Nijntje Lotto – review

Nijntje lotto gezelschapsspel review

Vandaag een review van het Nijntje lotto spel van Ravensburger. Mijn echtgenoot en ik spelen echt heel wat gezelschapsspellen. We hebben zeker zo\’n vier bevriende koppels waarmee we op regelmatige basis spellen spelen. Dat kan dan gaan van dobbelspellen, snelheidsspelen, bordspellen, kaartspellen, … kortom heel wat spellen.

Maar met onze kinderen waren er helemaal niet zo veel spellen die we konden doen. We hebben een Bumba verstoppertje spelen die toen ze 1 en twee waren veel gespeeld is. Maar dat is nu niet direct een spel dat je echt samen speelt. Toen de oudste 2 was gingen we ook het Ding-Dong spel van Bumba met hem spelen.

Dit is wel een spel dat je samen kunt spelen en waar we ook best veel plezier aan gehad hebben om de plaatjes zo snel mogelijk te vinden. Ook kreeg hij het Little Action spel van DJECO dit is ook een erg leuk behendigheidsspel. Maar ook deze spellen blijven steeds vaker in de kast liggen.

Het lievelingsspel van mijn kinderen van 2 en 3 jaar op dit moment is:

Nijntje lotto van Ravensburger

Het lotto spel van Nijntje kun je ook weer op heel wat verschillende manieren spelen afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.

Spelregels

Voordat we beginnen krijgt elke speler een speelbord. De kaartjes worden afgedekt in het midden gelegd.

Eenvoudigste variant

Om de beurt mag elke speler een kaartje trekken uit het midden. Deze speler toont en beschrijft het kaartje. Alle spelers kijken dan op hun eigen bord of ze deze figuur ook hebben.

Zoja, dan roep je ikke, en leg je de afbeelding op de juiste plaats op het bordje.

De speler die als eerste alle plaatjes op zijn bordje heeft liggen is gewonnen.

Versie goed voor de woordenschat

Iets moeilijker wordt het wanneer je de kaartjes niet meer gaat tonen.

De verteller mag nu alleen nog de plaatjes beschrijven. Als je het plaatje herkent op je eigen bord, roep je ik en krijg je het plaatje. Je mag het er dan opleggen.

Dit spel is erg goed voor de woordenschat van je peuter. Ze moeten goed luisteren naar de beschrijving. Kunnen ze dit goed dan kun je ze zelf ook eens de plaatjes laten beschrijven. Zo oefen je zowel de actieve als passieve woordenschat.

Moeilijkste variant – met een geheugenspel erin

Bij de moeilijkste variant komt er voor de spelers een extra moeilijkheid bij. Ze krijgen aan het begin hun kaart en mogen hier even naar kijken. Wanneer het spel begint wordt de kaart ondersteboven gelegd.

Ook nu worden de kaartjes weer beschreven. Als je denkt dat jij dit kaartje ook op je bord had staan dan zeg je ikke. Op het einde als alle kaartjes op zijn mag je je bordje omdraaien. Leg nu de kaartjes die juist zijn erop.

De persoon met het meeste juiste kaartjes is gewonnen.

2 spelers roepen tegelijk ikke

Als twee spelers denken dat zij dat kaartje op hun bordje hebben dan blijft het kaartje in het midden liggen of bij de verteller en komt die straks weer aan bod.

Taal en inbeeldingsvariant

Vanaf drie jaar kun je het spel weer iets ingewikkelder maken. Nu laat je de kaartjes die in het midden liggen niet meer zien aan je tegenspelers. Maar je beschrijft wat er op het plaatje staat.

Dit is tegelijkertijd een heel goeie oefening voor je kids. Ze oefenen er hun woordenschat en taalvaardigheid mee. Ze leren omschrijven en beschrijven als ze aan de beurt zijn en ze leren goed te luisteren om het beeld dat anderen schetsen terug om te zetten naar een plaatje tijdens de beurt van anderen.

Lukt het beschrijven nu nog niet kies er dan voor om een verteller aan te stellen die alle plaatjes beschrijft.

Geheugenvariant

Nu krijgt elke speler in het begin even tijd om al zijn tekeningen eens goed te bekijken en in zijn geheugen te prenten. Wanneer hij dit gedaan heeft, legt hij de plaat ondersteboven voor zich op tafel.

Ook nu weer wordt er om de beurt een plaatje omgedraaid. Als je denkt dat jij dit plaatje hebt dan zeg je ikke.

  • Zeg je als enige ikke? Dan is het kaartje voor jou en mag je het bij jou leggen
  • Meerdere spelers zeggen ikke? Dan wordt het kaartje weer omgekeerd in het midden van de tafel gelegd.
  • Zegt er niemand ikke? Dan wordt het kaartje in de doos gegooid. Blijkbaar speelt dit kaartje deze ronde niet mee.

Wanneer alle kaartje in het midden weg zijn is het spel afgelopen. Nu mag iedereen zijn kaart omdraaien en de kaartjes die hij verzameld heeft erop leggen. De persoon die het meeste kaartjes goed heeft, is gewonnen.
Heb je kaartjes teveel dan zijn dit strafpunten.

Review

Voor deze review van Nijntje Lotto ga ik alleen uit van mijn eigen ervaring met dit spel bij mijn kinderen. Ik vind dit Lotto spel een mooie uitbreiding op de spellen collectie van mijn kids. Het is een kortdurig spel, waardoor ze niet weglopen of verveeld raken tijdens het spelen.

Gisteren speelde ik dit spel nog even snel met mijn kids voordat we gingen eten. In zo\’n 10 á 15 minuten is het spelletje uitgespeeld. Mijn kinderen hielden zich rustig bezig en mijn woonkamer veranderde niet onmiddellijk in een speelgoedbelt. 😉

Op de foto hiernaast was mijn oudste zoon de verteller en moesten ik en mijn jongste zoon zoeken op de twee plaatsjes of we deze hadden.

Ik hoor bij mijn kinderen dat nu we dit spel al wat vaker gespeeld hebben dat ze de kaartjes steeds beter weten te beschrijven. Hun woordenschat wordt groter met woorden als rekstok, schaatsen, ski\’s, … en tegelijkertijd herkennen ze heel wat andere interesses: de trein, boot, koekjes, appel, …

Daarnaast is het ook een redelijk compact spel wat het handig maakt om mee te nemen als je bijvoorbeeld eens op restaurant gaat eten of voor op vakantie. Het gaat heel snel om uit te leggen dus wanneer we nu bezoek hebben kunnen mijn kids ook mee spellen spelen.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze review van Nijntje Lotto van het merk Ravensburger. Misschien heb je wat nieuwe ideeën om je spel wat te variëren of is het een leuk pakje voor jouw zoon of dochter. Laat me vooral weten wat je er van vindt.

Wil je dit spel nu zelf ook kopen? Dan kan dit hier bij bol.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *