Ananas

Ananas

De ananas is een tropische plant, een grote samengestelde schijnvrucht. Binnenin zit de verdikte, vlezige, vezelige bloeistengel. Het vruchtvlees ligt hier omheen en bestaat uit meerdere met elkaar vergroeide bessen en met de onderste delen van de schutbladen. Het buitenste gedeelte bestaat uit de kelk-, de bloemkroonbladen, het bovenste gedeelte van het vruchtbeginsel en de bruine, vliezige toppen van de schutbladen.

Ananas schoonmaken

Eet je niet zo vaak ananas net als ik dan maak je hem het beste schoon zoals hiernaast getoond wordt in het filmpje.

Eet je ze vaker dan kun je overwegen een ananassnijder te kopen. Hiermee kun je ze in een beweging eenvoudig schillen, de harde kern verwijderen en hem in schijven snijden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je dat een ananas rijp is?

Trek zachtjes aan de binnenste blaadjes van de ananas. Laten deze los zonder dat je hard moet trekken? Dan is hij rijp en kun je hem opeten. Zoniet, dan laat je hem best nog een paar dagen narijpen.

Waarom doet mijn mond pijn als ik ananas eet?

Een verse ananas is rijk aan een proteolytich enzym: bromelaine. Dit enzym breekt proteïnen af.
Dit is op zich een goeie eigenschap want zo zorgt dit enzyme ervoor dat vlees dat hiermee in aanraking komt malser en zachter wordt. Dat is dan ook de reden dat ananas zo goed samen gaat met vlees.
Het zorgt ervoor dat ons lichaam ons voedsel sneller kan verteren en dat nutriënten beter opgenomen worden.

Alleen breekt dit enzym ook de proteïnen in je tong en wang in sneltempo af. En dat zorgt voor het tintelende gevoel of de pijngewaarwording in je mond.

Wanneer het bromelaine enzym verhit wordt, breekt het af. Hierdoor zul je er dus ook geen last meer van ondervinden.