Banketbakkers kruimel cake

Banketbakkers kruimel cake
Een smeuïge cake met banketbakkersroom en een krokante topping die je onmogelijk kan weerstaan.

Banketbakkers kruimel cake is het recept dat ik deze week met jullie wil delen.

Deze week waren het namelijk weer hackdays bij mij op kantoor. Dit zijn dan twee dagen waarop je zelf mag kiezen waar je aan wilt werken of wat je wilt leren. Zolang het ergens, maar goed is voor het bedrijf. De ene gaat zich verdiepen in een code taal, iemand anders probeert een nieuwe techniek uit om zo een spel te maken op een betaalterminal, …

Deze keer ben ik gaan kijken of ik een spel kon maken om de retro(spectief) eens op een andere manier vorm te geven. De retro is een evaluatiesessie waarin je samen gaat terugkijken naar je project en daar uit probeert te leren. De vragen: wat ging er goed, wat kan beter, welke risico\’s of uitdagingen zien we op ons pad komende periode, wat houdt ons tegen, wat hebben we nodig, … komen dan ook vaak aan bod.

En om nu ook eens te kunnen evalueren zonder de gebruikelijke vragen ronde heb ik dus een spel gemaakt. Maar goed daar gaat het nu niet over. Tijdens zo\’n hackdays periode wordt het ook altijd extra gezellig gemaakt op kantoor. Gedurende deze twee dagen staat er allerlei lekkers in de koffiecorner:\”tomaatjes, komkommer, snoepgoed, koekjes, … en op het einde van de tweede dag kan wie wilt blijven eten op kantoor om alles nog even gezellig met elkaar na te bespreken.

Banketbakkers kruimel cake

Dat ik graag bak is ook bij mij op het werk geen geheim. In het verleden heb ik al eens deze banketbakkers kruimel cake voor een hele bedrijfskantine mogen maken en ook in mijn team hebben ze wel al wat gebak te proeven gehad. Denk maar aan een lekker stukje Hollandse appeltaart.

Bij kleine groepen kun je nog kiezen voor gewone taarten, maar wanneer de groepen te groot worden vind ik plaattaarten een echte oplossing. Deze keer rekende ik op een groep van 45 mensen. Dat zou betekend hebben dat ik toch zeker vier grote appeltaarten gemaakt zou moeten hebben. Nu heb ik het op twee grote plaattaarten gehouden.

En dan is het probleem vaak weer dat je wel even bezig bent om deze thuis af te bakken. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik nam hem mee naar kantoor en heb hem daar in de stoomoven afgebakken. Een echte aanrader. De cake blijft extra smeuïg en de kruimellaag is mooi krokant. Het is wel zo dat het geen echte kruimels meer zijn als je hem met stoom afbakt.

Bij mij op kantoor zijn ze alvast verkocht en is het een echt verzoeknummer geworden. Daarom ook dit recept. De bakvorm met deksels heb ik van de Lidl en vind ik handig om de taart ook mee te kunnen nemen.

Banketbakkers kruimel cake

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 40 min Kooktijd 35 min Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties: 24

Beschrijving

Deze banketbakkers kruimel cake is een plaattaart die bestaat uit een cake met hierop banketbakkersroom en koekkruimels. Hij is echt moeilijk te weerstaan neem dat van mij aan.

Ikzelf gebruikte een plaat van: 43 x 30 

Ingrediënten

De banketbakkersroom

De cake

De kruimel topping

Bereiding

Banketbakkersroom maken

  1. Roer alle droge ingrediënten door elkaar en meng met de eidooiers
    • Meng de suiker, vanillesuiker en de bloem
    • Voeg nu een voor een de eidooiers toe en roer alles mooi door
  2. Breng de melk aan de kook

    Breng de melk op een zacht vuurtje aan de kook.

    Zie dat de melk niet overkookt. Wanneer de melk begint op te borrelen haal je hem van het vuur.

  3. Voeg de melk toe

    Voeg nu in de melk in kleine beetjes toe aan het bloem, suiker en ei mengsel.

    Ik laat dit mengsel in de keukenmachine draaien terwijl ik er steeds beetjes melk bij giet tot alle melk op is en ik een mooi egaal geel mengel heb.

  4. Breng het mengsel aan de kook tot een mooie banketbakkersroom

    Giet het melk mengsel nu terug in de kom en breng op een zacht vuur al roerend aan de kook.

    Blijf roeren tot wanneer je ziet dat de strepen die de klopper maken in het beslag enige tijd zichtbaar blijven.
    Het melk mengsel heeft nu een vla dikte. Je mag het vuur nu uitzetten en de kom van het vuur afhalen en rustig laten afkoelen.

