Andijviestamppot met spekjes en rookworst

andijviestamppot met spekjes en rookworst
Met een appeltje erdoor eten de kinderen hem opeens wel graag!

Vandaag andijviestamppot met spekjes en rookworst. In de herfst en winter is het meestal een stuk frisser buiten en wanneer we dan gaan eten heb ik ook graag een schotel waar je ook lekker warm van wordt. Ovenschotels, stamppotten, stoofgerechten, …

Andijvie

Ik weet niet of ik thuis hiervoor al wel eens andijvie gegeten had of dat dit ook een verrijking van mijn menu was door mijn schoonouders. Maar goed dat doet er niet echt toe. Wanneer ik een stamppot maakte met andijvie dan aten mijn kinderen dat eigenlijk niet.

Die kleine blaadjes sla vonden ze niet lekker 😉 Maar na een filmpje van chefke Luc kwam hier wel verandering in. Vanaf nu doe ik ook wat appel door de andijviestamppot en vinden mijn kinderen hem wel lekker. Dus achteraf blijkt dat je soms blijkbaar gewoon een ingrediënt mist.

Andijviestamppot met spekjes en rookworst

Wanneer ik aan de jongste vraag wat hij het liefste eet dan is dat worst. Bij hem gaat echt alles erin met wat worst, Of de worst is op voordat je goed en wel gekeken hebt en dan gaat de rest iets minder vlot. Bij hem hou ik meestal de helft van zijn worst achter de hand zodat ik nog wat kan aanvullen als hij goed aan het eten is.

De spekjes bak ik krokant en gebruik ik ter decoratie. Toen Reinout kleiner was vroeg hij eens waarom ik snoepjes op het bord gedaan had. En als dat de manier is waarop ze tegen de krokante spekjes aankijken. Dan ben ik echt de laatste die ze van het menu zal schrappen.

Want eten zou eigenlijk altijd een feestje moeten zijn.

Tijd om eens naar deze upgrade van een andijviestamppot met spekjes en rookworst te gaan kijken.

Andijviestamppot met spekjes en rookworst

Moeilijkheidsgraad: Beginner Voorbereidingstijd 5 min Kooktijd 25 min Totale tijd 30 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Beschrijving

Andijviestamppot een klein beetje aangepast: een appeltje erbij en op smaak gebracht met kruidenkaas.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de aardappels goed gaar en de rookworst.
    • Schil de aardappels
    • Snij ze in stukken en doe water in de kom. Normaal zet ik de aardappels net niet onder, maar nu wel want ik kook gelijk mijn rookworst mee. Doe dus nu net voldoende water erin dat de rookworst bovenop de aardappels net onder staat.
    • Zet de kom op het vuur en laat ze in zo'n 20 minuten gaar koken.
      Leg hier ook de rookworst op
      Tip: Ga ondertussen door met de volgende stappen ;) Dan is straks alles tegelijk klaar.

    Tip: 

  2. Bak de spekjes krokant
    • Doe de spekjes in een pan en bak ze krokant.
    • Leg de spekjes nu even op een keukenpapiertje om uit te lekken.
      Tip: Hou zoveel mogelijk spekvet in de pan. Dat geeft extra smaak aan de appel.
  3. Appel bereiden
    • Snij de ui in ringen die je dan zo fijn als je wilt, doorsnijd.
    • Stoof de ui even aan in het spekvet
    • Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in blokjes.
    • Stoof de blokjes appel bij de ui.
    • Voeg na een minuutje de suiker, balsamicoazijn en een scheutje water toe en laat mooi bruin bakken
  4. Andijviestamppot maken
    • Haal de rookworst van de aardappels en leg deze even aan kant.
    • Giet de aardappels af en stamp tot puree met de boter.
    • Doe er nu de mosterd, azijn, andijvie en appelmengsel bij en roer goed door elkaar.
    • Breng op smaak met peper en zout

    Dien de andijviestamppot op met de rookworst en de krokante spekjes. Eet smakelijk!
    Tip: Als je wilt, kun je er ook nog wat stukjes walnoot bij serveren.

Keywords: stamppot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *