boerenkool

Boerenkool

Boerenkool plant kan zo’n 2 meter groot worden en lijkt dan soms ook meer op een boom dan een boerenkool. Vanaf zo’n 20 cm hoogte vormt de plant een prachtige paraplu aan gekartelde bladeren. Telkens als er bladeren boven groeien kun je de bladeren eronder oogsten

Boerenkool, ook wel krul kool, wordt binnen voorgezaaid vanaf midden maart/april en in volle grond gezaaid vanaf mei/juni. Op een afstand van 30 tot 50 cm van elkaar. De plant floreert in de zon, maar halfschaduw is ook geen enkel probleem. Het is een wintervaste tweejarige plant.

Bereidingsmethodes

Boerenkool is een gezonde groente met een stevige, pittige koolsmaak. Wanneer de vorst over de krul kool gegaan is wordt hij nog lekkerder. Zetmelen in de kool worden dan omgezet in suikers en maken de krul kool wat zoeter.

Ideaal voor zoetekauwen als ik, maar ook voor de meeste kinderen is dit een verbetering. Ondanks dat de meeste boerenkool alleen kennen van de stamppotten. Kun je boerenkool ook op de volgende manieren bereiden:

 • Puree: bijvoorbeeld in soepen.
 • Gegrild/geroosterd: in de oven.
 • Stamppot: meest gegeten stamppot in Nederland
 • Koken
 • Bakken

Smaakmakers

Ik gaf al aan dat courgettes vrij neutraal van smaak zijn. Maar welke kruiden en specerijen gaan er nu goed bij courgette? Laten we daar eens naar kijken:

KruidenSpecerijen
tijmknoflook
korianderkurkuma
majoraan/ marjoleinpaprika
rozemarijnpeper
lauriernootmuskaat
komijn
selderijzaad

Maar ook uien, mosterd, rookworst en andere hartige producten gaan goed met boerenkool samen. Wanneer je kruiden aan de krul kool toevoegt, doe je dit het beste aan het begin van het kookproces zodat de kruiden tijdens het kookproces de tijd hebben om hun smaak af te geven.

Bewaren

Boerenkool wordt het beste op een koele en droge plaats bewaard. Maar zoals bij de meeste groenten eet je hem wel best zo vers mogelijk.

Je kunt ze bewaren:

 • In de koelkast
  • Aan de struik: 3-5 dagen
  • Voorverpakt en/of gesneden: 1-2 dagen
 • In de diepvries: rauw of geblancheerd 1 jaar houdbaar.

Wanneer hij slap wordt, beschimmeld of een zure geur verspreid is hij niet meer goed en gooi je deze best weg.

Veelgestelde vragen

Kun je boerenkool rauw eten?

Boerenkool kun je prima rauw eten. Als salade bijvoorbeeld.
Omdat de krul kool dan vrij bitter van smaak is en het blad best taai en stevig, is het aanbevolen de kool eerst te masseren en te marineren.

Wat is het verschil tussen boerenkool en groene kool?

Boerenkool of krul kool bestaat uit losse bladeren met een gekrulde rand. Groene kool, ook wel savooi genoemd, heeft een echte knol vorm net zoals de rode kool of witte kool.

Boerenkool recepten