    Tip: Ga je niet direct voort met de banketbakkers, kruimel cake doe deze banketbakkersroom dan in een kommetje waarna je het afdekt met keukenfolie. De keukenfolie moet direct op de banketbakkersroom liggen als je de vorming van een vel tegen wilt gaan.

Cakebeslag maken

  1. Boter en suiker luchtig kloppen
    • Maak de boter zacht. In de zomer kun je dit doen door hem een tijdje op kamertemperatuur te zetten zodat hij heel zacht is maar niet vloeibaar.
      Tip: Ik doe het vaak door mijn boter in een kommetje eens 30 á 40 seconden te verhitten. Nooit langer dan 30 seconden na elkaar. 
    • Klop daarna de boter en de suiker goed door elkaar tot je een lichtgeel mengsel bekomt
  2. Voeg een voor een de eieren toe

    Voeg nu een voor een de eieren toe. Het volgende ei voeg je pas toe als het vorige volledig is opgenomen door het boter, suiker mengsel.

    Tip: Schift je deeg nu? Raak niet in paniek, dit komt zo weer helemaal goed als we de bloem gaan toevoegen.

  3. Voeg de zelfrijzende bloem toe en een snufje zout
    • Voeg tot slot de zelfrijzende bloem toe en een snuifje zout.
    • Roer dit kort door tot een mooi egaal deeg.
    • Je cakebeslag is nu klaar. (van een gewonen 4x4 cake)

De kruimels maken

  1. Kruimels maken
    • Doe al de ingrediënten voor de kruimels in een kom en kneed deze met je hand zo snel mogelijk tot een kruimelig deeg.

    Tips:

    • Vind je de kruimels te groot? Verbrokkel ze dan nog wat meer met je hand. Zie dat je zo kort mogelijk met je handen in dit deeg zit. Je maakt alleen maar de boter warm en dus minder brokkelig.
    • Zet de kruimels tot je ze gebruikt nog even in de koelkast. Zo hou je de boter die er inzit zo koud mogelijk en lopen ze straks niet zo snel uit.

Banketbakkers kruimel cake voorbereiden

  1. Bedek je bakvorm met bakpapier

    Door je bakvorm met bakpapier te bekleden heb je straks geen enkel probleem om de cake mooi en heel uit de vorm te halen.
    Mijn bakvorm was te groot voor 1 bakpapier, dus heb ik er twee over elkaar gelegd. Ook dat ging prima.

  2. Stort het cakebeslag in de bakvorm
    • Nu er bakpapier in de bakvorm ligt kun je het cakebeslag in het midden van de vorm storten.
    • Wrijf het daarna mooi open met de onderkant van een soeplepel. Zie dat je de hoeken niet vergeet.
  3. Verdeel de banketbakkersroom over het cakebeslag

    Verdeel nu de banketbakkersroom over het cakebeslag.
    Ik doe dit door de banketbakkersroom in het midden van de vorm in een mooie rechte lijn uit te gieten.
    Daarna wrijf ik deze ook uit met de achterkant van een soeplepel of een pannenlikker.

    Tip: Wil je straks bij je eindresultaat graag een mooi cake-randje? Smeer de banketbakkersroom dan niet helemaal tot aan de rand, maar zorg voor een goeie cm speling.

  4. Strooi de kruimels over de cake

    Verdeel nu je kruimeldeeg over de cake.

    Tip: Plaats de cake tot je hem in de oven kunt schuiven in de koelkast. Dit zodat de kruimels zo koud mogelijk blijven. Dan lopen ze straks niet zo uit.

Banketbakkers kruimel cake afbakken

  1. Verwarm de oven voor op zo'n 175 graden

    Heb je een stoomoven? Dan raad ik je aan de cake ook met stoom te bakken.
    Wordt die extra lekker van. Ik heb geen stoomoven thuis, maar als ik op werk afbak dan altijd met stoom.

    Wordt de cake extra smeuïge en krokant van een onweerstaanbare combinatie.

  2. Bak de cake af in zo'n 30 a 40 minuten

    Bak de cake af in de oven tot die gaar is.

    Tip: Je kunt controleren of de cake gaar is door er met een brijnaald of houten saté prikker in te prikken. Blijft er geen beslag aan je prikker hangen dan is de cake gaar en mag deze uit de oven.

    Deze cake ruikt echt sterk en lekker als je hem bakt en is zowel warm als koud erg lekker om te eten. Eet smakelijk!

Keywords: plaattaart, verjaardagstraktatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *