Kardemompoeder

Kardemompoeder is een kruid dat gebruikt wordt om zowel zoet als hartige gerechten op smaak te brengen. Het poeder is gemaakt door de zaden uit de groene Kardemompeulen te halen en deze fijn te malen. Je kunt het zowel online kopen als in de supermarkt bij de kruiden vind je deze ook terug.

Kardemom en kardemompoeder.

Kardemom heeft een frisse, bloemachtige smaak met een warm, krachtig en pittig aroma. Kardemom wordt in de westerse wereld niet zo vaak gebruikt en hier ga je dat dan ook niet in veel keukenkastjes vinden. Bij ons is het een onderdeel van de speculaaskruiden.

Wist je dat kardemom het op twee na duurste kruid is? Alleen saffraan en vanille zijn duurdere kruiden. Ik vertelde al dat het hier niet zo vaak gebruikt wordt. Maar het wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indische, Arabische en Scandinavische gerechten. Denk aan het maken van curry\’s of stoofpotten.

Kardemom zaaddozen worden ook wel gebruikt als smaakmaker omdat deze minder duur zijn. Deze haal je op het einde wel uit het gerecht. Dit wordt dus vooral gebruikt als smaakmaker voor vloeistoffen. Waar je ze op het einde uit haalt. Wil je ze in een gerecht verwerken en kun je ze er achteraf niet meer uithalen dan gebruik je kardemompoeder. Dit zijn de vermalen zaadjes uit deze kardemompeulen.

Waar komt het vandaan?

Kardemom groeide oorspronkelijk in het zuiden van india.

Gouden smaakcombinaties met kardemom

Je hebt nu iets meer gelezen over het kruid kardemom, maar waar gebruik je dat nu eigenlijk voor en met welke andere kruiden of eten gaat dit goed samen?

Kardemom combineert geweldig met:

  • zoete aardappel,
  • appel,
  • sinaasappel,
  • citroen
  • en peer.

Maar ook de volgende kruiden laten zich goed combineren:

  • vanille
  • rozemarijn
  • kaneel
  • nootmuskaat
  • en kruidnagel

Kardemom combineert geweldig met zoete aardappel, appel, sinaasappel, peren en verschillende peulvruchten.

Hoe lang bewaren

Heb je nog kardemom in je kast staan, maar is de ten minste houdbaar tot datum overschreden? Geen nood het is zo dat hoe verser het kardemompoeder is hoe meer smaak er aan zal zitten. Maar in principe worden kruiden niet slecht als je ze op een koele, droge en donkere plaats bewaard. Je zult nu wel iets meer kardemompoeder moeten gebruiken voor eenzelfde resultaat.

De tenminste houdbaar tot datum wordt ongeveer een jaar verder gezet als de tijd waarop de peulzaden vermalen worden. Maar ik zou zeggen dat kruiden zijn duur genoeg zijn, dus kijk of ze nog goed zijn en zo ja gebruik er dan net iets meer van.

Vervangen door

Heb je nu geen kardemompoeder in huis of is er iemand intolerant aan? Dan kun je er ook voor kiezen om die te vervangen door kaneel gemengd met nootmuskaat of piment. De verdeling is dan half om half. In de praktijk vervang je 2 theelepels kardemompoeder door 1 theelepel kaneel en 1 theelepel nootmuskaat/piment.

Je mag de mengeling natuurlijk altijd iets aanpassen naar smaak.

2 lepels kardemompoeder = 1 lepel kaneel + 1 lepel nootmuskaat/piment

Het resultaat zal niet hetzelfde zijn, maar het komt in de buurt.