en appels af.
    • Voeg nu het rolletjes geitenkaas in kleine stukjes gesneden toe.
      Tip: De geitenkaas smelt als het ware in de hete bliksem stamppot.
    • Neem de stamper en stamp de aardappels fijn.
    • Voeg nu de spekjes met het spekvet toe.
      Tip: Hou eventueel wat spekjes aan kant voor de garnering.
    • Ik strooi er op het einde nog wat fijngesneden peterselie over voor de kleur. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *